naar top
Menu
Logo Print
Artikel - 29/11/2017

SOEPEN VEROVEREN OPNIEUW HUN PLAATS OP HET FEESTMENU

Soep laat zich eenvoudig omtoveren tot culinaire variant

Een lekkere verfijnde soep is en blijft de perfecte opener van elk eindejaarsfeest. Ze verdrijft op slag de barre winterkou, sluit perfect aan bij de culinaire trend van 'less is more' en stilt de eerste honger licht en gezond. Hoe zorgt u ervoor dat uw feestelijke soepen al vanaf de eerste hap knallen? Met deze tips transformeert u uw soepen in elegant gestrikte, oogstrelende smaakbommetjes!

TIPS VOOR AFHAAL

  • Zorg voor duidelijke bereidingsinstructies. Druk de bereidingsinstructies voor uw klanten duidelijk af. Mag de soep wel of niet koken? Hoe lang moet de sidedish in de oven? Wanneer mag de garnituur worden toegevoegd? Enzovoort.
  • Originele soep verdient origineel servies Het kommetje, kopje of bord waarin de soep wordt geserveerd, draagt evenveel bij tot de beleving als de soep zelf. Geef uw klanten originele tips om uw soep in te presenteren (transparante glaasjes, weckpotjes of mini-ovenschaaltjes …) of voorzie zelf mooie presenteerglaasjes. Overweeg ook om de soep in glazen sterilisatiebokalen mee te geven in plaats van in plastic potten. Dat kost natuurlijk iets meer, maar het kan uw verkoop wel een flinke boost geven, omdat glazen bokalen op het verlangen naar duurzaamheid en authenticiteit inspelen.
250px

SOEP OP HET FEESTMENU

Geliefder dan ooit

De tijd dat soep op het feestmenu als saai en ongeïnspireerd werd afgedaan, ligt definitief achter ons. Een feestelijke soep als hapje, voorgerecht of volledige maaltijd op zich, is hipper dan ooit. De viervoudige verklaring voor deze heuse soeprevival?

  • Gezondheidsimago soep: steeds meer consumenten beseffen dat men ook van een lichte, gezonde keuken 100% kan genieten. Een voorgerecht hoeft daarom niet altijd meer een 'halve maaltijd' op zich te zijn: een gezond soepje smaakt even goed.
  • Soep sluit perfect aan bij de culinaire trend van 'less is more': soep laat toe met slechts een handvol kwaliteitsvolle ingrediënten smaakvolle gerechten te creëren. Een feestelijke soep sluit perfect aan bij de heersende culinaire trend: verfijnde eenvoud.
  • Het verrassingseffect van een 'speciale' soep: een feestelijke soep moet de dagdagelijkse soep overstijgen. Dankzij haar eindeloze variatiemogelijkheden laat soep zich heel makkelijk in een culinaire verrassing omtoveren. Zo kan vrijwel elke standaardsoep origineel gekruid worden met smaken die mensen nog niet kennen.
  • Het nostalgische karakter van 'echte' soep: nieuwe smaken zijn echter geen must! Ook de herontdekking van oude smaken wordt door de consument als een leuke verrassing ervaren: in tijden waarin industrieel gemaksvoedsel de smaakpapillen heeft afgemat, hunkeren mensen weer naar de authentieke smaak van 'grootmoeders soep'.

Ideale portie

Voor soep als voorgerecht voorziet u het best 30 cl per persoon, als hapje volstaat 10 cl.

HEDENDAAGS SOEPAANBOD

De blijvers

Traditioneel werden tijdens de feestdagen vooral minder alledaagse soepen zoals vissoep, bisque of consommé op tafel gezet. Ook vandaag scoren soepen die iets prijziger of moeilijker te bereiden zijn nog altijd goed. Daarnaast blijft er een glansrol weggelegd voor romige soepen zoals tomaten-room-, asperge-room-, pompoen-, champignon- en kippencrèmesoep.

Trendy alternatieven

  • Nieuwe en herontdekte smaken: succesvolle alternatieven voor de bovengenoemde klassiekers zijn feestsoepen op basis van vergeten groenten (pastinaak, peterseliewortel ...) of trendy groenten (witlof, pompoen, paksoi …).
  • Fluweelzacht zonder room: waar men vroeger vooral naar room greep om soepen een crèmeachtig profiel te geven, kiest men er nu steeds vaker voor om soepen te binden met groenten (zoals knolselder, pastinaak en peterseliewortel). Dit maakt de soep niet alleen gezonder, maar tilt ze ook naar een hoger smaakniveau.
  • Gewaagde combinaties: food is tegenwoordig een echte lifestyle: mensen definiëren zich graag aan de hand van hun voedingskeuzes. Gewaagde combinaties die opvallen, scoren dus goed. Zorg er wel voor dat u hier niet te ver in gaat door bijvoorbeeld veel vlees aan soep toe te voegen. Soep blijft, met uitzondering van de echte vissoepen, nog altijd een groentebereiding.

ZO GEEFT U AAN EEN BASISSOEP BLIKSEMSNEL EEN LUXUEUZE UPGRADE

Voeg kleur, smaak en textuur toe

Een basissoep oogt op slag een stuk luxueuzer als u er zelf kleur, smaak en textuur aan toevoegt.

  • Vlees en vis: denk maar aan reepjes gerookte zalm of paling, scampi's, gamba's, rivierkreeftstaartjes, grijze garnalen, gebakken spek, pancetta, chorizo, gerookte eendenborst, gekonfijte eend enz.
  • Groenten en fruit: ook groenten verdienen een glansrol. Werk bijvoorbeeld uw aspergesoep af met gestoomde aspergekopjes, schik wat gebakken bospaddenstoelen over uw champignonsoep, lepel wat tomatenblokjes door uw tomatensoep enzovoort. Ook stukjes appel doen het vaak goed in soep.
  • Room: soep kunt u (zie hoger) ultralicht inbinden met behulp van groenten, maar met een scheutje room bereikt u natuurlijk veel sneller een crèmeachtige textuur. Een prima alternatief voor volvette room is lichte room. Geeft u aan uw soepen liever een exotische toets? Kies dan voor kokosroom.
  • Kruidige en crunchy extra's: altijd een decoratief schot in de roos: fijngehakte frisgroene kruiden zoals munt, peterselie of koriander, al dan niet in combinatie met een elegant kringetje kruidencoulis. Om uw soepen nog intenser op smaak te brengen, kunt u er ook speciale kruidenmixen aan toevoegen. Geeft u aan uw soep graag wat meer bite? Kies dan voor geroosterde pitten, notenschilfers of geroosterde quinoa.

Verras met een originele sidedish

Ook hiermee geeft u uw soepen een instant upgrade. Wat dacht u van een peperkoek-toast met zalm en roomkaas (zie recept) als begeleider van een Noorse soep? Of serveer eens een mergpijpje bij uw bloemkoolsoep of een Aziatisch kippenspiesje bij een pompoen-kokossoep. Ook kruidencrostini of homemade kaaswafeltjes zijn een origineel en feestelijk alternatief voor brood.

KANT-EN-KLARE TOOLS

Vanzelfsprekend ondersteunen de fabrikanten van kant-en-klare soepmixen u met tal van tools om uw soepen bliksemsnel in feestelijke toppers te transformeren. Een beknopte greep uit het aanbod:

  • Ardo biedt diverse soepmixen aan, variërend in smaak en kleur. Om aan uw soepen extra smaak te geven, biedt Ardo u ook een mooi aanbod vriesverse kruiden aan, variërend van klassiek tot exotisch.
  • FIJNKO kruidt zijn geconcentreerde soepen minimaal, zodat u die kunt afwerken met een persoonlijke garnituur en eigen smaakaccenten.
  • Flandria Foods kiest voor kant- en klare soepmixen waarin kruiden, specerijen, groenten en aroma's een mooi evenwicht vormen. Door toevoeging van verse ingrediënten bepaalt u zelf welke componenten u wil accentueren. U kunt deze basissoepen ook een algemene facelift geven, door te combineren met de bouillons van Flandria Foods.
  • Greenyard Frozen biedt soepmixen en kant-en-klare portioneerbare soepen aan.
  • De textuur en snit van de zes Pinguin soepmixen zijn zo gekozen dat ze voor een romig en gebonden mondgevoel zorgen, zonder toevoeging van melkproducten. Voor de vier gebruiksklare soepen geldt: opwarmen, roeren en klaar. Het magazine The Cool Kitchen inspireert u voorts met tal van tips voor originele garnituren en presentaties.
  • La Soupe ondersteunt u met een mooi aanbod volledig natuurlijke en ambachtelijke bereide basissoepen, die u creatief kunt afwerken met een feestelijke garnituur naar keuze.

TWEE FEESTELIJKE TOPRECEPTEN

1. noorse courgettesoep met een twist van honing en peperkoek (15 personen) - Pinguin

Ingrediënten voor de courgettesoep:

  • 1 kg Mix Courgettesoep
  • 1 kg schorseneren
  • 2,5 l water
  • 30 g groentebouillon
  • 50 g honing
  • 50 g dille

Ingrediënten voor de sidedish:

  • 50 g gerookte zalmsnippers
  • 25 g dille
  • 50 g gehakte walnoten
  • 8 sneetjes peperkoek
  • 50 g roomkaas

Stoof de schorseneren samen met de courgettemix. Voeg zodra de groenten ontdooid zijn water en groentebouillon toe. Laat 15 minuten doorkoken. Mix de soep glad en voeg de honing toe. Werk af met dille. Halveer de peperkoek en toast die drie minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Beleg met roomkaas, zalmsnippers en walnoten en werk af met dille.

2. soep van peterseliewortel, coulis van platte peterselie en crispy quinoa (20 personen) - Ardo

Ingrediënten:

  • 1,5 kg ajuinblokjes
  • 2,5 kg peterseliewortel
  • 125 g platte peterselie
  • 200 g voorgekookte quinoa
  • 4 l groentebouillon
  • 50 g margarine
  • 2 dl room

Stoof de ajuinblokjes in de margarine. Voeg de peterseliewortel en de groentebouillon toe en laat koken tot de groenten gaar zijn. Mix tot een gladde soep en werk af met een scheutje room. Kook de platte peterselie gaar, koel deze snel af en mix samen met wat water tot een gladde coulis. Bak de voorgekookte quinoa gedurende een twee- à drietal minuten in de friteuse tot die goudbruin en krokant is. Serveer de soep met wat coulis en strooi er wat crispy quinoa bovenop.