Marketing & communicatiePremium

TER GROENE POORTE STUURT OPEN BRIEF AAN HILDE CREVITS

Hilde Crevits
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Als reactie op de onlangs vernieuwde voedingsdriehoek, en de aanbevelingen wat betreft vleesproducten in het bijzonder, stuurde de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte een open brief de wereld in, gericht naar minister Crevits, beroepsfederaties en belangengroepen. Daarbij laat de school weten dat ze willen "blijven vechten om onze mooie beroepen in stand te houden."

Lees hieronder de brief integraal:

Beste mevrouw Crevits
Geachte minister

Mogen onze leerlingen nog even genieten? 

Een aantal maanden geleden werd onze voedingssector en vooral de vleesverwerkende ambachten bijna letterlijk opgeschrikt door de nieuwe voedingsdriehoek. Daarbij werd vlees in dezelfde groep ondergebracht als alcohol en fast-food. Eet hier zo weinig mogelijk van was de boodschap.

We zijn er als voedingsschool van overtuigd dat deze boodschap fout is. Zeker omdat we in onze opleidingen steevast de kaart duurzaamheid en gezondheid trekken. We leren onze leerlingen hoe ze als toekomstige ondernemers voordeel kunnen halen uit de terechte trend van gezonde voeding en bewuster omgaan met wat men eet. We verwerken zeewier in vlees, we leren onze leerlingen vezelrijke charcuterie maken, leren hun hoe ze zout en vetten kunnen reduceren en zorgen ook dat ons lerarenkorps steevast wordt bijgeschoold om naast de klassieke producten ook de meer gezondheidsbewuste kaart te trekken. We leren onze slagers zelfs een vegetarisch aanbod te ontwikkelen. Uiteraard zorgen we daarbij ook steeds dat we de oorsprong van onze schitterende vakken niet verloochenen. Even genieten van een ambachtelijke steak met passie en vakmanschap bereid mag toch ook nog even?

We trekken deze trend door in de investeringen die we als school doen. Omdat ons geloof in een weldoordacht aanbod van gezonde voeding waarvan iedereen kan genieten zo groot is, investeren we deze zomer zelfs in een nieuw "Rock & Soul" concept met bijpassende ontspanningsruimte voor onze leerlingen. Een investering die we zelf dragen zonder subsidiëring. "Rock" staat voor het stevige én gezonde werk: een lekkere salade of een broodje of wrap met een lekkere vleescomponent. "Soul" staat voor het lekker én bewust: iets minder calorieën en minder vlees, maar nog steeds lekker. Rock op een actieve dag waarbij het lichaam van onze jongeren echt wel genoeg brandstof nodig heeft moet opnemen, Soul voor op de iets rustigere dagen waarbij een lichtere maaltijd welkom is. Voor elk wat wils! Genieten maar!

We vernemen intussen echter dat een aantal belangengroepen u proberen te overtuigen initiatieven te nemen om vlees en charcuterie te weren uit de boterhammendoos. Alweer ondersteunt deze discussie dezelfde foute boodschap. We geloven absoluut in oproepen en initiatieven richting de voedingssectoren, zowel ambachtelijk als industrieel, om ook mét vlees en charcuterie ten volle de kaart van gezonde voeding te trekken. We zien dat gezonde voeding in de slagerij niet eens zo moeilijk is, mits een goede opleiding en kennis van zaken uiteraard. 

We geloven dus absoluut niet dat dit betekent dat vlees en charcuterie moet geweerd worden.  We vragen u om onze, maar ook alle Vlaamse leerlingen ook nog even te laten genieten van iets lekkers. Daarom hopen we dat ook in de Vlaamse regering het gezond verstand zal zegevieren met initiatieven ter ondersteuning van de vleesverwerkende sector die de kaart voor gezondheid trekt.

Met de meeste hoogachting

De directie van voedingsschool Ter Groene Poorte
Fier op onze beroepen!

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine