naar top
Menu
Logo Print
Artikel - 29/11/2017
De Jermayo bechamelsaus kun je niet alleen klassiek combineren, maar ze kan ook perfect omgetoverd worden in een aurorasaus, heerlijk bij tongrolletjes

CONSTANTE KWALITEIT MET KANT-EN-KLARE WARME SAUZEN

Sneller én goedkoper constante kwaliteit afleveren

Hoogwaardige kant-en-klare culinaire sauzen bieden niets dan voordelen. Enerzijds verzekeren ze u van een constante kwaliteit, zijn ze tijd- en energiebesparend en hebben ze een vaste – en dus ook perfect controleerbare – foodcost. Anderzijds zijn de recepturen vaak zo ontwikkeld dat u er desgewenst nog uw eigen creatieve stempel op kwijt kunt.

ARTIKEL BEKNOPT

  • Beproefde klassiekers blijven onverminderd populair en zijn vaak zeer breed inzetbaar.

  • Kant-en-klaar garandeert een constante kwaliteit en dito foodcost.

  • Kant-en-klaar bekoort ook de creatieve slager/traiteur.

  • Kant-en-klaar maakt een groter aanbod mogelijk.

  • Kant-en-klaar is goedkoper dan vers.

De bearnaisesaus van Anda is gemaakt om langzaam op te warmen au bain-marie of in de microgolfoven op een lage stand

OOK IN MONDIAAL TIJDPERK SMAKEN KLASSIEKERS NOG ALTIJD NAAR MEER

Van pittige oosterse woksausen met kokos of sesam tot authentieke Japanse teriyakisausen met echte mirin: waar het aanbod vroeger beperkt bleef tot kerriesaus en zoetzure Chinese saus, beschikt de grootkeukenchef nu over een indrukwekkend kant-en-klaar sauzenarsenaal waarmee hij in een mum van tijd het beste van de wereldkeuken tot leven kan wekken. Tegelijk blijven echter ook de beproefde klassiekers – in het bijzonder bearnaisesaus – onverminderd populair: de vraag is zo groot dat verschillende sauzenfabrikanten hun aanbod van kant-en-klare sauzen voor het foodservicekanaal zelfs recentelijk nog uitbreidden met een opwarmbare bearnaisesaus.

KANT-EN-KLARE KLASSIEKERS: MANUSJES-VAN-ALLES

Een overzicht van de meest courante klassiekers, en hun brede toepassingsveld:

Frans-belgisch

Archiducsaus of champignon(room)saus wordt traditioneel vaak met steak friet gecombineerd, maar tilt ook varkensgebraad, wild, gevogelte en pastagerechten naar een hoger smaakniveau. Mits toevoeging van witte wijn, kervel en dragon makkelijk om te toveren tot jagersaus.

Bearnaisesaus met steak is een felbegeerde klassieker, maar de saus gaat ook goed samen met zalm, tarbot enz. Voeg je er tomatenpuree of een kant-en-klare arrabiatasaus aan toe, dan verandert de bearnaisesaus in een heerlijke choronsaus: overheerlijk bij vis.

De Knorr Garde d'Or Groene Pepersaus is meteen klaar voor gebruik, maar biedt ook ruimte voor uw eigen creatieve afwerking

Bechamelsaus vormt een welbekende 'perfect match' met bloemkool, maar laat zich ook makkelijk omtoveren tot bijvoorbeeld kaassaus of aurorasaus, de perfecte begeleider van tongfilet.

Hollandaisesaus past uitstekend bij asperges, vis en een koninginnenhapje, maar gaat ook goed samen met bloemkool, broccoli of nieuwe aardappeltjes. De romige gele saus is tevens de geknipte basis voor andere sauzen zoals bearnaise-, mousseline- of choronsaus.

Jagersaus smeekt om wild, maar kan ook perfect geserveerd worden bij kip, gehaktbereidingen, rundvlees, varkensgebraad of bijvoorbeeld een schnitzel.

Jussaus past bij zowat alle vleesbereidingen, maar is ook de perfecte basis voor andere sauzen zoals pepersaus of rodewijnsaus.

Kaassaus maakt witloofrolletjes en macaroni met ham helemaal af en wordt in combinatie met bolognesesaus ook vaak in lasagne, moussaka e.d. verwerkt, maar smaakt ook heerlijk bij allerhande groenten zoals andijvie of broccoli.

Madeirasaus wordt traditioneel met rundertong gecombineerd, maar geeft ook kipfilet, varkensgebraad of gehaktballetjes dat vleugje extra.

Mosterdsaus combineert niet alleen goed met allerhande vleesbereidingen zoals varkensgebraad, konijn of een beenhammetje, maar is ook de perfecte begeleider van kabeljauw, zalm en andere vis.

Peper(room)saus met steak vormt een ijzersterk duo op elke grootkeukenkaart, maar past ook uitstekend bij varkenshaas, gehakt of kip.

Andere smakelijke klassiekers zijn onder meer rode- en wittewijnsaus, Provençaalse saus, vissaus en BBQ-saus. Tip: BBQ-saus combineert niet alleen goed met varkens- en rundvlees, maar is ook ideaal om salades mee te dresseren.

De bolognesesaus van Manna bevat 25% extra vlees in vergelijking met de klassieke glazen bokalen

Italiaans

Ook sauzen die traditioneel vooral aan pasta- en pizzabereidingen gelinkt worden, kunnen vaak ongelimiteerd voor een breed gamma van gerechten gebruikt worden.

Tomatensauzen:vooral de vele tomatensauzen zijn bijzonder breed inzetbaar. Niet alleen vormen ze de perfecte begeleider van diverse gerechten (vlees-, vis of vegetarische balletjes, zalm, kipfilet, croque-bolognese ...), ze vormen ook de perfecte basis voor een lekkere soep.

Pesto: ook pesto combineert met meer dan pasta alleen. Zo is de kruidige Italiaanse smaakmaker ook heerlijk bij kip, 'courgetti' of vis en is hij tevens de ideale basis voor marinades voor bijvoorbeeld gegrilde vlees- of visbereidingen.

VOORDELEN KANT-EN-KLAAR

Constante kwaliteit en foodcost

Kant-en-klare sauzen verzekeren u van een constante kwaliteit, zowel op het vlak van smaak en uitzicht als voedselveiligheid. Dat voordeel geldt in het bijzonder voor moeilijk opwarmbare sauzen: er bestaan diverse kant-en-klare bearnaisesausen die perfect opwarmbaar zijn. Kant-en-klare sauzen hebben ook een constante foodcost. Bij verse sauzen is dat niet altijd het geval, omdat de kostprijs van de ingrediënten (pijnboompitten, kruiden en specerijen ...) kan schommelen.

De opwarmbare mosterdsaus van Delino tilt elk vlees aar een hoger smaakniveau. Beschikbaar in emmers van 3 kg

Goedkoper en sneller dan vers

De aankoop van de ingrediënten, in combinatie met de arbeidskosten van de persoon die de sauzen moet bereiden, weegt niet op tegen het gemak van kant-en-klare sauzen. Omdat kant-en-klare sauzen bliksemsnel klaar zijn en perfect te doseren zijn, laten ze u daarenboven toe om flexibel in te spelen op piekmomenten. Ook dat heeft een gunstig effect op het prijskaartje: minder voedselverspilling.

Breder aanbod mogelijk

Omdat kant-en-klare sauzen snel klaar zijn en dus constant beschikbaar zijn, laten ze u toe om meer gerechten op hetzelfde moment aan te bieden.

Voldoende ruimte voor eigen creatieve stempel

Kant-en-klare sauzen zijn al perfect op smaak gebracht, maar bieden tegelijk nog veel ruimte voor eigen creativiteit. Zo kunt u ze desgewenst perfect verrijken en/of afwerken met tomatenblokjes, kaas, verse kruiden, uiringen, garnalen enz. Een andere manier om deze kant-en-klare sauzen creatief in te zetten? Gebruik ze eens op een atypische manier. Combineer die kant-en-klare vol-au-ventsaus bijvoorbeeld eens met kalfszwezerik in plaats van kip, en u krijgt op slag een compleet ander – en origineel – gerecht!

GEBRUIK

Deze basis bruine jus van Rejo Spices kan direct gebruikt worden of als basis voor andere sauzen/ bereidingen

Flexibele verpakkingen

Sauzenfabrikanten tonen zich zeer flexibel op het vlak van verpakkingen en verpakkingsvolumes. Van kleine flessen met een speciale doseerdop (ideaal voor kleine doseringen) en emmers (geen verlies; hersluitbaar en soms ook herbruikbaar) tot bidons van 3 tot 25 l (prijsvoordelig), speciale pouches (reductie verpakkingsafval) en doypacks (recycleerbaar): zowat alles is mogelijk. Sommige sauzen kunnen tot 24 maanden buiten koeling bewaard worden.

Gebruiksvriendelijkheid voorop

De meeste sauzen kunnen in de pan, de oven, de salamander, de magnetron en au bain-marie opgewarmd worden. Bij sommige fabrikanten is ook de verpakking microgolfbestendig. De sauzen warm houden doet u het best au bain-marie.