Groendaken aanleggenPremium

Wat zijn intensieve groendaken of daktuinen?

In dit geval spreken we van een echte daktuin. Dit groendak bestaat uit een gazon met grassen, struiken, bomen en beloopbare paden. Hier geldt: hoe rijker de vegetatie aanwezig op het dak, hoe meer onderhoud de daktuin vergt.

 

OPBOUW

Een intensief groendak is enkel mogelijk op een plat dak en heeft een gewicht van 200 kg/m² in verzadigde toestand. Deze heeft nagenoeg altijd een versterkte dakconstructie nodig. 

opbouw groendak daktuin

  • een versterkte dakvloer;
  • een dampscherm;
  • thermische isolatie (PIR- of PUR-platen);
  • een tweelaagse, waterdichte en wortelvaste dakafdichting;
  • beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking en/of een PE-film;
  • een drainagelaag van kunststof of mineralen: deze zorgt voor de afvoer van overtollig water;
  • een filterlaag: deze laag vermijdt dat partikels van de substraatlaag afgevoerd worden, in de drainagelaag terechtkomen en deze eventueel verstoppen;
  • substraatlaag: deze zorgt zowel voor de voedingsstoffen en watervoorziening van vegetatie als voor de zuurstof en verankering van de wortels. Voor intensieve daken bedraagt deze een dikte tussen de 25 en 50 cm, afhankelijk van de vegetatie;
  • een vegetatielaag.

 

VEGETATIE

intensief groendak

Een intensief groendak is een echte daktuin en heeft qua vegetatie geen echte limiet: alles is toegelaten. Je kan ze inrichten met een gazon en bomen en struiken allerhande, uiteraard afhankelijk van hoe sterk je dak is. Doe eerst je plannen uit de doeken bij een professional om na te gaan wat haalbaar is.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Gerelateerde artikels

Leerlingen Ter Groene Poorte schitteren op IFFA-wedstrijd

Woensdag 7 mei 2025 was een dag om nooit te vergeten voor zes leerlingen van de slagerijschool Ter Groene Poorte. Samen met hun coaches Nico Neyt en Gerdi Termote namen ze deel aan de prestigieuze IFFA-wedstrijd in Frankfurt. In amper twee uur tijd moesten de jonge slagers zich bewijzen tegenover hun Duitse collega’s-in-opleiding. Het resultaat? Een medaille-oogst om u tegen te zeggen én een onvergetelijke ervaring.

Beenhouwerij met superette op maat van de buurt

Een combinatie van hard werken, de opportuniteiten grijpen wanneer ze zich voordien en zo nu en dan dat tikkeltje geluk, dat is wat Lies Vandenbroucke en Jan-Klaas Decupere ervaren met hun beenhouwerij en superette in Beselare. Als fanatiek lid van de Belgian Butcher Bulls breekt de ambachtelijke beenhouwer ook een lans voor de sector.

Brood opnieuw positief onder de aandacht bij consumenten & bakkers

Het imago van brood stond de afgelopen decennia onder druk. Toch blijft brood, zeker de volkorenvarianten, perfect passen binnen een gezond, duurzaam en lekker voedingspatroon. Onder het motto ‘Brood, goed verhaal’ werkt het Instituut Brood & Gezondheid vzw (IB&G) al jaren samen met het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) aan campagnes om brood opnieuw positief in de kijker te zetten. Kathou Wagemans van IB&G licht toe hoe de broodsector zich via gerichte communicatie, educatie en samenwerking opnieuw positioneert in het voedingslandschap.

Willy Good - scherp in de neus, zacht in de mond

Ambachtelijke graanmosterd uit Roeselare, met liefde gemaakt volgens het traditionele koude maalproces voor een authentieke smaakbeleving.

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine