naar top
Menu
Logo Print

EENVOUDIGE BEREIDINGEN DIE KLANT DOEN WATERTANDEN

Ovenschotels blijven gegeerd

We zijn allen op zoek naar snelle en eenvoudige bereidingen die de klant maar al te graag mee naar huis neemt. Ovenschotels zijn hier het perfecte voorbeeld van. U kunt ze ruim op voorhand klaarmaken, ze laten voldoende ruimte voor creativiteit en zijn bovendien enorm veelzijdig. De consument hoeft ze enkel en alleen maar op te warmen en ervan te smullen. Wij gingen langs bij Norbert Van Speybroeck (chef bij Rejo Specerijen) die ons enkele creatieve recepten en nuttige tips meegaf.

WAT ZIJN NU PRECIES OVENSCHOTELS?

Norbert Van Speybroeck: “Een ovenschotel is een kant-en-klaar gerecht waarbij vlees, vis, groenten, aardappelen of deegwaren worden gebruikt. De variaties zijn eindeloos en kunnen worden aangepast van seizoen tot seizoen. In de winter zijn vooral de iets zwaardere soorten met gehakt, prei en puree populair, terwijl in de zomer allerlei varianten met bijvoorbeeld pasta en vis het goed doen. Ovenschotels worden geserveerd in grote schotels of in portieverpakkingen voor de klant. Algemeen kan worden aangenomen dat ze uit drie à vier componenten bestaan die in verschillende lagen boven elkaar worden gelegd. De bovenste laag is vaak een saus of een laag aardappelpuree die moet voorkomen dat de onderste lagen uitdrogen. Als bescherming, maar ook ter verbetering van de smaak, wordt op de laatste laag soms wat paneermeel, broodkruim of kaas gestrooid. Ideaal is om te werken in vier lagen met een totale dikte van 6 à 8 cm."

AANBOD

“Aan te raden is om steeds een lasagne, twee vaste bereidingen en één à twee seizoensgebonden schotels aan te bieden. Of de ovenschotels in bulk- of in portieverpakking worden aangeboden, hangt af van winkel tot winkel. Winkels met een zelfbedieningstoonbank, gaan veelal opteren voor een portieverpakking", vertelt Norbert Van Speybroeck.

DE BEREIDING

Norbert Van Speybroeck: “Het bereiden van een ovenschotel kan heel eenvoudig zijn. Alle ingrediënten zijn namelijk kant-en-klaar beschikbaar. Natuurlijk is het zo dat wanneer een slager zelf zijn ovenschotels bereidt, hij er zijn eigen toets aan kan geven. Bovendien is het mogelijk om op voorhand te werken. De sauzen kunnen op voorhand bereid worden zodat het voor de slager gemakkelijk is om eenmaal per week zijn schotels op te bouwen. Daarnaast is het perfect mogelijk om een klaargemaakte ovenschotel vacuüm te trekken en hem na te pasteuriseren. Hiermee creëer je een houdbaarheid van ongeveer een viertal weken. Ideaal is om voldoende ovenschotels te bereiden zodat men een voorraad heeft voor één à twee weken, en dus steeds een vers product kan presenteren aan de klant."

PRESENTATIE

“Over het algemeen worden ovenschotels veelal afgewerkt en gepresenteerd met kaas. Toch is het plezant om steeds een link te leggen met de ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld een vegetarische schotel presenteren met de groenten die zich in de schotel bevinden. Ovenschotels worden dikwijls te weinig aantrekkelijk in de toonbank geplaatst. Eenvoudige garneringen zoals ringetjes prei, kerstomaatjes, blaadjes witloof enz. kunnen wonderen doen en zullen de klant veel sneller tot de aankoop doen overgaan", besluit Norbert Van Speybroeck.