
19/10/2025
De jonge zesdejaars van de afdeling Brood- en Banketbakkerij en Confiserie van MSKA Roeselare kregen met de medeoprichter van Chocolaterie Carré uit Moen een onderneemster voor de klas die fictie omzette in realiteit.

4/8/2025
In welke mate is vegan chocolade vandaag ingeburgerd, wat zijn de voordelen als je het aanbiedt, welke uitdagingen zijn er en hoe spelen de leveranciers hierop in?

6/11/2023
"Liefde is alles wat je nodig hebt. Maar zo nu en dan wat chocolade kan geen kwaad", zei de Amerikaanse striptekenaar Charles Schulz. En hij had gelijk. Op valentijn komen beide werelden samen.

2/8/2023
Ambacht en passie zijn van 24 t.e.m. 27 september dé kernwoorden in Kortrijk Xpo. De beursterreinen bundelen er 4 dagen lang niet 1, niet 2 maar wel liefst 3 beurzen. Op Broodway vinden bakker, banketbakker, chocolatier en ijsbereider hun gading, terwijl Meat Expo de slagers en traiteurs kan boeien. Taste of Tavola is dan weer de nationale (Belgische) variant van de internationale delicatessenbeurs Tavola. In 5 beurshallen zullen zo maar liefst 350 exposanten hun nieuwigheden tonen, inspireren en passioneren.

17/4/2023
Zeer veel mensen zijn vandaag bezig met een gezonde levensstijl. Steeds vaker schrappen ze hierbij bepaalde ingrediënten uit hun voedingspatroon. Denk aan koolhydraten, verzadigd vet of kunstmatige toevoegingen.

10/3/2023
De onwetendheid over de term bean-to-bar is tot op heden nog flagrant, waardoor chocolade nog te weinig als een luxeproduct wordt beschouwd. Vijf vragen, vijf antwoorden. Mario Vandeneede licht ons in over het nationale- en internationale ...

8/3/2023
Wanneer je Verviers binnenrijdt, kan je niet naast het impostante witte gebouw ‘Chocolaterie Darcis’ kijken. Het gebouw herbergt de chocolade- en patisserie-ateliers, de (desem)broodbakkerij, een uitgelezen trainingsacademie en last but not least,...

12/1/2023
Suikerkunst is een stiel apart, waar je zonder jarenlange kennis en het nodige materiaal maar beter je handen niet aan verbrandt. Letterlijk dan. Martin Bos, oprichter van Sugar-Art, is zich daar heel bewust van en startte daarom enkele jaren terug zijn eigen merk op met workshops voor hobbyisten.

8/12/2022
Gekend voor zijn creatieve en eigentijdse pralines, weet Pieter Demey al acht jaar lang naam te maken in Oostkamp. Vanuit een vurige passie voor zijn vak, tracht deze West-Vlaamse chocolatier steeds vernieuwend uit de hoek te komen, zoals met zijn gloednieuwe Oostkampse praline op basis van lokaal geoogste aardbeien.

8/11/2022
Feestelijke aangelegenheden als Pasen vormen het summum van het jaar voor chocolatiers en patissiers. Specifieke creaties vloeien op die momenten rijkelijk uit hun mouwen waarmee ze de consument trachten te overtuigen van hun stiel en vakmanschap.
11/7/2022
In 2021 werd in heel België 992 miljoen euro aan bio gespendeerd, en dat betekent dat de bioverkoop er met 4% op vooruit gaat. De groei van bio in Vlaanderen gaat sneller dan in heel België.

14/6/2022
Wij polsen bij de lezers van Chocolaterie in hoeverre bean-to-bar is ingeburgerd, welke obstakels u ervan weerhouden en uit welke cacaoproducerende landen de ingrediënten afkomstig zijn.

9/11/2021
Aan de iconische en populaire paasfiguren valt niet te tornen, maar met een focus op kwaliteit en een oog voor bijzondere smaakcombinaties en kunstzinnige versieringen kan men weldegelijk het verschil maken.

4/8/2021
survey valentijn

21/5/2021
Vaktechnische kennis die je leert op school combineren met competenties en vaardigheden die je in de vingers krijgt op de werkvloer, het is de best mogelijk combinatie om jongeren een beroep aan te leren.

11/5/2021
Sinterklaas is een van de belangrijkste periodes voor elke chocolatier. Chocolaterie Magazine deed vorig jaar een eigen onderzoek in het kader van Sinterklaas. Dit jaar schotelen we de belangrijkste bevindingen voor aan een aantal gerenomeerde namen in de chocoladewereld.

27/4/2021
Onze landgenoot Joeri Vandekerkhove (27) slaagde er dit jaar in om zijn vijf Nederlandse tegenstanders af te troeven en de prestigieuze Dutch Pastry Award in de wacht te slepen. “Ik heb getracht om klassieke smaakcombinaties opnieuw uit te vinden en er een hedendaagse twist aan te geven”, aldus Joeri.

23/3/2021
Wij polsten gedurende januari en februari naar de verwachtingen in het kader van het EK voetbal bij de lezers van Retail magazine. Hieruit blijkt o.a. dat zoute snacks het grootste verkoopspotentieel hebben in die periode.

14/12/2020
Vanille is een van de meest verfijnde parfums. Voor velen is het dan ook het ultieme ingrediënt om creaties en gerechten tot een hoger niveau te tillen. Alternatieven kunnen een oplossing zijn om de produtiekost onder controle te houden.

10/8/2020
Een artisanaal product hoort in de zaak van een traditionele vakman. De bakker weet hoe hij met ambachtelijke streekproducten moet omgaan. Veel producenten willen het ambachtelijke karakter van (een deel van) hun producten hooghouden en hebben daarom baat bij de verdeling via het ambachtelijke circuit. En dat is ook voor de bakker een slimme zet. Zij krijgen vaak de exclusiviteit van het product en kunnen zo de authenticiteit van het streekproduct bewaren.