naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - EMILIA VAN EYNDE

UW KLANTEN VRAGEN NAAR TOPKWALITEIT VAN BRITSE RUNDERRASSEN

Zorg voor gevarieerd aanbod

Als er veertig jaar geleden al exquis rundvlees aangeboden werd aan retail en restaurant, dan kwam het vaak uit Het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Runderrassen zoals Angus (Aberdeen), Schotse Hooglanders, Galloway, Hereford
en in mindere mate Devon en Jersey waren toen al veelbesproken en geroemd om hun kwaliteit. De meeste rassen zijn superieur in vlees, de andere zoals Jersey staan bekend om een sterke boter- en melkproductie.

DE VIJF BELANGRIJKSTE REDENEN OM VOOR EEN BRITS RUNDERRAS TE KIEZEN, ZIJN:
  • Een authentiek ras, dat later gecultiveerd werd tot een uitgesproken vleesras, waarvan bepaalde runderen een dubbeldoelras zijn geworden.
  • Britse runderrassen zijn grote grazers in de weidse natuur.
  • Ze hebben weinig zorg nodig en zijn van nature een sterk ras;
  • Licht gemarmerd vlees met een volle smaak wordt sterk gewaardeerd in de wereld.
  • De rijping van een aantal weken geeft het vlees nog een diepere smaak.

ANGUS (ABERDEEN)

Oorsprong

Het Angus ras wordt bij de Engelse vleesrassen als het kleinste ras beschreven. Het oorspronkelijke Angus ras is een kruising tussen een Keltisch rund en een stier die de Noormannen naar Schotland importeerden. Het werd voor het eerst gefokt in Aberdeenshire, Schotland, vandaar de naam Angus Aberdeen. Het ras is zo gegeerd dat er over de ganse wereld kruisingen met andere rassen gebeuren. In Ierland is 1 op de 10 runderen een Angus rund (mag als Angus rund worden verkocht als er bij de kruising met een ander ras meer dan 60% Angus aanwezig is). Wegens het lage geboortegewicht van de kalveren (30 à 33 kg) staat het vee, ook bij kruisingen met andere veerassen, bekend om het probleemloos afkalven.

Het Angus vee geeft kwaliteitsvlees wanneer het uitsluitend gevoed wordt met ruwvoeders, en is het hele jaar beschikbaar

Kenmerken

Hoewel de meeste Angus runderen eenvormig zwart zijn, bestaan er ook donkerrode Angus dieren. De runderen zijn ongehoornd (dominante erfelijke factor). De dieren hebben een compacte gedrongen bouw met relatief korte benen. Door de fijnheid van het beendergestel zijn het dieren met een hoog slachtrendement (verhouding vlees- slachtafval). De Angus runderen staan bekend om hun gemoedelijke karakter en eveneens om hun vermogen om te kunnen opgroeien op schrale gronden.

Het Angus vee geeft kwaliteitsvlees wanneer het uitsluitend gevoed wordt met ruwvoeders. Bij te veel energiek krachtvoer zullen Angus dieren te snel dikker worden. Het ras staat al tientallen jaren bekend om zijn uitmuntende vleeskwaliteit. Vooral de edele delen waaruit de betere steaks kunnen worden versneden, zijn gegeerd in de slagerij en de horeca. Dit hangt samen met de 'marmering' van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen.

Beschikbaarheid

Angus dieren zijn steeds beschikbaar tijdens het jaar en niet onderhevig aan seizoenen. Zowel Schotse als Ierse lendenstuk, ribstuk, filet mignon, T-bone en Schotse punt met been zijn geliefkoosde stukken. Irish Beef filet + 2,2 kg/2,7 kg.

Het Hereford ras is uitgegroeid tot een van de meest populaire vleesrassen. Hereford vlees laat zich ook goed rijpen gedurende enkele weken

HEREFORD

Oorsprong

Hereford is een koeienras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het graafschap Herefordshire, in Zuidwest-Engeland. Nu worden ze al jaren gekweekt in Noordwest-Ierland.

Kenmerken

Herefords zijn lichtbruin van kleur met een karaktervolle witte kop en een witte streep op nek en schoft. Voor de rest is de Hereford roodgekleurd. Er zijn zowel gehoornde als ongehoornde Herefords. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en kan zich gemakkelijk met gras voederen. Momenteel zijn ze uitgegroeid tot een van de meest populaire vleesrassen met een hoogwaardige vleeskwaliteit in goede hoeveelheid. Hereford vlees laat zich ook goed rijpen gedurende enkele weken.

Beschikbaarheid

Achterrib, côte à l'os, entrecote en filet pur zijn de meest gevraagde stukken.

GALLOWAY

Oorsprong

De Galloway is geschikt voor extensieve vleesproductie

Een Galloway is een hoornloos, meestal zwart behaard runderras, dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.

Kenmerken

De Galloway is kortbenig en heeft een ruige pels die hem in staat stelt om 's winters buiten te blijven grazen. De dieren zijn robuust en vruchtbaar. Het ras is geschikt voor extensieve vleesproductie.

Beschikbaarheid

De Galloway rib is een gewaardeerde vleessoort bij Londense slagers. Achterrib, côte à l'os, entrecote en filet pur zijn geliefd als edele stukken vers vlees.

SCHOTSE HOOGLANDERS (HIGHLAND LONGHORN)

Oorsprong

De Schotse Hooglander is een meestal roodbruin runderras, afkomstig uit Schotland. Ze hebben lang haar en lange hoorns. Dit runderras is geschikt als grote grazer in natuurgebieden. Hooglanders voeden zich met planten en door hun lange haar kunnen ze in de wintermaanden buiten blijven.

Kenmerken

De Longhorn is een zeldzaam en daardoor exclusief ras dat door goed gecontroleerde fokprogramma's bezig is aan een opmars. Het vlees staat bekend als een van de beste Engelse rundvleessoorten door zijn sappige vleessmaak en goede marmering. De volle oersmaak van het vlees wordt zeer gewaardeerd door vleesliefhebbers.

Beschikbaarheid

Achterrib, côte à l'os, entrecote, T-Bone en filet pur zijn verkrijgbaar in de groothandel.

Het vlees van de Devon heeft een zachte textuur en een volle, ietwat zilte smaak

DEVON

Oorsprong

De Devon runderen komen uit het graafschap Devon in Zuidwest-Engeland. Nu worden ze vooral in Wales en Ierland gekweekt. Zijn oorsprong zou echter dateren uit het Midden-Oosten, wat de hypothese zou versterken dat dit ras uitzonderlijk tegen de hitte kan, ondanks meer dan 2.000 jaar van natuurlijke selectie in natte en koude landen.

Kenmerken

Tijdens de twintigste eeuw is dit ras van een melkkoe naar een puur rundvleesras geëvolueerd. Het ras geeft een smakelijk vlees met een goede marmering. Dit ras staat bekend om zijn volgzaamheid, vruchtbaarheid, het gemak van afkalven en het vermogen zich aan te passen aan verschillende klimaten. In kruising behoudt het zijn kwaliteit. De kalveren blijven een goede karkasconfirmatie behouden. De Ierse Devon staat bekend om zijn donkere kleur en zijn zeer zachte textuur met een volle, ietwat zilte smaak.

Beschikbaarheid

Achterrib, entrecote, filet pur en côte à l'os zijn beschikbaar, hoewel de invoer beperkt is.

De melk van de Jersey koe is zeer geschikt voor de boterproductie

JERSEY

Oorsprong

De Jersey koe stamt oorspronkelijk af van het Britse kanaaleiland Jersey, een eiland tussen Frankrijk en Engeland. Jerseys zijn vrij kleine, eenkleurige grijs-bruine koeien. Hun melk is zeer geschikt voor de boterproductie.

Kenmerken

De Jersey is het meest verspreide melkras ter wereld. Het ras wordt in vele landen voor kruisingen gebruikt om het vetgehalte van de melk te verhogen. Voor de vleesproductie heeft dit ras weinig waarde.

Beschikbaarheid

Achterrib, côte à l'os, entrecote en filet pur zijn beschikbaar bij een aantal invoerders.