naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - KONNIE SCHREUS

UW OMZET IS BEPALEND BIJ KEUZE VAN KOEL- EN VRIESCEL

De duurzaamheid is sterk afhankelijk van de gebruikte materialen

Een behoefteanalyse helpt u bij de selectie van uw koel- en vriescel. De grootte en het aantal cellen hangen af van de hoeveelheid en de producten die u bewaart. Ook de materialenkeuze is hiervan afhankelijk. Er zijn twee opties bij koelsystemen: een eenvoudige stekkerklare unit of een centraal systeem met condensator, verdamper en compressor. Voor de inrichting van uw cellen, ten slotte, zijn er voedingsgeschikte modulaire rekstellingen verkrijgbaar in allerlei afmetingen, terwijl energiezuinige ledverlichting de standaard is.

KOEL- EN VRIESCELLEN BEKNOPT

 • De optimale capaciteit hangt nauw samen met uw omzet en assortiment.
 • Inox 316 en polyester zijn bijna tegen alles bestand.
 • Voor vriescellen is de U-waarde veelzeggend.
 • Een stekkerklaar systeem is het eenvoudigst.
 • De binneninrichting gebeurt volledig naar wens.

BEHOEFTEANALYSE

Grootte

Slagerijen maken gebruik van een koelcel én een vriescel. In veel situaties worden deze cellen gebouwd als een zogenaamde combicel: een cel met een scheidingswand waarbij u toegang tot de vriescel verkrijgt via de koelcel. De grootte van de cellen wordt bepaald door uw behoeften: hoeveel producten dienen er in bevroren dan wel in gekoelde toestand bewaard te worden?

Aantal

Het aantal cellen hangt af van de omzet van de beenhouwerij. In koelcellen kleiner dan 100 m³ kan er ongeveer 350 kg/m³ opgeslagen worden. Is er geen contaminatie mogelijk tussen de diverse producten en zijn de bewaartemperaturen gelijk, dan mogen vrijwel alle producten in dezelfde cel, op voorwaarde dat ze correct gelabeld en verpakt zijn volgens de HACCP-wetgeving. In de praktijk houdt u rekening met minimaal één cel voor vers vlees/vleeswaren/afval (op een temperatuur rond de 8 °C) en diepvries. Optioneel zijn: verkoopklaar vers vlees, een rijpingskamer (aging), een dieptekoeler (verse gehaktproducten langere bewaring: -4°), een snelkoeler, een pekelcel, een cel voor groenten en fruit, en een cel voor uitgaand, verpakt om naar de consument te vertrekken.

ONDERHOUDSTIPS

 • Opgepast voor beschadiging van de toplaag.
 • Gelakte metaalverf en galvanisé worden aangetast, roestvorming is het gevolg.
 • Geen hogedrukreiniger, indien niet echt nodig; is het toch onontbeerlijk, doe het dan met mate.
 • Gebruik nooit schuursponsjes.
 • Doe moeite om uit te zoeken of neutrale detergenten en ontsmettingsmiddelen volstaan, gebruik zachte borstels, sponzen, doeken ...

MATERIALEN

Gelakte staalplaat met pur- of pir-isolatie:

 • goedkoper;
 • meest gebruikt;
 • niet kras-, corrosie-, roestbestendig;
 • enkel voor niet-agressieve omstandigheden.

Inox 314

 • veel corrosiebestendiger;
 • duurder.

Inox 316 en polyester:

 • beide zijn bijna tegen alles bestand;
 • polyester is zeker het meest geschikt voor pekel (colorosozout), azijn en andere
 • agressieve voedingsstoffen.

Andere overwegingen

Roestvast

Belangrijk voor slagerijen is om roestvaste of polyester binnenwanden te gebruiken. Dit geldt eveneens voor het plafond.

Vloer

Een verder aandachtspunt is de belastbaarheid van deze vloer.

Antibacteriële coating

De buitenwanden kunnen in het wit worden uitgevoerd, standaard voorzien van een antibacteriële coating.

Isolatie

Voor koelcellen worden panelen van 80 of 100 mm gebruikt, voor vriescellen overwegend 100 of 120 mm. Kijk niet alleen naar de dikte, maar vooral naar de isolatiewaarde van de panelen. Een goed vergelijk is er een op basis van de U-waarden. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Afgeronde hoeken

Vanwege de hygiëne worden de wanden, en dikwijls ook de vloer, voorzien van afgeronde binnenhoeken.

Ventilatie

Verder is het van belang om de ruimte rondom de koel- en vriescellen goed te ventileren. Dit om condensvorming en koude doorslag in het geval van vriescellen te voorkomen.

KOELSYSTEMEN

Er zijn twee soorten koelsystemen: de stekkerklare units en de centrale systemen waarop bijvoorbeeld ook de toonbanken aangesloten zijn. Het voordeel van een stekkerklare unit is de eenvoud. Bij een centraal systeem is de keuze van de verschillende componenten condensator, verdamper en compressor onder meer sterk afhankelijk van de ligging van uw winkel. Aan zee of in een industriële omgeving is een speciale coating voor een verdamper en een condensator nuttig. Een scroll- of schroefcompressor is minder onderhevig aan slijtage én stiller. Een koelsysteem gebruikt altijd energie; vraag uw installateur naar de beste oplossing voor uw zaak. Bedenk hierbij: hoe beter de isolatie, hoe lager het energiegebruik. Het is ook belangrijk het juiste koelmiddel te kiezen in verband met de milieumaatregelen.

BINNENINRICHTING

 • Modulaire rekstellingen in kunststof, geanodiseerd aluminium (duralinox) of roestvast staal, verkrijgbaar in uiteenlopende uitvoeringen, zoals met polymeer legvlakken en ronde openingen voor de ventilatie van de producten en met een hoge draagkracht. Er zijn rekstellingen die voedingsgeschikt zijn met een attest; de uitneembare legvlakken zijn vaatwasbestendig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende dieptes, hoogtes en lengtes volgens de afmetingen van de cel en naar wens in te richten. Voor kleine rekken zijn stevige wielen een aanrader om die te verplaatsen bij het schoonmaken. Bij plaatsgebrek is er nu ook een rekkensysteem, gebaseerd op de verticale apothekersschuifkast.
 • Vleesrails: vleeskwartieren worden opgehangen aan rails, die dan met wissels tot in de verwerkingsruimte worden getrokken.
 • Strokengordijn of luchtgordijn voor de deur. Ze houden de gekoelde temperatuur binnen (en de omgevingstemperatuur buiten) wanneer de deur van de cel geopend wordt.
 • Ledverlichting: meer en meer wordt er overgestapt naar leds; sommige merken van koel- en vriescellen zijn er standaard mee uitgerust. Leds zijn energiezuinig en geven bovendien geen warmte af.

Met dank aan Viessmann, Becopanel, Jesco NV