naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - STEFAAN VAN LAERE

PASTA EVOLUEERT VAN SNELLE HAP NAAR VOLWAARDIG GERECHT

Varieer met pastavorm en -kleur

 

pastaMet pasta kun je alle kanten op. Dit deegproduct komt in tal van verschillende vormen voor, is een voordelig ingrediënt en makkelijk te bereiden. Als voorgerecht, onderdeel van een volwaardige maaltijd, koud bij een slaatje of zelfs in desserts: overal vinden de diverse pastavarianten hun plaats. Niet te verwonderen dus dat we bij het woord 'pasta' niet langer uitsluitend aan de klassieke spaghetti bolognese denken …

 

 

PASTASOORTEN

Klassiekers

Met pasta kun je qua formaten, vormen en kleuren alle kanten uit. De meest bekende soorten zijn spaghetti en macaroni. Andere pastavormen die bij ons intussen ingang gevonden hebben, zijn onder meer tagliatelle (platte pastalinten met een dikte van ongeveer 7 mm, met wat meer 'bite' dan spaghetti), penne (schuin afgesneden buisjes), lasagne (platte rechthoekige pastavellen met een vulling tussen), cannelloni (ronde, dikke pastapijpen met vulling) en ravioli (vierkante, gevulde pastakussentjes).

Afwijkende vormen

Wil je eens verrassend uit de hoek komen, dan kun je kiezen voor afwijkende vormen zoals pappardelle (pasteltinten met een breedte van 2 cm die vaak bij rijke sauzen worden geserveerd), bucatini (lange macaroni), caramelle (gevulde pasta in de vorm van een snoepje), rigatoni (brede, gevulde pastabuizen, groter dan penne en recht afgesneden), orecchiette (pasta met een doorsnede van 2 tot 3 cm in de vorm van een oortje) en caserecce (opgerolde stukjes pasta met middenin een opening voor de saus).

 

DROOG OF VRIESVERS?

Droge pasta

Kies je voor droge pasta, dan is het niet nodig om olie door het kookwater te mengen en de pasta nadien in koud water te laten schrikken. Kwaliteitspasta wordt al bronzo gemaakt, wat betekent dat het deeg door bronzen mallen werd geperst en dan langzaam gedroogd. Deze pasta is ruwer van structuur, en neemt daarom beter de saus op.

Vriesverse pasta

vriesverse pasta

Een andere mogelijkheid is te opteren voor vriesverse pasta. Hierbij komt het verse deeg afhankelijk van de gewenste soort pasta in diverse persen met openingen en vormen terecht, en wordt die meteen na het koken op het gewenste gewicht geportioneerd en onmiddellijk ingevroren. De voordelen zijn legio, luidt het bij Jan jr. Coninx van The Smiling Concept (d'Lis Food): “Je kunt de klant in een handomdraai en op eender welk moment van de dag een al dente pasta opdienen, en dit zeer snel: vanuit de diepvries op 30 seconden voor een penne of fusilli en 75 seconden voor slierten zoals tagliatelle of spaghetti. Door het direct invriezen behoudt de pasta zijn voedingswaarde, en is die makkelijk te portioneren, zodat je geen overschotten en een duidelijke foodcost hebt. Het gewicht van diepgevroren pasta is bovendien nagenoeg gelijk aan vers gekookte droge pasta."

PORTIONERING

takeaway pastaDe hoeveelheid pasta hangt af van de rol van pasta in het gerecht. Is het een volwaardige pastamaaltijd of wordt de pasta gebruikt als garnituur? Johan Heyrman (CGB): “Reken gemiddeld op zo'n 100 g droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je het best iets minder, zo'n 80 g per persoon. Voor grote eters magje gaan tot zo'n 120 g droge pasta per persoon."PRESENTATIE

Tools

Qua presentatie zijn er tal van mogelijkheden naargelang van de aard van de zaak: het klassieke bord, pasta- en andere maaltijdbekers in alle vormen, microgolfbestendige maaltijdcontainers zoals die gebruikt door slagers in hun koeltoog enzovoort.

Presentatie op bord

“Presenteer je lange pasta, dan bestaat de belangrijkste truc erin de pasta zo op het bord te draaien dat er een mooie ronde bol ontstaat. Laat hierbij de belangrijkste ingrediënten zien", geeft Luc Waegeman nog mee. “Meng bij een pasta met bijvoorbeeld worst en kruiden slechts een klein gedeelte door de saus en de pasta en leg de rest bovenop het bord. Zo ziet de klant meteen wat hij gaat proeven."

Korte pasta voor takeaway

orrechiette

“In een takeaway kies je het best voor korte, niet gevulde pasta zoals penne, of kleinere compacte gevulde pasta zoals tortellini. De consument houdt immers zijn pastabeker in een hand en het vorkje in de andere, en het is niet handig om slierten pasta met een vork te eten."

 

POPULAIRSTE PASTAGERECHTEN

Luc Waegeman (Creataste): “Spaghetti bolognese, lasagne en pasta met scampi blijven erg populair, maar er komt een kentering dankzij de 'foodies'. Pastagerechten moeten meer doen dan enkel een sausbom creëren met pasta als maagvuller. Bij de consument groeit steeds meer de bewustwording om terug te keren naar de oorsprong, kwaliteit boven kwantiteit. De authentieke en eerlijke smaken van weleer en de ambachtelijke producten winnen weer aan populariteit." Denk aan verse kruiden, hoogwaardige tomatensaus enzovoort.

VARIEREN MET KLEUR

Wil je ook variëren wat de kleur betreft, dan kun je kiezen voor natuurlijke ingrediënten die zorgen voor verrassende tinten. Enkele voorbeelden zijn zwarte pasta (inktvisinkt), oranje pasta (pompoen), gele pasta (saffraan en curry), rode pasta (rode biet) en groene pasta (spinazie).

IN HET KORT

1. Met pasta kun je eindeloos variëren qua formaten, vormen en kleuren.

2. Pasta kan koud bij een slaatje, warm als voorgerecht of hoofdmaaltijd, of als takeaway.

3. Kook je verse pasta, dan is het niet nodig om olie door het kookwater te mengen.

4. Diepverse pasta kan in een mum van tijd worden bereid en is makkelijk te portioneren.

5. Op het vlak van presentatie kun je alle kanten uit, van een maaltijdbeker tot een verzorgde schikking op een klassiek bord.