PleistersPremium

Hoe kleine gaten in je muren opvullen

Hoewel de allerkleinste gaatjes met het blote oog soms bijna niet te zien zijn, is het van belang dat je ook deze opvult voor je je wand afwerkt met verf of behang. Daarnaast kan een dekkende verf helpen om een perfect resultaat te bekomen.

 

SCHOONMAKEN

schoonmaken kleine gaten vullen

Een goed gat is een schoon gat. Maak dus eerst de opening proper. Een beschadiging in je muur kan je zelf gemaakt hebben, bijvoorbeeld om een plug en schroef in de muur te bevestigen of om een kader op te hangen met een nagel. Heb je een plug gebruikt, dan neem je die het best weg. Maak de ruimte er rond dan wat proper.

mes kleine gaten vullen

Een holte die je niet zelf hebt gemaakt, komt vaak door plamuur die los komt. Er rond zit dus ook nog vaak plamuur die wat los zit. Die neem je weg met een plamuurmes. Kuis het gat dan even uit met een borstel. Zo zijn alle losliggende delen ook meteen weg.

Scheuren maak je het best wat groter, zodat ze een V-oppervlak krijgen. Zo heeft het nieuwe plamuur genoeg oppervlakte om contact te maken met de oude pleister.

Bij bepaalde plamuren kan het helpen om de holte of de scheur eerst wat vochtig te maken, zodat de muur niet meteen het vocht wegtrekt uit het plamuur.

TIP
Om minuscule oneffenheden op te sporen, kan je wat verlichting gebruiken. Duid de bewuste plaatsen aan met potlood, zodat je ze gemakkelijk terugvindt.

 

VULLEN

overvullen kleine gaten vullen

Breng wat vulmiddel op je plamuurmes aan en strijk het over de beschadiging. Afhankelijk van de diepte zullen één of twee laagjes normaliter volstaan. Lees na op de verpakking of je eventueel rekening moet houden met een droogtijd tussen de lagen.

Tijdens het vullen breng je eigenlijk nog het best wat te veel product aan. Zo is het gat zeker voldoende gevuld. Duw het vulmiddel ook goed aan in de holte. Doe dat in verschillende richtingen. Je mag hierbij wat druk uitoefenen op je plamuurmes.

Een kleine holte zul je beetje bij beetje moeten vullen door het middel erin aan te brengen in een hoek van ongeveer 45 graden. Hoe meer product je toevoegt, hoe kleiner je die hoek maakt. Doe dit in verschillende richtingen, tot de holte gevuld geraakt. Verwijder daarna het overtollige product door je plamuurmes er rechtop overheen te trekken.

 

AFSTRIJKEN

afstrijken kleine gaten vullen

Dan strijk je het teveel aan vulmiddel weg. Zorg er daarbij voor dat je plamuurmes breder is dan de holte die je vult. Strijk het teveel aan plamuur weg. Het afstrijken doe je dwars op de richting van het aanbrengen van het plamuur. Oefen nu niet al te veel druk uit op het mes.

Bij grote holtes kom je vaak tegen dat je bij het wegnemen te veel weg neemt. Dit dan vooral aan de kant waar je startte met afstrijken. Dat kan je vermijden door het plamuur in twee keer af te strijken. Vertrek twee keer van het midden naar de twee zijkanten toe.

 

DROGEN

drogen kleine gaten vullen

Laat het plamuur nu drogen. Hoe lang dit duurt, vind je vast ergens op de verpakking. Bij grotere gaten kan het zijn dat dit vulmiddel nog aantrekt. Dan ontstaat er een kleine nieuwe holte. Die vul je dan het best nog eens op voor je verder gaat.

Na het drogen, kan het zeker bij grote gaten zijn dat ze nog niet helemaal gevuld zijn. Sommige gaten krijg je immers gewoon niet in een keer gevuld.

 

SCHUREN

schuren kleine gaten vullen

Is het gat voldoende gevuld, dan kan je het schuren. Vergeet dit niet. Er zitten sowieso nog kleine oneffenheden in en rond de holte die je net vulde. Die schuur je dan weg. Breng erna wat primer en een aantal lagen verf aan en je ziet niets meer van de holte.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door SOB12 juli 2023

Gerelateerde artikels

Ambacht in elke stap: het productieproces achter onze kookhammen

Een perfect stukje kookham. Een fijn sneetje beenham. Een sappige beet Leielander. Bij Imperial lijken die producten misschien vanzelfsprekend, maar achter elk van onze vleeswaren zit een proces van zorg, tijd en vakmanschap. Al meer dan 70 jaar maken we bij Imperial kwaliteitsvolle vleeswaren, gedragen door een visie die vandaag nog even sterk is als vroeger: ambacht en traditie, gecombineerd met moderne technieken.

De smaak van écht kaasvakmanschap, herken je aan het Rode Zegel!

Wist u dat Lutjewinkel, in Noord- Holland, de bakermat is van een van de lekkerste kazen ter wereld? Al bij de eerste hap proeft u meer dan alleen de rijke, romige smaak van onze oer-Hollandse kaas – u proeft een eeuwenoude traditie. En laat dat ook net de essentie van Het Rode Zegel zijn, het keurmerk dat trots prijkt op elke kaas die de strikte kwaliteitseisen van onze kaasmeesters heeft doorstaan. Ontdek het unieke verhaal van het Rode Zegel!

De voordelen van geautomatiseerde kassasystemen

Het sleutelwoord voor een winstgevende zaak is efficiëntie, en dat geldt ook voor uw slagerij of delicatessenzaak. Met een geautomatiseerd kassasysteem bent u alvast op de goede weg.

Chocolade & persoonlijkheden bekroond op Artisan

Tijdens Artisan in Kortrijk Xpo werden op dinsdag 30 september de Food Personality Awards én de Belgium Chocolate Awards 2025 uitgereikt. 7 uitzonderlijke persoonlijkheden werden in de bloemetjes gezet, net als 6 winnaars in de chocoladecategorieën.

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine