- 24 augustus 2018
- | 5 min. leestijd
VARKENSVLEES BOORDEVOL VITAMINES VAN PORC QUALITÉ ARDENNE (PQA)
Alle respect voor de dieren en een volwaardig loon voor de boeren
Porc Qualité Ardenne, of kortweg PQA, beheert zonder tussenschakels de hele ketting van a tot z, van riek tot vork: van de varkens die opgroeien in familiale boerderijen tot de levering bij de slagers. Absolute prioriteit gaat naar het dierenwelzijn en naar het respectvol behandelen van de varkens en de karkassen. De boeren beoefenen hun stiel met passie. PQA heeft drie gecertificeerde labels, waar strenge lastenboeken aan vasthangen.
PORC QUALITÉ ARDENNE
PQA, oftewel Porc Qualité Ardenne, is een coöperatieve van ambachtelijke varkenshouders, opgericht in 1989. Sinds het prille begin is ze trouw aan haar filosofie: varkens moeten opgroeien en behandeld worden op een waardige manier, en de varkensboeren moeten correct verloond worden. Alle varkens groeien op in en aan de voet van de Ardennen en PQA beheert verder alles zelf. De ketting 'van transport tot levering bij de slager' is dus zeer kort. Geen tussenpersonen als transportchauffeurs, veehandelaars, slachthuizen of versnijderijen.
DRIE OFFICIEEL ERKENDE LABELS
'Le porc fermier'
Het begon allemaal met het kwaliteitslabel 'Le Porc Fermier', waarvoor het lastenboek al in 1993 werd goedgekeurd. Het hoevevarken heeft een ruime stal met stro, natuurlijke verlichting en verluchting en krijgt 100% plantaardige voeding, waarvan 75% granen. Geen ggo's, geen antibiotica, geen groeistimulatoren.
Le 'porc ardenne bio' en 'le porc plein air'
In 2001 kwam 'Le Porc Ardenne Bio' erbij. De varkens die garant staan voor dit label, kunnen vrij naar buiten en krijgen 100% biogecertificeerde voeding. 'Le Porc Plein Air' vervoegde het rijtje twee jaar later in 2003. Zoals de naam aangeeft, wordt dit dier groot in de vrije natuur. Zijn voeding is even kwalitatief als dat van Le Porc Fermier.
Lastenboeken en controles
Alle drie de labels hebben een officieel erkend lastenboek. Daarin staat waaraan de varkenshoeders, PQA en de slagers zich moeten houden. Jean-Claude Michel van PQA: “Het onafhankelijke controleorgaan Promag inspecteert alle aspecten van de ketting: de voeding en de leefomstandigheden van de dieren op de hoeve, hun transport naar het slachthuis, de slachting, de versnijding, tot wanneer het vlees in de toonbank van de slager ligt."
DIEREN EN BOEREN VAREN ER WEL BIJ
Gepassioneerde familiebedrijven
Alle dieren van de coöperatieve PQA krijgen tijd om te groeien, in optimale omstandigheden. Het zijn stuk voor stuk familiale bedrijven die toezien op hun welzijn, en dat 7/7, 24/24. De gepassioneerde varkenshouders geven de dieren een gezonde voeding en er is nooit sprake van ggo's, antibiotica of groeibevorderaars. De varkens vertoeven in natuurlijk verlichte en in verluchte ruimtes en slapen op stro.
Waardig loon
Een belangrijke focus van de coöperatieve ligt op het correcte loon van de landbouwer. “Zijn investering en toewijding verdienen een waardig loon. De boeren zijn zeker van een vaste prijs, het hele jaar door. Geen wisselende prijzen per kilo dus", laat Hilde Lemmens van PQA optekenen.
VAN RIEK TOT VORK
De dieren worden bij de hoeves opgehaald door eigen chauffeurs van PQA, speciaal opgeleid voor de taak, in bijzonder uitgeruste vrachtwagens. Vooraleer ze geslacht worden, krijgen ze tijd om te rusten, zodat ze niet nerveus worden door de afzondering. De verdoving gebeurt in groep en de dieren worden pijnloos geslacht. Dat gebeurt in het moderne slachthuis van Malmedy. Op deze site wordt het vlees ook versneden, volledig op maat van de klant. “Onze verantwoordelijke van de versnijderij houdt schriftelijk bij wat de wensen zijn van elke slager. En daar houden we graag rekening mee", benadrukt mevrouw Lemmens nog. In elk geval: de ketting van boerderij tot thuis bij de consument is heel erg kort. Tussenschakels zijn er niet.
VITAMINES EN ANTIOXIDANTEN
Vermits de dieren zoveel zorg en aandacht krijgen, spreekt het voor zich dat de consument een brok gezond vlees op z'n bord krijgt. Het zit boordevol vitamines en natuurlijke antioxidanten, het is erg mager en cholesterolarm. Het is een bron van kalium, goed voor de aders dus. Kortom, vlees van PQA is aangeraden voor oudere personen, zwangere vrouwen en voor topsporters.
GETUIGENIS: SLAGERS KARL EN MELISSA HEIRBAUT (AALST)
Karl werkte lange tijd bij een beenhouwer en daarna in grootwarenhuizen, tot hij met zijn vrouw Melissa anderhalf jaar geleden een eigen beenhouwerij begon in Aalst.
“De koteletten dansen niet in mijn pan en ze worden mooi goudbruin."
Karl hoorde veel goeds over PQA van andere slagers. Hij kwam in contact met Hilde Lemmens van PQA en die heeft hem zelfs geholpen bij de opstart van zijn beenhouwerij. Over Le Porc Fermier niets dan goeds. Karl: “Je herkent het vlees al aan het uitzicht: het ziet er niet droog en dof uit, maar blinkend en sappig. En het blijft lang vers. In plaats van de flauwe en waterachtige smaak van het vlees van andere varkens heeft Le Porc Fermier een intense smaak. De malsheid is vergelijkbaar met die van een steak. Geen ander varken kan daartegenop." Klanten komen van ver omdat ze weten dat slagerij Heirbaut kwaliteit in huis heeft. Ze betalen daar met plezier een euro meer voor. Een klant verwoordde het als volgt: “Uw koteletten dansen tenminste niet in mijn pan en ze worden mooi goudbruin."
“Het is mooi om zien hoe respectvol het vlees wordt behandeld door de persoon die komt Leveren.“
Karl koopt vooral karkassen van PQA omdat hij de meeste charcuterie zelf maakt. De salami's koopt hij wel kant-en-klaar aan. Hij heeft in zijn carrière al veel vlees zien binnenkomen en daar was wel al eens iets op aan te merken. Bij PQA nooit een bloeduitstorting bijvoorbeeld en al het vlees kan opgebruikt worden. “Het is mooi om zien hoe respectvol het vlees wordt behandeld door de persoon die komt leveren. Want het is niet omdat het dier dood is dat je het vlees respectloos behandelt, hé. Weet je, ik hou van de familiale sfeer van PQA. Het zijn niet zomaar verkopers, ze zijn lief en helpen graag. Maakt niet uit hoeveel je afneemt", besluit Karl.
GETUIGENIS: SLAGERS THOMAS EN SANDRA GRITTEN (SANKT VITH)
“Om charcuterie te maken, heb je kwaliteit nodig"
De slagerij bestaat in Sankt Vith al sinds 1936 en ging over van generatie op generatie. Thomas is de derde generatie. Hij leerde PQA meer dan tien jaar geleden kennen. De reden waarvoor hij zijn varkensvlees bestelt bij PQA, is voor Thomas de volgende: “Wij bereiden in onze slagerij alles zelf, charcuterie kopen wij bijvoorbeeld nooit aan. We beperken ons bijna uitsluitend tot karkassen. Om lekkere bereidingen te maken, heb je een basisproduct nodig van topkwaliteit. En die heb je gegarandeerd bij PQA. Als je de karkassen vergelijkt met die uit de intensieve veeteelt, merk je direct al het kwaliteitsverschil."
“PQA lijkt een grote familie. en ze geven een eerlijk loon aan de boeren."
Wat Thomas in het bijzonder fijn vindt, is het feit dat PQA op een grote familie lijkt. “Het personeel blijft het bedrijf trouw, dus kennen we mekaar goed. Dat maakt de contacten aangenaam. Ik moet ook niet meer zeggen welke stukken vlees ik graag krijg, want ze kennen me intussen door en door", klinkt het. En hij gaat verder: “Wat ik ook belangrijk vind, is dat PQA de landbouwers deftig verloont. En onze klanten? Die appreciëren de kwaliteit van ons vlees, want ze worden beloond met een lekker stuk op hun bord. En daar betalen ze graag iets meer voor."
VRAAG UW BROCHURE AAN
Hilde Lemmens, Jean-Claude Michel, Philippe Vanholderbeke, Didier Poumay en de hele ploeg van PQA staan ten dienste van alle slagers: info@pqa.be. Vraag gerust een brochure aan. We sturen die met de post naar u toe.