naar top
Menu
Logo Print

EXOTISCH DIEPVRIESFRUITALLROUNDER IN DE GROOTKEUKEN

Tijdwinst, geen verlies en prijs/kwaliteit zijn enorme troeven

De prijs-/kwaliteitverhouding van exotisch diepvriesfruit is het jaar door optimaal. De voedingswaarde is uitstekend, er is geen verlies en de individueel diepgevroren stukjes zijn goed portioneerbaar. Fabrikanten maken het u zo gemakkelijk mogelijk met gesneden blokjes in diverse formaten, kant-en-klare mengelingen en puree. Al deze producten zijn gemakkelijk te verwerken en bieden uitgebreide mogelijkheden voor de grootkeuken, zowel voor de drie hoofdmaaltijden als voor een heerlijk tussendoortje.

VOORDELEN VAN DIEPVRIESFRUIT

Topkwaliteit

De smaak van diepvriesfruit is echt top, omdat het geoogst wordt wanneer het op z'n best is. Ook de textuur blijft maximaal bewaard. De productie-eenheden zijn gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de velden en plantages. De zongerijpte vruchten worden geselecteerd en ingevroren binnen 2 tot 24 uur na de oogst. Dit garandeert 100% natuurlijk fruit met een pure smaak, zonder kleurstoffen en additieven.

Optimale voedingswaarde

Vers exotisch fruit daarentegen legt vaak een lange reis af van de teler via de distributeur tot in uw koelcel. Studies tonen aan dat voedingswaarde en vitamines van vriesverse groenten en fruit hoger zijn dan deze van verse producten die enkele dagen in de koeling liggen. Vorsers van University of California-Davis toonden aan dat de voedingswaarde van vitamine B2 en C hetzelfde of groter is dan bij “verse" producten. Invriezen heeft een positief effect op vitamine E. Vijf mineralen (calcium, magnesium, zink, koper en ijzer), vezels en fenolen - gezondheidsbevorderende plantaardige bestanddelen - blijven overwegend goed bewaard.

Uitstekende prijs-kwaliteit

Vriesvers fruit kent het hele jaar door weinig prijsschommelingen. Het is consistent qua smaak, oogst na oogst. Een professionele gebruiker maakt de afweging: wanneer vers kiezen en wanneer diepvries? Kwaliteitsgewijs scoort diepvriesfruit uiteraard het best als het gebruikt wordt in bereidingen. Voor een vulling of een coulis opteert u zeker voor diepvries. Dit fruit is tot 50% goedkoper en het is zonde om duurder, vers fruit te pureren. Voor de decoratie van een dessert kiest u dan weer verse vruchten. Ze ogen mooier, dus is de meerkost verantwoord.

Steeds beschikbaar

Exotisch fruit wordt geoogst op het moment dat het daar optimaal is. Mango komt bijvoorbeeld uit verschillende streken: Peru, Mexico, India. De meeste merken leggen de jaarbehoefte van hun klanten vast, dus in principe is diepvriesfruit het hele jaar door beschikbaar. Het moment van rijpheid wordt 'vastgehouden' tot op het moment dat de consument beslist om het te eten.

Geen verlies, perfect portioneerbaar

Diepvriesfruit gebruiken betekent een grote tijdsbesparing in de keuken. Alles is vooraf zeer efficiënt en hygiënisch gewassen, geschild, eventueel ontpit of ontsteend en gesneden met zo weinig mogelijk voedselverlies. Dit is bovendien een milieuvriendelijke productiemethode, want enkel het bruikbare fruit wordt getransporteerd. De niet-bruikbare delen blijven op het veld of in de verwerkingsunit. 1 kg aangekocht product = 1 kg bruikbaar product.

Daarbij komt nog de lange houdbaarheid. Vriesvers fruit wordt los (IQF, individueel per stukje) diepgevroren. Het resultaat is geen klomp aan elkaar geplakt fruit, maar mooie losse stukjes. U neemt precies de portie die u nodig hebt en de rest gaat gewoon terug in de vriezer tot het volgende verbruiksmoment.

POPULAIRE EXOTISCHE SMAAKMAKERS

Klassiekers

Onder exotisch fruit rekenen we ananas, kokos, banaan, mango, papaja, diverse meloensoorten, druiven, sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit, perzik, kiwi, passievrucht, granaatappel, litchi, pitaja (dragon fruit),... Ananas, meloen en mango zijn enorm populair, net als een exotische mengeling.

Nieuwigheden

Nieuwer zijn litchi, papaja en dragon fruit en verder de fruitstukjes die in smoothies vaak worden gebruikt zoals mango, ananas,... Ananas en kokos zijn een hit in restaurants: als glazuur, in shakes en in combinatie met specerijen. Gember en tropische vruchten zijn een echte trend.

Ruim marktaanbod

Er is een ruime keuze met tal van mogelijkheden:

  • Hele vruchten van allerhande soorten zoals druiven en bessen, maar meestal zijn grotere diepvriesvruchten gesneden
  • In blokjes, maar ook in partjes en helften
    diverse fruitsoorten, ook met de hand gesneden variëteiten.
  • Kies de grootte van de blokjes in functie van de toepassing: 10x10 blokjes zijn steviger van textuur, maar iets vlakker van smaak. 15 x 15 en 20 x 20 chunks zijn groter en rijker van smaak.
  • Fruitmix: eender welke mix is beschikbaar
  • Vruchtenpurees: allerlei soorten purees, zelfs kant-en-klare smoothies die in miniporties als puree zijn ingevroren en waarbij ontdooien volstaat

Afhankelijk van het merk zijn deze producten beschikbaar in 4x2,5kg / in 5, 6 of 10x1kg verpakking.

TOEPASSINGEN

De toepassingen zijn legio. Afhankelijk van de graad van convenience, kiest u voor een gesneden product, een kant-en-klare mix of een puree.

Ontbijt

Gebruik vriesvers voor ontbijt-starters zoals in havermout, yoghurt, confituur, met muesli of pannenkoeken.

Desserten

Uiteraard in tal van desserts: taarten, vlaaien, gebak, fruitsoep, ijs, sorbet, coulis.

Bij hoofdgerechten

Denk ook aan combinaties met groenten. Dit kan in een wokmix of als slaatje, als bijgerecht of als optie in de salad bar.

Sauzen en dranken

In sauzen, dressings, marinades enz,... Of in drankjes zoals smoothies, milkshakes en cocktails of sangria.