naar top
Menu
Logo Print

LANGER HYGIENISCH BEWAREN ZONDER KOELING

Met ingemaakte authentieke recepten onderscheidt u zich van de concurrentie

Slow cooking en daarmee de techniek van het inmaken blijken niet alleen opnieuw populair bij de consument. Ook voor de slager/traiteur zijn er onvermoede mogelijkheden. Bijzonder is dat u met de smaak van weleer inspeelt op de ambachtelijke trend. U biedt creatieve recepten aan die niet te vergelijken zijn met massaal gefabriceerde producten. Het grote voordeel is dat gesteriliseerde levensmiddelen geen koeling vragen, wat met gepasteuriseerde en vacuümverpakte producten wel het geval is.

WAAROM INMAKEN?

Gezond en gemakkelijk

Voedsel in glas gebruiken is 'in'. Belangrijk is dat de consument ziet wat hij koopt, want het gezondheidsaspect speelt meer dan ooit een grote rol. Denk maar aan de recente commotie rond onze voeding. Producten die gedurende een bepaalde tijd op 100° gesteriliseerd zijn, zijn bijzonder hygiënisch; alle eventuele bacteriën en gistkiemen zijn gedood. Met ingemaakte producten weet de consument precies wie ze gemaakt heeft. Ze blijven maandenlang vers en zijn bovendien snel klaar; ze hoeven bijvoorbeeld niet eerst ontdooid te worden. De herbruikbare glazen verpakking staat meteen ook mooi op tafel. Voeding die op een andere manier bewaard wordt, moet meestal eerst in een vleesschaal geschikt worden alvorens te serveren.

Creatieve mogelijkheden

Ingemaakte producten geven u de kans origineel uit de hoek te komen met unieke recepten. U personaliseert ze precies zoals u zelf wilt, bijvoorbeeld met extra pittige specerijen. Met een in het oog springend etiket al dan niet met de hand geschreven benadrukt u nog eens het authentieke karakter van uw gerechten. Hiermee speelt u in op de 'back-to-basicsgolf'. U geeft een prima staaltje van uw kunnen met gebruik van bijvoorbeeld lokale ingrediënten. Hiermee doet u dan weer aan klantbinding. Ook bepaalde feestmomenten, zoals het jubileum van uw winkel, een viering in uw dorp of stad, de eindejaarsfeesten, valentijn, carnaval ... worden op een specifieke manier in de kijker gezet, bijvoorbeeld met een aangepaste pastei in een duurzame pot. De aantrekkelijke, nostalgische presentatie in uw winkel en de extra inkomsten zijn mooi meegenomen.

VOOR EEN UITGEBREID GAMMA PRODUCTEN

Vooral patés zijn voor u het product bij uitstek waarmee u zich onderscheidt. Maar ook allerhande andere vleesproducten zijn uitermate geschikt om in te maken. Enkele ideetjes? Soepvlees, ragôut, stoofvlees, gebraad, goulash, kalfsschenkel, kalfsrollade, gekookt en gebakken rundsvlees, allerhande soorten worst zoals leverworst en bloedworst, wild zoals haas, konijn en everzwijn, bereide gerechten zoals balletjes in tomatensaus, vol-au-vent, confit de canard ... Daarnaast zijn ook dagverse soepen, bouillons en fonds en uw beproefde familierecepten voor kant-en-klare gerechten een uitstekend idee, zoals diverse (pasta)sauzen en uiteraard ook bewerkelijke groenten zoals pakweg zuurkool met worstjes en spek.

BEPROEFD INMAAKPROCES

Bederf wordt veroorzaakt door micro-organismen. Bij het inmaken worden die bij 100° gedood. Bij de verhitting ontstaat er in het inmaakglas overdruk. Deksel en inmaakring, op het glas vastgehouden door veerklemmen of een beugel, functioneren als een ventiel: zij laten lucht, stoom en eventueel een beetje vloeistof uit het glas ontsnappen, maar omgekeerd laten ze geen lucht of kookwater in het glas. Door de afkoeling na het inmaakproces ontstaat er in het glas onderdruk (een vacuüm) en perst de normale luchtdruk met grote kracht het deksel op de glasrand en de inmaakring.

AANDACHTSPUNTEN

Onberispelijke ingrediënten

Het belangrijkste aandachtspunt voor wie wil starten met de verkoop van ingemaakte producten is: gebruik verse ingrediënten, groenten en eventueel fruit van onberispelijke kwaliteit, die niet kort van tevoren bemest zijn, anders gaan ze gisten. Vlees is van gezonde, goed gevoede dieren afkomstig. Het is vers, maar ook lang genoeg bestorven.

Inmaken volgens de regels van de kunst

Ander belangrijk punt is dat u de technische raadgevingen volgt:

  • hygiënisch werken: bokalen, deksels en ringen voor gebruik in heet water met afwasmiddel wassen en spoelen gummi inmaakringen vooraf koken en nooit opnieuw gebruiken, zelfs al zien ze er nog prima uit
  • bokaal vullen tot op ongeveer 1 cm van de rand; producten die naderhand zwellen, vooral worstmassa, echter maar tot 3/4 van het glas
  • na het vullen het glas zorgvuldig schoonvegen
  • bij de verhitting de voorgeschreven temperatuur en duur precies aanhouden; de inmaaktijd begint pas als de voorgeschreven hittegraad is bereikt
  • de glazen direct nadat de inmaaktijd is afgelopen op kamertemperatuur laten afkoelen
  • de klemmen of de beugel verwijderen nadat de bokalen volledig afgekoeld zijn; dan controleert u door het deksel aan te raken of de bokaal goed gesloten is. Het lipje van de inmaakring wijst bij een gesloten glas duidelijk naar beneden. Wijst het naar boven, dan is er iets verkeerd gegaan bij het sterilisatieproces.