naar top
Menu
Logo Print

INSPELEN OP VAKANTIEGEVOEL DOET KAASVERKOOP IN ZOMER PIEKEN

Er zijn tal van mogelijkheden: op een zomers kaasplankje, in slaatjes of op de bbq

In de zomermaanden verandert het eetpatroon van de consument. De winterse hartige maaltijden ruimen plaats voor frisse gerechten die snel geconsumeerd kunnen worden. Bij kazen is dit niet anders: zware kazen blijven liggen, terwijl lichte (kruiden)kazen en vooral geitenkazen razend populair zijn. Niet enkel als aperitiefhapje, maar ook op de barbecue komt kaas vast en zeker tot zijn recht. Door als delicatessenzaak uw klanten te inspireren met gerechten en hen kazen te laten proeven, kunt u uw omzet in het kaassegment in de zomer vergroten!

VAKANTIEGEVOEL

De zomer staat voor vakantie. Wanneer de temperaturen naar aangename hoogtes stijgen kiest de consument voor lichte maaltijden die snel te bereiden zijn. Hierin spelen kazen een belangrijke rol. Apart als aperitief of dessert, maar zeker ook als smaakmakende maaltijdbegeleider in bereidingen en slaatjes. De kazen worden vaak afgestemd op de drankkeuze van de klant. Dit is of een glas wijn of een aperitief of een verfrissend glas bier. Voor alles bestaan er aangepaste kazen.

Zomerassortiment

Het vakantiegevoel van de klant weerspiegelt zich in diens aankoopgedrag. Winterse, zware, romige kazen bijvoorbeeld laat men links liggen. Er wordt resoluut gekozen voor het zomerse assortiment, licht verteerbaar met een frisse smaak. Hierin vind je tal van lightkazen, kazen met kruiden of met fruit, mediterraanse kazen en geitenkazen.

LICHTE KAZEN MET PIT

De kazen met een kleurtje
hierbij denken we aan groene pestokaas of rode kaas met zongedroogde tomaat
vallen sowieso meer op in de toonbank door hun kleur. Door hun zuiderse smaken waant de klant zich bij het eten ervan zo op vakantie.

Geitenkaas op kop

Mediterraanse kazen zoals mozzarella en feta worden erg gesmaakt. Ze worden in tal van gerechten gebruikt, met als pluspunt dat ze koud verwerkt kunnen worden. Uit eigen regio is geitenkaas overduidelijk de favoriet in de zomerperiode. Deze wordt af en toe verrijkt met smaken zoals olijf, basilicum of honing voor een extra smaaksensatie. Deze kazen zijn de standaard geworden in vele slaatjes, en daarom hebben verschillende fabrikanten een kruimelversie op de markt gebracht, om die kazen zo nog gemakkelijker te kunnen verwerken.

GRILLEN OP DE BBQ

Zomer en barbecue gaan hand in hand. Niets leukers dan op een warme dag eten te bereiden op de grill. Waarom dan ook geen kazen gebruiken boven de brandende houtskool? Het is eens iets anders, en ook een uitstekend alternatief voor het groeiende aantal vegetariërs. Halloumi is dé grillkaas bij uitstek omdat die niet smelt. Daardoor is deze kaas ideaal om op de barbecue te gebruiken. Er bestaat ook een Belgische versie van deze Griekse kaas, namelijk Berloumi.

Smeltkazen

Aan de andere kant van het spectrum zijn er de smeltkazen die gebruikt worden op brood, in het vlees verwerkt of tussen een hamburger. Een originele suggestie is raclette. Als de Zwitserse boeren vroeger hoog in de Alpen 'overzomerden' met hun vee, roosterden ze 's avonds hun kaas en schraapten ze die af met brood. Ideaal dus voor op de barbecue.

VERWERK KAAS IN UW BEREIDINGEN

Kazen in slaatjes of op de barbecue worden apart gekocht en geconsumeerd. Het assortiment kazen in de toonbank moet dan ook gevarieerd zijn. Evenzeer is er grote vraag naar bereidingen waarin kaas verwerkt zit. Hier is het belangrijk om uw klanten te gaan inspireren.

Kaas op een stokje

Verschillende soorten kaas kunnen dienen als vulling in creatieve vleesgerechten, zoals in een rollade of een varkenshaasje. Bereid de zomerse (maaltijd)salades of zomerstamppotjes met frisse kazen. Brochettes zijn razend populair in warme periodes, de kleine porties op een stokje passen helemaal in het concept van een snelle maaltijd. Ook hier kunnen kazen een rol spelen, bijvoorbeeld een brochette met geitenkaas, spek, ui en paprika. Simpel en lekker.

Aperotime

Geen aperitief zonder een (kruiden)kaasje dat in blokjes is versneden, al dan niet met wat mosterd en selderijzout. Dat kan origineler echter. Heel wat lichte roomkazen zijn uitermate geschikte als dipsaus voor chips, brood en rauwe groenten. Voorts komen ook heel wat kazen gemalen tot hun recht in een zomerse dipsaus. Of gewoon een kaasplank met zomerse kazen. Met een 'kazige' start kan het aperitief niet meer tegenvallen.

SNELLE HAP

Wraps met kaas zijn eenvoudig klaar te maken en kunnen snel worden opgegeten. Het grote voordeel ervan is dat u er alle kanten mee uit kunt. Ze zijn ideaal om enkele producten uit uw zaak extra in de kijker te zetten of te gaan combineren. Zo is een wrap op basis van pesto-limoenroomkaas in combinatie met zalm een voltreffer, of nog kip met een roomkaas op basis van basilicum en olijf.

INZETTEN OP KAAS

Omdat vele mensen op reis zijn in de zomerperiode, kent de verkoop sowieso een lichte daling. U kunt uw verkoopcijfers opkrikken door volop in te zetten op kaas, een lekker product dat gemakkelijk verkoopt. De kaasproducenten doen er ook alles aan uw zaak te ondersteunen. Ze bieden uw zaak heel wat promomateriaal of inspiratie voor gerechtjes om origineel voor de dag te komen.

INSPIREER UW KLANTEN

THEMA'S DOEN DROMEN

Dompel uw zaak onder in een bepaalde sfeer, waardoor uw klanten sneller geneigd zullen zijn om een speciale kaas te kopen. Zo kunt u met een Zwitsers thema de bergwandelaar misschien wel verleiden tot een Radlerkaas om helemaal in de sfeer van een zomerse bergwandeling te komen.

PROEVEN DOET KOPEN

Een kaasplankje is ideaal om een mooie zomeravond mee te starten als aperitief of om af te sluiten als dessert. Uw klanten zullen dan ook makkelijk te overhalen zijn om het aan te kopen. Laat hen tijdens het wachten een selectie kazen proeven, en ze zijn in een mum van tijd overtuigd.

GEEF RECEPTEN MEE

Zomerse gerechtjes moeten licht verteerbaar zijn en snel bereid kunnen worden. Het ontbreekt uw klanten echter vaak aan inspiratie. Werk daarom eenvoudige recepten uit waarin uw assortiment kazen gebruikt wordt. De klant zal u dankbaar zijn voor de tips, en u stimuleert uw verkoop.