naar top
Menu
Logo Print

BRAADSPIT LOKT KLANTEN EN LEVERT MOOIE MEEROMZET

Types, aankoopcriteria en tips

Niets zo goed om een klant te verleiden als hem te doen watertanden. De geur van versgebakken brood is hier een voorbeeld van. Maar zonder twijfel ook een braadspit met heerlijk bruin en knapperig bakkende kippen. Een braadspit in de zaak is niet alleen een klantenlokker, het levert ook een mooie meeromzet op. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de diverse types braadspitten op de markt. Daarnaast komen er ook een aantal aankoopcriteria aan bod en tot slot een overzichtstabel van een aantal braadspitten die geschikt zijn voor dagelijks gebruik in de slagerij of bij de traiteur.

TYPES BRAADSPITTEN

Een braadspit wordt gebruikt om een kip (of een ander stuk vlees) rond te draaien tijdens het braden, om het zo zeer gelijkmatig te garen, zonder het aan te laten branden. In het geval van braadspitten voor kip gebeurt dit hoofdzakelijk naast een gasvuur of een elektrisch vuur. De draaibeweging van het spit op zich wordt aangedreven door een aparte motor.

Gas of elektriciteit

Spitten met gas, zowel propaan als aardgas, zijn onder te verdelen in gasspitten met keramische branders en gasspitten met vlambranders. Bij de spitten met keramische branders 'zien' de kippen geen vlam maar worden keramische stenen opgewarmd die op hun beurt de warmte doorgeven aan de kip. Het voordeel van keramische branders is dat de vlam niet rechtstreeks het vlees kan schroeien. Braadspitten op elektriciteit werken volgens hetzelfde keramische principe. Daarbij zijn er ook varianten die werken met infrarood stralingswarmte en convectiewarmte. Het gebruik van gas is goedkoper dan elektriciteit. Daar komt bij dat gasspitten in aanschafprijs ook goedkoper zijn dan elektrische spitten. Het is echter vaak de vraag of gasspitten toegelaten zijn bij u in de zaak zelf of op straat.

Spiezen en manden

Bij gasspitten zijn de zogenaamde manden geen echte manden maar eerder twee roosters die op elkaar geklemd worden en ronddraaien in plaats van een spies. Een mand heeft het voordeel dat u het vlees kunt wegnemen zonder de mand uit het toestel te halen. Deze manden worden gebruikt om kippendelen, ribbetjes … te bereiden. Kippen braden beter en mooier op spiezen. Hier draaien de kippen rond hun eigen as. Bij elektrische spitten zijn manden wel degelijk manden.

Glasdeuren

Een glasdeur houdt de warmte veel beter in het spit, waardoor het vlees sneller gaar is en sappiger blijft. Ook houdt dit stof en opwaaiend zand buiten het spit wanneer de braadspitten op straat staan. Een relatief nadeel van deze glazen deuren is dat er na het bakken meer reinigingswerk is.

Onderstellen en warmhoudkasten

Kleinere spitten kunnen op een onderstel geplaatst worden om het spit op een gemakkelijke werkhoogte te brengen. Deze onderstellen kunnen eventueel ook op wielen staan, wat in bepaalde gevallen praktisch is.

Elektrische warmhoudkasten zijn ideaal om de vers gebraden kippen warm en sappig te houden voor de verkoop. Een warmhoudkast houdt de kippen warm gedurende een periode van drie a vier uur zonder uit te drogen. Warmhoudkasten zijn in het onderstel gemonteerd verkrijgbaar maar kunnen evengoed apart staan.

Braadspit of combisteamer?

Veel slagers en traiteurs hebben het nut ontdekt van een combisteamer. Deze combisteamers kunnen effectief veel meer dan een braadspit maar ze geven niet hetzelfde resultaat. Kippen uit een combisteamer zijn weliswaar sappig en gegaard maar verre van krokant en mooi gekleurd. De glanzende, aantrekkelijke kleur van braadspitkippen komt door het druipen van het braadvet en -sap van de ene kip op de andere. Bij combisteamers hebt u dit effect niet. Om het beste van beide werelden te combineren komt er in 2011 een duotoestel op de markt met bovenaan een combisteamer en onderaan een braadspit.

BELANGRIJKE AANKOOPCRITERIA

Capaciteit van een braadspit

Voor het berekenen van de grootte van het toestel of toestellen die u nodig hebt om de klanten vlot te bedienen, houdt u best rekening met het feit dat een kip ongeveer één uur per kilo nodig heeft om optimaal te braden. Zo kunt u berekenen hoeveel kippen u per dag moet bakken en hoeveel capaciteit u nodig hebt op uw spit. Verder dient u rekening te houden met het aantal kippen dat u per spies kunt bakken. Bijvoorbeeld kunt u met een braadspit met acht spiezen zes kippen per spies kwijt. Grofweg elk uur heeft u dus maximaal 48 kippen klaar. Denk er wel aan dat wanneer u bijvoorbeeld gemiddeld 50 kippen per dag verkoopt, u beter vijf keer tien kippen bakt dan één keer 50 kippen.

Apart te ontsteken motoren van de spiezen

Het is altijd handig een braadspit te hebben waarvan u de motoren van de spiezen apart kunt laten draaien. Motoren die u niet nodig hebt, draaien niet. Zo bespaart u energie. Ook een mogelijkheid tot energiebesparing bieden de toestellen waarbij alle spitten aangedreven worden door één enkele motor in plaats van één motor per spit. Binnen de groep van de elektrische spitten zijn er ook zogenaamde planetaire braadspitten. Dit zijn spitten met een dubbele motor die per niveau vier spiezen hebben in plaats van één. Per niveau draaien vier spiezen rond terwijl deze elk op hun beurt ook nog eens om hun as draaien. Ook hier is het perfect mogelijk één niveau van vier spiezen te blokkeren zodat enkel dit niveau draait.

Verschuifbare motorblokken

Met verschuifbare motorblokken kunt u de spiezen dichter of verder van de verwarmingselementen brengen.  Dit heeft als voordeel dat in een kalmere periode het vlees trager gebakken wordt als het verder van de brander staat. Met kantelbare motoren kunt u de spiezen of grillmanden gemakkelijker uitnemen. Bij de gasspitten is het ook handig als u de hitte kunt regelen door de gastoevoer aan te passen.

Apart te ontsteken verwarmingselementen

Net zoals bij de apart te ontsteken motoren van de spiezen zorgen apart te ontsteken verwarmingselementen of -branders ervoor dat de elementen die u niet nodig hebt ook niet gebruikt worden. Ook dit betekent een aanzienlijke energiebesparing.

Materiaal

Qua materiaal is het al roestvrij staal en inox wat de klok slaat. Dit komt het reinigingsgemak en het hygiënische aspect zeer ten goede. Emailmodellen zijn bij bepaalde producenten ook mogelijk. Verder zijn er ook modellen met een optionele coating die het vuil minder hard aan het oppervlakte doet kleven en het reinigingsgemak dus nog meer bevordert.

Reinigingsgemak

Voor een goed reinigingsgemak is het belangrijk dat u het braadspit in de belangrijkste onderdelen uit elkaar kunt halen. Als extra zijn er braadspitten op de markt die een zelfreinigende functie hebben. Ook andere producenten voorzien deze functie op te nemen in hun gamma.

Opties

Voor zo ongeveer alle braadspitten zijn er opties verkrijgbaar zoals buitendaken, stoomfuncties, bovenfilters, binnenverlichting en de bekende onderstellen, schuiframen …