naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - MARIE VERHULST

STEEDS MEER VRAAG NAAR DESSERTS MET MINDER SUIKER

Ook desserts ontsnappen niet aan gezondheidstrend

De klant wil steeds meer. Ook op het vlak van desserts verwacht hij meer dan de klassiekers zoals chocolademousse. Bovendien groeit er een grotere bewustwording van wat erin zit. Minder suiker is een van de grootste wensen. Kleinere porties worden steeds populairder en salted caramel is dé smaak van het moment. Het aanbod van conveniencedesserts is groot. Leveranciers maken het de chefs graag zo makkelijk mogelijk, al rekenen ze ook wel op de creativiteit voor de afwerking om zo het dessert een eigen touch te geven.

EVOLUTIES

 

De verwachtingen komen steeds hoger te liggen. De tijd dat een dessertje een eenvoudige chocomousse of pannenkoek was, is voorgoed gedaan. De klant verwacht meer. Veel meer. Dat komt onder meer door de talrijke culinaire tv-programma's. Ook belangrijke trends dragen bij tot die verhoging van verwachtingen. Chocolade blijft door de jaren heen wel hét ingrediënt bij uitstek als het over desserts gaat.

TRENDS

Gezond

Er is een steeds grotere bewustwording van wat er in voeding zit. Zo stijgt de vraag elk jaar naar desserts met natuurlijke suiker, duurzame palmolie of E-clean producten. Natuurlijke kleurstoffen en aroma's worden dan ook steeds meer gekozen.

Allergie

Steeds meer mensen kampen met allergieën en intoleranties. Iets wat de leveranciers goed beseffen, bijna allemaal bieden ze desserts aan, zodat ook deze groep kan genieten van een dessert.

Porties

Een opvallende trend is ook op te merken in de portiegroottes. Steeds meer worden er mini-desserts aangeboden, zodat de klant zelfs meerdere desserts kan proeven. Een formule die ook zeer populair is voor buffetformules of standing dinners.

Amerikaanse invloed

Donuts, brownies of andere Amerikaanse desserts kunnen hier ook sinds enige tijd op populariteit rekenen. Dé trend die zo goed als alle leveranciers aanhalen, is de salted caramel.

CONVENIENCEDESSERTS

 

Op het vlak van conveniencedesserts zorgen de leveranciers ervoor dat er, zodra de zoetigheden uit de diepvriezer gehaald worden en eventueel nog opgewarmd worden in de microgolfoven, niks meer aan moet gebeuren. Dat zijn de zogenaamde 'idiot-proof' desserts.

Zo kan de chef in een handomdraai desserts op tafel toveren. Toch stimuleren de leveranciers om creatief te zijn door middel van decoratie-elementen en zo het dessert een eigen touch te geven.

PATISSERIE EN GEBAK

Klassiekers

Klassiekers zoals de chocolade moelleux, chocolademousse, rijsttaart, tiramisu, soezen of eclairs blijven het goed doen. Wel worden ze steeds meer in miniporties aangeboden en krijgen ze een creatieve toets door bijvoorbeeld originele toppings te hanteren.

Nieuwkomers

Sinds enkele jaren is de macaron op de voorgrond getreden. Het product leent zich er perfect toe om heel creatief mee om te gaan. Er kan eindeloos gevarieerd worden in kleuren en smaken: pistache, framboos, karamel, praliné ... Ook de donut beschikt over die multimogelijkheden. Bovendien zijn donuts heel geschikt om via de decoratie in te spelen op feestdagen zoals Valentijn, Kerstmis of Halloween.

Op de markt

Al deze klassiekers en nieuwkomers zijn zo goed als allemaal in een kant-en-klare versie beschikbaar bij de leveranciers.

IJS

Bij ijs is de semifreddo een aantrekkelijk dessert, want die zakt niet in en tijdens de presentatie op het buffet behoudt de taart haar stevigheid, zelfs na twee uur op het buffet.

ZUIVELDESSERTS EN YOGHURT

 

Een opvallende nieuwkomer is de cheesecake. De taart biedt een leuke afwisseling voor wie niet houdt van zware desserts met chocolade en de voorkeur heeft voor frisse smaken. Daarnaast doen tal van zuiveldesserts zoals panna cotta met fruit zoals framboos, passievrucht of mango het ook erg goed.

Op de markt

Wat de zuiveldesserts betreft, zijn er kant-en-klare mixen beschikbaar in flessen. Het enige wat er nog mee moet gebeuren, is een kleine bewerking, zoals het opkloppen. Zo zijn er bijvoorbeeld mixen voor panna cotta of tiramisu. Ook yoghurtdesserts spelen steeds meer in op trends. Zo is er een nieuw dessert waar ook gezouten karamel in zit, en biedt die zo een extra verwennerij voor de klant.

FRUITDESSERTS

Klassieke fruitdesserts zoals sorbets blijven in het gamma. Leveranciers proberen hier dan ook steeds de beste kwaliteit aan te leveren met zo veel mogelijk fruit (50%). Opvallend is dat de klassieker, de chocolade moelleux, ook beschikbaar is in variaties met fruit zoals peer of framboos.

BELANG KOFFIE

Vaak wordt vergeten dat het dessert of de koffiepresentatie de afsluiter is van de gehele beleving en een belangrijke stempel drukt op hoe de klant het bezoek ervaart. Het is daarom erg belangrijk dat er aandacht is voor de dessertkaart en de koffie/lattekaart.

Er wordt ook steeds meer voor geopteerd om kleine desserts bij de koffie te geven om de klanten een volledige dessertbeleving te bieden.

ARTIKEL IN HET KORT

  • Mini desserts, minder suiker en salted caramel zijn enkele opvallende trends.
  • Allergieën en intoleranties worden steeds belangrijker: zorg ervoor dat ook zij bij u een dessert kunnen eten.
  • Convenience wordt steeds belangrijker, maar er wordt wel gerekend op de creativiteit van de chefs.
  • Klassiekers zoals de brownie of de eclair krijgen een upgrade.

Kies voor meerdere kleine desserts om de koffiebeleving naar een hoger niveau te tillen

Deze kant-en-klare chocolademousse hoef je enkel op te kloppen en af te werken met decoratie naar keuze