naar top
Menu
Logo Print

WANDKOELERS BOOST VOOR MEENEEMARTIKELEN EN SPECIALITEITEN

Voor en achter de toonbank een commercieel succesverhaal

Wandkoelers zijn het geknipte koelinstrument om in de winkel zelf een supplementair gamma van voorverpakte meeneemproducten aan te bieden. Bovendien kunnen ze dankzij hun compacte vormgeving ook perfect achter de toonbank worden ingezet als 'specialiteitenetalage' of als verlengstuk van de toonbank.

IN DE WINKEL ZELF: VOORVERPAKTE MEENEEMARTIKELEN

De wandkoeling kan volledig op maat, in de stijl van de winkel, geproduceerd worden. Hier is er gewerkt met twee niveaus

Wandkoelers zijn vooreerst het ideale koelinstrument om in de winkel zelf, op een relatief klein oppervlak, een supplementair gamma van voorverpakte meeneemproducten aan te bieden. Van geportioneerde vleeswaren, kaas en charcuterie tot dagschotels, soepen, belegde broodjes en (fruit)salades: de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Niet-verpakte vleeswaren horen logischerwijs niet thuis in een selftakewandkoeler, aangezien vleeswaren om hygiënische redenen van het publiek afgeschermd moeten worden.

Voordelen: meer (tijd)winst

Kwaliteitsvolle meeneemproducten verleiden de consument makkelijk tot impulsaankopen, waardoor ze uw omzet een stevige boost kunnen geven. Bovendien kunt u met een selfservicewandkoeler ook een nieuwe doelgroep bekoren: sommige consumenten verkiezen voorverpakte waren uit de zelfbedieningstoog boven (diezelfde) waren uit de bediening, omdat ze graag precies weten welk volume ze krijgen in ruil voor welke prijs. Ook de gehaaste consument zal een selftakeaanbod als een teken van efficiëntie ervaren, omdat die de wachtrij aan de bediening sneller doet inkorten. Uiteraard levert een selftakewandkoeler niet alleen de consument, maar ook u tijdwinst op.

ACHTER DE TOONBANK: VOORRAADARTIKELEN EN SPECIALITEITEN

Dankzij hun compacte vormgeving kunnen wandkoelers ook perfect achter de toonbank geplaatst worden, om er bijvoorbeeld charcuterie, gerijpt vlees en/of bijzondere specialiteiten in te presenteren.

Voordelen: verlenging van toonbank en/of etalage

Achter de toonbank kan een wandkoeler perfect fungeren als verlengstuk van de eigenlijke bedieningstoog. Dat is vooral interessant in geval van plaatsgebrek, aangezien het vanuit een commercieel oogpunt meestal interessanter is om producten in de bedieningstoog te plaatsen in plaats van erachter. Besteedt men echter de nodige aandacht aan het visuele aspect van de wandkoeler (zie verder), dan kan een wandkoeler achter de toonbank ook uitgroeien tot een heuse blikvanger, waarin u bijvoorbeeld bepaalde specialiteiten, gerijpt vlees of bepaalde promoties in de kijker kunt zetten.

wandkoelerAANKOOPCRITERIA

Locatie: voor of achter de toonbank?

Zoals hierboven al aangegeven, onderscheiden we grosso modo twee types wandkoelers voor de slagerij: selftakewandkoelers versus wandkoelers voor achter de toonbank. Voor selftakewandkoelers zijn meerlagige staande modellen meestal de beste keuze, aangezien deze het grootste presentatie-oppervlak opleveren. Achter de toonbank wordt er met zwevende modellen of opbouwvitrines gewerkt, omdat de achterliggende wand meestal met een werktablet is uitgerust.  

Functie: verkoopinstrument versus voorraad- en bedieningsinstrument

Een zelfbedieningswandkoeler moet niet alleen efficiënt koelen, maar is ook in hoge mate een 'verkoopinstrument': de verlichting, schapindeling, kleuren en materialen moeten de klant aanspreken en hem/haar tot die extra aankoop aanzetten. Ook wandkoelers achter de toonbank die expliciet als 'etalagemeubel' bedoeld zijn, moeten voldoen aan datzelfde visuele eisenpakket. Voor wandkoelers die puur als voorraad- en bedieningsinstrument bedoeld zijn en grotendeels buiten het blikveld van de consument vallen, dient u iets minder aandacht (en budget) aan het esthetische te besteden.

Gesloten of open?

Wandkoelers met doorzichtige deuren, anno 2017 zeer sterk isolerend, worden meer en meer dé norm inzake energiezuinig koelen.

In selftake
Vroeger werd wel eens gevreesd dat deuren drempelverhogend werken omdat ze een fysieke barrière vormen tussen consument en product. Die vrees blijkt echter onterecht. Vooreerst is de consument er al helemaal mee vertrouwd: de supermarkten hebben afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in de afscherming van gekoelde producten, zonder dat dit negatieve reacties bij de consument heeft uitgelokt.

Onaangename winkelervaring voorkomen
Daarnaast laten wandkoelers met deuren ook toe om de temperatuur in de winkel beter onder controle te houden, waardoor ze de consument een koude en onaangename winkelervaring besparen en die dus langer in uw winkel zal willen verblijven. Tot slot mogen we ook niet vergeten dat ecologie een belangrijk verkoopargument is geworden. Selftakewandkasten met openslaande deuren hebben uiteraard wel als nadeel dat ze de doorgang kunnen belemmeren: heeft u weinig ruimte, overweeg dan schuifdeuren.

De gehaaste consument zal een selftakeaanbod als een teken van efficiëntie ervaren, omdat deze de wachtrij aan de bediening sneller doet inkorten

In bediening
Bij wandkoelers die intensief als voorraad- en bedieningsinstrument worden benut, zijn deuren geen evidentie: het veelvuldig openen en sluiten vergt, in vergelijking met een open systeem, heel wat extra handelingen, wat door gehaaste klanten niet altijd geapprecieerd zal worden. Wandkoelers met deuren die automatisch openen en sluiten, bieden in dat geval de geknipte oplossing, al kleeft er aan dergelijke ingenieuze systemen vanzelfsprekend ook een hoger prijskaartje.

Koeling en temperatuurbewaking

Het aangewezen type koeling is sterk productafhankelijk. Selftakewandkoelers worden meestal geventileerd gekoeld, aangezien verpakte producten geen hinder ondervinden van de negatieve impact van ventilatie (uitdrogen). Voor onverpakte waren, die niet gekoeld maar 'geconditioneerd' moeten worden, zijn statische koelsystemen (koelplaten, statische verdampers ...) meestal de beste optie. Naast koeltype definiëren ook andere factoren zoals de keuze van koelgroep, koelgas, akoestische eisen, afstanden en hoogteverschillen de 'optimale' koelinstallatie. Ook inzake temperatuurcontrole en -bewaking zijn de mogelijkheden eindeloos: sommige wandkoelers beschikken enkel over een digitale thermometer, anderen ook over een digitale thermostaat (die soms ook mobiel vanop afstand bestuurd kan worden).

ZelfbedieningswandkoelerEnergieverbruik en verlichting

Vanuit een energetisch oogpunt is de combinatie van een gesloten systeem met ledverlichting veruit de beste keuze. Kiest u voor een open meubel, investeer dan in nachtafdichtingen om het energieverbruik te beperken. Ook met behulp van een 'slimme' koelinstallatie, waarbij het geheel van koelmeubelen doordacht geschakeld wordt, kan er bespaard worden. Naast het type ledverlichting (in- en opbouwspots, verlichtingsrails, quasi onzichtbare ledprofielen, per legbank of frontaal enz.) moet u bij de keuze van een wandkoeler ook de nodige aandacht besteden aan de gewenste kleurtemperatuur. Ook het lichtplan zelf (de keuze van algemene verlichting t.o.v. de accentverlichting in de wandkoeler) bepalen mee de sfeer en het budget.

Integratie in winkel

Een wandkoeler kan in elke slagerij naadloos geïntegreerd worden. Heel wat fabrikanten bieden immers ook maatwerk aan, waardoor de mogelijkheden qua vorm, afmetingen, positie in de winkel, functionaliteit, verlichting, afwerkingsmateriaal enz. quasi onbegrensd zijn. Een bijkomend voordeel van een wandkoeler op maat is dat deze ook op het vlak van ergonomie en gebruiksgemak perfect op uw behoeften kan worden afgestemd. Veel voorzieningen dient men voor het plaatsen van een geïntegreerde wandkoeler overigens niet te treffen.

Mobiele wandkoeler

Wandkoeling kan zowel voor of achter de toonbank een meerwaarde bieden

Uitgebouwde koelgroepen vergen wat kap- en breekwerk, maar voor kleinere systemen volstaan doorgaans een aansluiting voor de elektriciteitstoevoer en een vast afvoerpunt voor het condenswater. Om tijdens drukkere periodes flexibel op een gewijzigd koopgedrag (bv. gekoelde dranken in de zomer) in te spelen, kunt u uiteraard ook opteren voor een wandkoeler op wielen. Alle modellen met een ingebouwde koelgroep zijn in principe ook leverbaar met wielen!