Vincent Denis is Benelux Chocolate Master
Patissier uit Charleroi naar finale World Chocolate Masters
Begin november vond in de Chocolate Academy de Benelux preselectie plaats voor de World Chocolate Masters. Patissier Vincent Denis uit Charleroi won 3 van de 4 opdrachten in het thema 'Play' en wordt zo de Benelux-kandidaat die in 2026 naar de World Chocolate Masters trekt.
Benelux Chocolate Masters
Om te bepalen wie in 2026 de Benelux zal vertegenwoordigen op de World Chocolate Masters kwamen op 5 november 2024 4 kandidaten samen in de Chocolate Academy (Wieze). Naast de Belgen Stijn Vandenbouhede (24), Vincent Denis (35) en Lisa Breyne (24) stond ook de Nederlands/Zuid-Afrikaanse Stephanie Ceronio in deze preselecties.
De kandidaten stonden voor de uitdagende taak om - naast het houden van een speech over hun creatieve leidraad doorheen de werken - in 4 opdrachten het beste van zichzelf te geven: pastry play, share the fun, whimsical bonbon en playbox.
Pastry play
"Creëer 'from scratch' een uitmuntend en vers chocolade-patisserie stuk" was de opdracht voor 'pastry play'. De gebakjes moesten gepresenteerd worden als kleine 'pastries' waarbij de chocoladesmaak de leiding neemt.
Naast de winnende interpretatie van Espresso Martini van Vincent Denis (zie verder) was er ook de evocatie van een kampvuur door Lisa Breyne. Zij koos voor kruidige frisheid van gember en citroengras als basis, naast een zachte, romige saffraanmousse. Bittere Callebaut Madagascar chocolade kwam zowel terug in de pudding, de dip als het krokantje. Mona Lisa Pure Gold Flakes zorgden voor de finishing touch.
Stijn Vandenbouhede serveerde op een LP-bordje met lepel in gitaarvorm zijn 'versterker'. Een framboosgel en -mousse combineerde hij met een zoete marsepein met mosterd. Een klassieke chocolate chip cookie verenigde de rijke Cacao Barry Lactée Caramel melkchocolade en de florale kruiding van Cacao Barry Saint Domingue donkere chocolade.
Bij Stephanie werd het herfstthema aangesneden met de combinatie van een rijke appelboter met kaneel, gekoppeld aan een aromatische cake met Cacao Barry Lactée Caramel chocolade en lokale Amoretti. Als textuurcontrast koos ze voor een appelgel en een crumble met donkerbruine suiker.
Share the fun
Voor 'share the fun' moest er een patisseriestuk gemaakt worden dat te delen is met 6 tafelgenoten waarbij elk lid van de tafel een stuk geserveerd krijgt die niet lijkt op het stuk van een ander.
Lisa combineerde voor haar 'Clouds' bevroren citroen en blauwe bessen-yoghurt parfait met een yoghurt/mascarponemousse. Centraal stond een cremeux van Cacao Barry Mexique zwarte chocolade. Een frisse toets was er met een rode vruchtenjelly met een hint van rozemarijn en tijm. Een sesamcrisp zorgde voor textuur. De creatie werd afgespoten met Callebaut Velvet witte chocolade en een Callebaut 811 vlinder zorgde voor de afwerking.
Stijn ging ook hier de muzikale toer op en fabriceerde een drumtoestel. Een chocolade dacquoise van Cacao Barry Saint Domingue was de basis, met een laag gekarameliseerde groene appels met kaneel. Die werden gecombineerd met een yuzu karamel met Callebaut 823. De opgeklopte ganache met Cacao Barry Alunga bracht alles samen in een omhulsel van Callebaut 811.
Stephanie opteerde voor het uitzicht van een ballonhond. De marsepeinmoussecake met Cacao Barry Extra Brute cacaopoeder en Cacao Barry Pure Pâte Amandes vormde hier het fundament. Daarop kwam een laag van Cacao Barry Praliné Amandes Valencia pasta en speculaas. Een luchtige mousse bracht de florale noten van Cacao Barry Fleur de Cao. Een ganache en dip van Cacao Barry Lactée Barry vervolledigden het geheel.
Whimsical bonbon
Voor deze chocolade bonbon mocht elke techniek gebruikt worden, zolang het maar toegevoegde waarde bood aan het concept. De bonbon moest bestaan uit enkel natuurlijke ingrediënten.
Stephanie Ceronio koos voor een blaadjesvorm waarin de zoetzure cacaosmaak van de Callebaut 811 zwarte chocolade de hoofdrol opeiste. Binnenin stak een combinatie van Nederlandse hazelnoten met Barry Praliné Noisettes Piémont en een salieganache met gebrande boter en honing.
Stijn Vandenbouhede opteerde dan weer voor een bonbon in de vorm van een gitaar. Een citrusganache met Callebaut 823 en Cacao Barry Ghana kwam sterk naar voor, terwijl crispy kippenvel met sesam voor het verrassingselement zorgde. Het omhulsel van de bonbon werd gemaakt van Callebaut 811.
Lisa Breyne koos voor een kersenvorm met een fruitige confijt van mandarijn, gekruid met kaneel, tijm en anijs. Het stukje roomijs kende dezelfde ingrediënten. Daarbij kwam ook nog een romige, rokerige ganache met Cacao Barry Ambre™ melkchocolade en Cacao Barry Praliné Amandes Valencia notenpasta.
De 4 playboxopdrachten tijdens de Benelux World Chocolate Masters
Playbox
Met 'playbox' moesten de kandidaten een artistiek displaystuk maken dat het verhaal vertelt van hun chocoladebonbon. 'Stopping-power' - mensen doen stoppen, kijken en ontdekken - was een belangrijke factor in de beoordeling van dit kunststuk.
Stephanie koos voor een constructie in de 'box' met een mobiel zoals die boven een kinderbox hangt. Om in deze tijden van dure cacao niet te verspillend te zijn, was die mobiel voorzien van vele flinterdunne chocoladeblaadjes. De draaiende mobiel bootst de 'dans' na van vallende bladeren.
Met een echt rock & roll-podium pakte Stijn uit voor de opdracht 'playbox'. Met platen aan de binnenkant en portretten van Lennon en Hendrix aan de buitenkant begon de jonge chocolatier nog maar. Op het podium kwamen ook versterkers, een drummer en nog 2 gitaristen. Leuk detail: de gitarist bovenop naar het model van Jimi Hendrix. Deze concertopstelling leverde Stijn Vandenbouhede de overwinning op bij deze opdracht.
Lisa koos voor een dubbelzijdige opstelling in en rond de box. Met een meisje dat kersen plukt van een boom aan de ene kant terwijl de andere kant het tafereel van een kampvuur in het box en een luchtballon afbeeldde. Deze creatie was ook het meest omvangrijk, want er stak maar liefst 100 kg chocolade in.
Hoofd koel tijdens 'perfecte dag'
De vier kandidaten weerden zich alle vier een hele dag als duivels in een wijwatervat. Maar gedurende de dag leek vooral Vincent Denis alles voortdurend onder controle te hebben, al is daar soms ook wat geluk mee gemoeid. Hij was schijnbaar alleszins de kandidaat die het meest zijn 'cool' wist te bewaren.
3/4 opdrachten gewonnen
Zijn stapelbare ringtoren met lagen mousse, ganache en crunchy textuur werd vervolledigd met een verfrissende peer/vanillesaus en signature crumble. Zowel donkere Cacao Barry als Callebaut Velvet witte chocolade werden gebruikt voor deze 'fun-sharende', winnende creatie.
Als bonbon-opdracht koos de patissier voor puzzelstukken in een custom puzzeldoos. De stukjes brachten een intense aciditeit van framboos karamel, gekoppeld aan de zoute volheid van pindaganache gemaakt met Callebaut Arriba melkchocolade. Voor de krokante bite werd ieder puzzelstuk gecoat in een dun laagje Cacao Barry Extra-Bitter Guayaquil chocolade. Opnieuw haalde deze creatie van Vincent Denis de bovenhand.
Een derde opdracht die de Benelux Chocolate Master kon winnen was zijn interpretatie van een Espresso Martini tijdens 'pastry play'. Zijn gebakje bevatte koffiemousse met Callebaut Arriba melkchocolade, een moelleux met Cacao Barry Ocoa zwarte chocolade en een spongecake met de karamelhinten van Cacao Barry Plein Arôme cacaopoeder. Hazelnoot croustillant zorgde voor een extra textuurlaag, net als de mousse die geïnfuseerd was met zijn lokale ingrediënt: de Vodka 6000 uit Charleroi.
Bij de playbox moest Vincent evenwel de overwinning laten aan Stijn Vandenbouhede, die uitpakte met een echt rock & roll-podium. Vincent koos voor een rondje treinsporen met de traditionele treinwagonnetjes met de naam van zijn jong zoontje. Daar binnenin bevond zich een draaibare stapel van een schildpad en teddybeer.
Onder controle
Waar andere kandidaten soms worstelden met de tijdsdruk, omstandigheden of weerbarstige machinerie leek Vincent Denis wel steeds cool te blijven, wat hij na de overwinning ook bevestigde.
"Ik had een hele goede dag, al kroop er natuurlijk heel veel werk in een goede voorbereiding en de nodige oefeningen. Ik was heel tevreden over al mijn creaties; ik zou niets anders gedaan hebben. Ik ben blij dat dat harde werk beloond werd, maar ik moet evenzeer mijn collega's in de wedstrijdarena feliciteren. We hebben allemaal ons best gedaan om op niveau te presteren. Dan is het dubbel leuk om uiteindelijk hier de overwinning te kunnen behalen. Ik kijk ernaar uit om de eer van ons land - en de hele Benelux - hoog te houden tijdens de World Chocolate Masters."
De passie voor patisserie begon voor Vincent Denis tijdens een gezinsreis naar de Vendée, waar de kunst van het gehaakte suiker hem fascineerde. Zo ontstond al vroeg zijn missie: het creëren van exquise desserts. Tijdens de competitie toonde hij zijn diepe liefde voor het ambacht en een onvermoeibare zoektocht naar excellentie.
"Deze competitie draait niet alleen om het tonen van vaardigheden, maar ook om het verleggen van de grenzen van chocolade en patisserie, innoveren en mijn creaties met de wereld te delen. Mijn doel is om vreugde en plezier te brengen door mijn evoluerende kunst."
Jury-oordeel
De beoordeling van de prestaties van de kandidaten gebeurde de dag zelf door een professionele jury, o.l.v. Jean-Philippe Darcis. Verder zetelden in de jury: Carlo Midiri, Jean Yves Wilmot, Marijn Coertjens, Pol Deschepper en Marike van Beurden.
Hun oordeel: “Vincent Denis heeft tijdens de competitie grote efficiëntie en beheersing van zijn vak getoond. Hij is ook nauwkeurig en creatief, wat een onmiskenbaar voordeel is voor de toekomst. Vastberaden als nooit tevoren zal het nu veel werk en doorzettingsvermogen vergen om een goede plaats in de finale van de World Chocolate Masters te kunnen claimen.”
WORLD CHOCOLATE MASTERS
Elke drie jaar vindt met de World Chocolate Masters een spannende chocoladewedstrijd plaats. De wedstrijd omvat 18 preselecties met 45 deelnemende landen. Op elke preselectie evalueren juryleden de deelnemende chocolatiers en wordt er 1 kandidaat uitgeroepen als winnaar. De winnaars van de verschillende preselecties mogen hun land of cluster vertegenwoordigen op de grote finale van de World Chocolate Masters. De eerstkomende finale staat gepland voor 2026. Meer info hier.