naar top
Menu
Logo Print
27/02/2018 - AN DE MAERE

ZES BAKE-OFFTRENDS VOOR 2018

Gezondheid en het grote genieten gaan hier hand in hand

De bakkerijwereld bruist als nooit tevoren. Het is dan ook al innovatie wat de klok slaat in deze dynamische markt. Al deze nieuwigheden spelen uiteraard in op de heersende trends: van het gebruik van oergranen over het inspelen op 'indulgence' tot het op de markt brengen van minivarianten. In dit artikel serveren we u een overzicht van de opvallendste nieuwkomers in bake-offland.

 

de boekweitbatard 600 g

1. NORDIC BAKING & COOKINGde haver-roggedesempavé 500 g

Nordic Baking & Cooking is een jong bedrijf dat zich specialiseert in bakkerijtrends uit Scandinavië en Duitsland. Nieuwkomers in het gamma dit najaar zijn enerzijds de haver-roggedesempavé 500 g (links) en anderzijds de boekweitbatard 600 g (rechts). De haver-roggedesempavé is een hoogkwalitatief cleanlabelroggedesembrood met een volle smaak en een luchtige kruim, versierd met havervlokken en met de hand ingesneden. De boekweitbatard is een met de hand ingesneden batard op basis van tarwedesem met boekweit en heeft een zeer krokante korst. Boekweit geeft een veel vollere smaak én een andere korstkleuring aan wit brood. Ook dit brood is clean label.


De nieuwe speltbaguette van Pur Pain, gemaakt met  passie voor het ambacht op traditionele Franse wijze2. DESEMCULTUUR

Bij Bio Bakkerij De Trog maken we kennis met de nieuwe speltbaguette van Pur Pain, vervaardigd van pure spelt, zonder toevoeging van tarwe. Het recept is uniek door het gebruik van eigen huisgemaakt speltdesem. Deze desemcultuur zorgt voor het bekende 'De Trog'-smakenpalet en geeft de bakkerij ook de kans om weinig gist te doseren. Er wordt telkens voldoende rust gegeven aan het deeg alvorens het te verwerken. Dit rijsproces op lage temperatuur gedurende een lange tijd zorgt voor een stokbrood met een luchtige kruimstructuur en een authentieke smaak. Het voorgebakken brood is op kamertemperatuur te bewaren en kent een afbaktijd van slechts acht minuten. Het afbakken resulteert in een heel smaakvolle, dunne en uiterst krokante korst.

3. AUTHENTIEK AMERIKAANS

Begin september werden bij Vandemoortele enkele nieuwe producten gelanceerd in het assortiment My Originals. Dat gamma staat voor trendy, authentieke Amerikaanse recepten die sterk inspelen op de 'indulgence'-trend. Onder de Amerikaanse najaartoppers vinden we twee nieuwe taarten en de Fun Donuts. Eerste taart is de American Cheesecake (rechts), een vanille-kaastaart met speculaas. Voorgesneden in veertien porties. Tweede taart is de Pecan & Cranberry Pie, een taart van knapperige pecannoten, friszure veenbessen en een zachte karamel binnenin. Voorgesneden in tien porties. De Fun Donuts zijn dan weer een echte must eat voor chocoladelovers. Ze zijn gedecoreerd met echte Belgische chocolade en een witte suikertekening.Nieuw dit najaar zijn onder meer de American Cheesecake en de Fun Donuts uit het My Originals assortiment van Vandemoortele

4. BREADSTICKS

De nieuwe multifunctionele Nina Breadsticks:  slow-baked, steenovengebakken en met  een subtiele smaaksensatieNina Bakery breidt zijn productaanbod verder uit met de nieuwe multifunctionele Nina Breadsticks.Deze zuurdesem slow-baked breadsticks - 2,5 cm en een gewicht van ± 28 gram per stuk - zijn steenovengebakken en bieden een subtiele smaaksensatie. Het pure recept telt slechts vijf ingrediënten (tarwemeel, water, zout, gist en voedingsvezels) en werd met een clean label beloond. De Sticks zijn gericht op diverse segmenten van de foodservicemarkt en bieden oneindig veel nieuwe mogelijkheden in de presentatie en bereiding van voorgerechten, salades, soepen en dips. De Nina Breadsticks zijn, net als alle andere producten in het assortiment van Nina Bakery, verkrijgbaar in het wit en volkoren.

5. MINI'S

De nieuwe speltbaguette van Pur Pain, gemaakt met  passie voor het ambacht op traditionele Franse wijze'Small is the new big' is een trend waar we ook in de horeca niet meer omheen kunnen. In plaats van grote gerechten geven klanten de voorkeur aan verschillende kleine hapjes. Een drankje smaakt des te beter als het vergezeld is van een lekker hartig hapje. Het ruime  Panesco aanbod van zoete minitraktaties is het perfecte alternatief voor het doorsneekoekje bij de koffie, of als trendy alternatief voor het klassieke dessert. Panesco heeft al sinds de jaren 90 een ruim assortiment minibroodjes, -viennoiserie, -patisserie en mini hartige hapjes. Ook dit jaar groeit het assortiment gestaag: van meer dan veertig nieuwe producten brengt Panesco veertien mini-items.

De nieuwe Sablé Breton Chocolat wordt aangeboden in een miniversie en een eenpersoonsversie

6. NIEUWE TAARTBODEMS

Sablé Breton Bakery pakt in oktober uit met een chocoladeversie van zijn kant-en-klare taartbodems. De Sablé Breton Chocolat wordt aangeboden in een miniversie (5 cm) en een eenpersoonsversie (8,2 cm). Hiermee haalt de vakman kwaliteitsvolle taartbodems in huis waarmee hij zelf creatief aan de slag kan gaan. De taartbodems zijn al afgebakken en worden diepgevroren aangeboden, dé garantie voor een constante kwaliteit. Bovendien zit er in elke doos een receptfiche om een origineel recept te creëren. Last but not least onderscheidt Sablé Breton Bakery zich met zijn nieuwe taartbodems door volop voor smaak te gaan: ze worden uitsluitend vervaardigd met echte boter en echte Belgische chocolade.

DE BELANGRIJKSTE TRENDS IN BAKE-OFF

Brood

Op het vlak van brood zien we een echte 'verluxing' van het aanbod optreden. Zo zijn de rustieke, handgemaakte broden bijvoorbeeld aan een stevige opmars bezig. Daarnaast zijn de oeroude graansoorten, zoals haver, rogge, boekweit, spelt en kamut, bijzonder in trek. De eindconsument gaat op zoek naar variaties op traditionele klassiekers en vindt die bij bloemsoorten van weleer, maar bijvoorbeeld ook bij desembroden. Verder wordt gezondheid steeds belangrijker in brood, denk: rijk aan vezels, rijk aan proteïnen, maar bijvoorbeeld ook groenten verwerkt in brood. En tot slot wordt clean label de standaard voor highqualitybroden.

Viennoiserie

Ook op het vlak van viennoiserie wint de gezondheidstrend terrein. Zo gaan croissants meer en meer de gezonde toer op, met bijvoorbeeld croissants met quinoa, meergranencroissants en croissants met spelt. En dat alles uiteraard glutenvrij, vegan, palm oil free en coconut oil free. Ook de miniporties in viennoiserie spelen voor een stuk in op deze trend, al koppelen ze die meteen ook aan 'indulgence'. Genieten blijft in dit segment immers even belangrijk. De nog steeds erg populaire American-style producten zijn hiervan het levende bewijs.