naar top
Menu
Logo Print

SLAGER ERWIN MERTENS OPENT TWEEDE WINKEL IN FOODHAL 'DE SMIDSE'

Overdekte, ambachtelijke markt in Leuven

Erwin Mertens: “Het accent ligt op vleeswaren, vers vlees en traiteurgerechten” © Frigomil
Erwin Mertens: “Het accent ligt op vleeswaren, vers vlees en traiteurgerechten” © Frigomil

Eind vorig jaar opende de overdekte foodhal 'De Smidse' in Leuven haar deuren. De Smidse is een toonbeeld van renovatie van een statig gebouw aan de Vaartkom, waar destijds brouwerij Artois het smeedwerk voor alle brouwerijactiviteiten en de hoefijzers van de paarden vervaardigde. De overdekte markt biedt onderdak aan tien handelaars in kwaliteitsvolle ambachtelijke voeding en wellnessdiensten. Erwin Mertens (49) van de culinaire slagerij De Kapblok in Heverlee was de voortrekker van het project. Hij opende in De Smidse zijn tweede slagerij.

HISTORIEK

Als zoon van een slager was Erwin Mertens niet van plan de ouderlijke slagerij over te nemen. Hij wilde als negentienjarige slager zijn stempel drukken op een zelf ontwikkeld assortiment in een slagerij op een andere locatie. Hij startte eerst in Haasrode (Leuven) en kocht in 2003 een leegstaand winkelpand aan de Tiensesteenweg, dat hij volledig opknapte. Toen het winkelassortiment en de cateringdiensten buiten de slagerij uit hun voegen barstten, verdubbelde hij de oppervlakte van de werkplaats en de koelruimtes in 2009. Deze uitbreiding leidde tot de fabricatie van nieuwe (streek)producten, zoals onder meer de Kapblokham. In 2012 werd de slagerij opnieuw vernieuwd en vergroot.

FOODHAL DE SMIDSE

Hoewel hij zich ooit liet ontvallen geen tweede winkelpunt op het oog te hebben, kwam het voorstel om een tweede winkel te openen in de nieuwe overdekte markthal 'De Smidse' aan de Leuvense Vaartkom, als een opportuniteit op Erwin af. Hij greep zijn kans en werd zelfs aangesproken om andere lokale zelfstandige ondernemers mee over de streep te trekken voor 'De Smidse'.

Erwin Mertens: “Toen de projectontwikkelingsgroep ViRiX begin 2012 verschillende gronden en eigendommen van brouwer AB InBev kocht, realiseerde de groep aan een hoog tempo verschillende woonprojecten, kantoren en een park. Gelukkig heeft de projectontwikkelaar het gebouw van de voormalige smidse van de brouwerij Artois een bestemming gegeven met een blijvende culinaire meerwaarde voor de bewoners en de Leuvense middenstand", zegt Erwin.

“De inspiratie van het project komt van de overdekte versmarkt Boqueria in Barcelona. Het is geen kopie, maar het beoogt dezelfde gezelligheid en beleving. Het gelijkvloers biedt onderdak aan zeven ambachtelijke handelaars in de voedingssector, zoals een bakker, een koffiebrander, een verpakkingsvrije voedingswinkel voor verse groenten en fruit, sapjes en salades en biologische droogwaren, een aperobagstore, een Italiaans restaurant en De Kapblok. De centrale bar vormt het middelpunt van de site. Hier kan iedereen een hapje en een drankje nuttigen. De bovenverdieping wordt ingenomen door een yogastudio, een kapsalon en een schoonheidstempel. Momenteel hebben we nog een overblijvende ruimte, die ingezet kan worden voor evenementen en catering", aldus Erwin.

de patio in het midden zorgt voor een uitnodigende indruk
De patio in het midden van de foodhal nodigt uit tot eten en drinken

AANBOD

Erwin Mertens: “Er wordt wel eens gezegd dat een goede marktstudie de sleutel tot succes is bij de opening van een nieuw winkelpunt. Bij 'De Smidse' heb ik me laten leiden door het belevingsconcept van een nieuwe markthal in een vernieuwde stadswijk, in de nabije omgeving van mijn eerste winkel in Heverlee en tussen het stadscentrum en de omgeving rond Leuven. Even buiten de stad zijn er meer (gratis) parkeermogelijkheden, zoals in 'De Smidse', wat een absoluut voordeel is bij het winkelen. Hoewel de winkeloppervlakte in 'De Smidse' ongeveer 15 m² kleiner is dan in De Kapblok-Heverlee, stallen we toch 80% van ons assortiment hier uit. Het accent ligt op vleeswaren, vers vlees en traiteurgerechten", aldus Erwin.

Vleeswaren op kop

“Zelfgemaakte vleeswaren en traiteurgerechten verkopen uitstekend in 'De Smidse'“, gaat Erwin verder. “Zeker salami, gekookte en rauwe ham, paté en kookworsten worden hier gesmaakt. Specialiteiten zoals kalfszwezeriken, groente- en rauwkostsalades laten we achterwege. De verkoop van vers vlees zet zich procentueel minder door in 'De Smidse' dan in Heverlee. Dan heb ik het niet enkel over biefstuk, maar ook over gehakt. In 'De Smidse' is er geen productie. Er zijn dagelijks twee aanvoermomenten: 's morgens en 's middags. Is een product na de middag uitverkocht, dan gaan we niet snel even opnieuw beleveren vanuit Heverlee. In onze hoofdwinkel zullen we wel altijd opnieuw fabriceren tot sluitingstijd. Panklare gerechten kennen ook in de hal een vlotte verkoop. De snelle hap bereiden we vers ter plaatse en die kan ook hier genuttigd worden. Tijdens de eindejaarsperiode stelden we vast, aan de bestellingen met adres, vanwaar de klanten kwamen. Deze site snoept geen klanten af van Heverlee. Integendeel, veel nieuwe klanten uit de periferie Leuven, richting Mechelen, en de nieuwe inwoners van deze stadswijk DijleDelta, vonden hun weg naar ons."

Het assortiment vleeswaren toont in alle vormen en smaken de passie van Erwin Mertens
Het assortiment vleeswaren toont in alle vormen en smaken de passie van Erwin Mertens

INRICHTING

De voorbije jaren werd de Vaartkom in Leuven van een troosteloos industrieel gebied omgetoverd tot een hippe stadsbuurt. Met respect voor het verleden vond een reconversie plaats van een industriële loods van de oude Stella fabrieken tot versmarkt. Het statige gebouw heeft zowel een gelijkvloerse als een eerste verdieping, met flexibele openingsuren voor de verschillende shops.

De homogene entiteit van de commerciële ruimtes laat een visuele identiteit toe, waarbij toegankelijkheid en interne circulatie een belangrijke rol spelen. De Kapblok opteerde voor een functionele winkel in zijn vertrouwde kleuren zwart, wit en grijs. Winkelinrichter Frigomil stond in voor de realisatie.

Erwin Mertens opteerde voor een winkel zonder rechtstreeks zonlicht op de vleesproducten. Een hoge glazen koelvitrine voor vers vlees naast de koeltoonbank is een blikvanger. De zijkant van de winkel heeft een tweede koelvitrine voor vleeswaren met een houten kapblok in het midden. De zwarte draagconstructie aan het houten plafond boven de koeltoonbank hangt vol salami in grillige vormen en kleuren.

'Kurreke Kapblok'

omzetverdeling

“Altijd maar experimenteren met nieuwe soorten salami, hesp, paté en wat weet ik nog allemaal is mijn lang leven", zegt Erwin. Ons 'Kurreke (klein varkentje) Kapblok' - een 100% natuurlijke gedroogde salami met zuiver varkensvlees - heeft zelfs een eigen Facebook pagina", aldus Erwin.

SLAGERIJ DE KAPBLOK
• Zaakvoerder: Erwin Mertens
• Opstart: 1988• Verhuizing: 2003, Tiensesteenweg 166, 3001 Heverlee
• November 2017: tweede winkel in foodhal De Smidse Leuven
• Locatie De Smidse Sluisstraat 10/ Vaartkom, 3000 Leuven
• Personeelsleden De Smidse: 3 à 4 voltijdse medewerkers
• Aantal klanten/week: plusminus 1.000
• Contact: www.kapblok.be
• E-mail: info@kapblok.be
• Tel.: 016/89.88.84