naar top
Menu
Logo Print
16/02/2017 - ANN WELVAERT

NIEUWE SNIJMACHINES WIJZIGEN VERMOGEN AAN HET TE SNIJDEN PRODUCT

Aankoopcriteria voor u opgelijst

Kwaliteitsvolle snijmachines zijn in de moderne slagerij van onschatbare waarde. Ze geven uw kaas- en vleesplakjes niet alleen een onberispelijke uniforme look, maar dragen ook bij tot een snelle én (voedsel)veilige bediening.

ARTIKEL BEKNOPT

  • Manuele rechtsnijders zijn ergonomischer dan manuele schuinsnijders
  • Manuele schuinsnijders zijn dan weer makkelijker in bediening
  • Full inox blijft meest duurzame maar ook duurste optie
  • Nieuwe slijtvaste coatings zoals CeraClean verhogen de duurzaamheid van aluminium toestellen
  • Opzetbare slijpers zijn duurzamer en hygiënischer

AANTAL SNIJMACHINES

Kaas bevat bepaalde micro-organismen die vlees kunnen bederven, en vice versa. Het gebruik van eenzelfde snijmachine voor vleeswaren en kaas is dus enkel toegestaan indien men het toestel na elke handeling grondig reinigt. In een drukke handelszaak is dat onhaalbaar. Vandaar dat twee snijmachines
eentje voor kaas en eentje voor gekookte vleeswaren
een absoluut minimum zijn. Omdat ook het beurtelings versnijden van rauwe en verhitte vleeswaren op eenzelfde snijmachine het risico op kruiscontaminatie bevordert, haalt u idealiter ook een apart toestel in huis voor de afdeling rauwe vleeswaren.

MANUEEL OF (HALF)AUTOMATISCH?

Het aanbod van snijmachines bestrijkt drie hoofdcategorieën: manuele, halfautomatische en volautomatische snijmachines.

Manuele snijmachines

Manuele snijmachines vergen vanzelfsprekend de meeste fysieke arbeid: de gebruiker moet de productslede handmatig langs het snijwiel duwen en de versneden plakjes manueel opvangen. Kiest men voor een rechtsnijdend model, dan komt daar nog een extra handeling bovenop:

Rechtsnijders: de meest ergonomische optie

Een rechtsnijder beschikt over een vlakke productslede. Dat betekent dat de gebruiker het product eerst met een vleesklem tegen de mesplaat moet aanduwen, alvorens het te versnijden. Deze bijkomende handeling vergt niet alleen een extra fysieke inspanning, maar ook de nodige ervaring en feeling. Oefent men niet de juiste constante druk uit, dan is er niet langer sprake van een egale versnijding, wat niet alleen tot minder kwaliteitsvolle snijresultaten leidt, maar ook tot meer snijverlies. Daartegenover staat dat rechtsnijders veel ergonomischer zijn dan schuinsnijders. Enerzijds bevorderen ze een rechte, gezonde werkhouding. Anderzijds bevindt hun productslede zich lager, waardoor het te versnijden product minder hoog moet worden opgetild. Vandaar dat rechtsnijders uitermate geliefd zijn voor het versnijden van zware producten zoals grote kazen en hammen.

Schuinsnijders: geen ervaring vereist

Schuinsnijders beschikken over een hellende slede, waardoor het product door de zwaartekracht automatisch tegen de mesplaat wordt geduwd. Dat heeft als voordeel dat er geen druk moet worden uitgeoefend, waardoor ook minder ervaren personeel hier professionele snijresultaten (egale sneetjes én een minimum aan snijverlies) mee bereikt. Dat de vraag naar schuinsnijmachines in België stijgt, zou dus wel eens een rechtstreeks gevolg kunnen zijn van het groeiende tekort aan goedgeschoolde, gekwalificeerde arbeidskrachten. Aan schuinsnijmachines kleeft echter ook een belangrijk nadeel: de gebruiker bedient ze met een gekanteld hoofd, wat bij een intensief gebruik tot lichamelijke klachten kan leiden.

Halfautomatische snijmachines

In slagerijen waar veel wordt (voor)gesneden, zijn halfautomatische snijmachines een beter alternatief. Ze verlichten het puur fysieke werk en verminderen de kans op schouder- en andere blessures. We onderscheiden twee soorten:
  • Schuine snijmachines met automatisch bewegende wagen en variabele snijsnelheid, waarbij de gebruiker zelf de gewenste snijsnelheid (aantal sneetjes per minuut) kan instellen.
  • In tegenstelling tot manuele schuinsnijders bieden ze in ergonomisch opzicht geen nadelen, omdat de gebruiker het versnijden zelf aan het toestel overlaat.
  • Rechte snijmachines met een manuele wagen en een automatische afwerper, die de plakjes automatisch stapelt of dakpansgewijs (of in rosette) aflegt. Net zoals voor manuele rechte snijmachines is ook hier enige feeling en ervaring een vereiste.

Sommige halfautomatische machines kunnen zowel manueel als halfautomatisch worden ingezet.

Volautomatische snijmachines

Voor slagerijen die erg veel voorsnijden, bestaan er ook volautomatische snijmachines: deze beschikken over een automatische wagen én een automatische afwerper.

OPTIES EN INNOVATIES

Naast de keuze voor een manueel of (half)automatisch toestel zijn vanzelfsprekend ook hoogkwalitatieve snijresultaten, duurzaamheid, reinigingsgemak, hygiëne en veiligheid belangrijke aandachtspunten. Fabrikanten hebben de afgelopen jaren dan ook heel wat inspanningen geleverd om hun toestellen op elk van deze domeinen verder te optimaliseren.

Duurzamere materialen

Toestellen die (deels) uit geanodiseerd aluminium vervaardigd zijn, zijn doorgaans minder goed bestand tegen de inwerking van zuren, zouten en reinigingsproducten dan toestellen in duurder (full) inox. Voor snijmachines in geanodiseerd aluminium bestaat echter ook de optie om ze volledig via een thermisch proces met CeraClean, een combinatie van teflon en keramiek, te laten overtrekken. Een van de grote voordelen van CeraClean is dat het veel resistenter is tegen de chemische producten van het reinigingsproces. Het vaatwasveilige CeraClean is ook bijzonder interessant voor het versnijden van kaas, omdat het over dezelfde voordelen beschikt als snijmachines met messen met een tefloncoating: CeraClean is, net zoals teflon, niet-klevend, waardoor er geen kaasresten blijven kleven, maar het is in vergelijking met teflon wel dertig keer slijtvaster!

Langdurig messcherp met opzetbare slijpers

Nieuwe messen snijden scherp, zo luidt het gezegde. Maar om ervoor te zorgen dat uw toestel ook na langdurig en/of intensief gebruik messcherpe resultaten aflevert, dient u het mes op tijd en stond bij te slijpen. Snijmachines beschikken daarom over een bijbehorend slijpapparaat. Bij sommige toestellen betreft het een geïntegreerde slijper, bij anderen gaat het om een aparte, opzetbare slijper. Opmerkelijk is dat fabrikanten steeds vaker voor de laatste optie kiezen. De drievoudige verklaring? Vooreerst kunnen etensresten zich in een vaste slijper ophopen, wat niet hygiënisch is. Daarnaast wordt een geïntegreerde slijpsteen door het contact met voeding ook makkelijk vettig, waardoor ze na verloop van tijd niet meer optimaal slijpen. En ten derde is een toestel zonder geïntegreerde slijper ook makkelijker te reinigen, omdat alle onderdelen beter bereikbaar zijn.

Verhoogd reinigingsgemak

Ook op andere domeinen werden er verbeteringen doorgevoerd om het reinigen van snijmachines te vereenvoudigen. Zo zijn alle afneembare onderdelen vaak vaatwasbestendig en besteden fabrikanten ook steeds meer aandacht aan een vlotte bereikbaarheid van alle onderdelen: hendels om het toestel te kantelen voor het reinigen aan de onderzijde, een grotere afstand tussen mes en chassis, zodat de achterzijde van het mes makkelijker bereikbaar wordt etc.

Energie- en voedselveiliger, dankzij slimme technologie

De meeste snijmachines zijn uitgerust met een motor met een constant vermogen. Nieuw zijn toestellen waarbij het motorvermogen zich automatisch aanpast aan het te snijden product. De voordelen zijn een beter snijresultaat, minder energieverbruik en minder opwarming van de machine én de te versnijden waren, waardoor de koude keten niet wordt onderbroken.

Veiligheid voorop

Snijmachines dienen vanzelfsprekend aan alle Europese regels inzake arbeidsveiligheid te voldoen, maar sommige fabrikanten gaan nog een stapje verder. Zo bestaat bij sommige snijmachines eveneens de optie om gevaarlijke situaties met behulp van knipperlichten te visualiseren of om de snijmachine automatisch te laten stoppen wanneer er bijvoorbeeld gedurende tien seconden niet meer met de machine gesneden wordt, wat niet enkel de veiligheid, maar ook het energieverbruik ten goede komt.