ALPHENAER GEITENBRIE, EEN AANWINST VOOR DE KOELTOOG

In Nederland ligt net buiten het pittoreske Alphen de kaasmakerij van DeJong Cheese. Volgens aloud recept worden hier op artisanale wijze verrukkelijke specialiteiten gemaakt. Geitenbrie, Mini-Geitenbrie en Geitenbrie Fenegriek zijn de paradepaardjes.
PASSIE EN TRADITIE
Alles begint bij de selectie van de melk in de regio. Optimale stalling en voeding garanderen gezonde dieren en een duurzame melkproductie, cruciaal voor de kwaliteit. DeJong Cheese vervaardigt diverse varianten. De Geitenbrie is een echte topper die diverse internationale Awards in de wacht sleepte.
AMBACHTELIJK PROCES
Zodra de melk aankomt, wordt ze gepasteuriseerd. De kaasmakers voegen zuursel en stremsel toe. Ze snijden en roeren het mengsel waardoor blokjes wrongel ontstaan. Via een glijbaan komt het geheel in brievormen terecht. Dan volgt een afgemeten zoutbad en wordt de schimmelcultuur op de kaas gesprayd, een natuurlijke vorm van conserveren. Vervolgens rijpt de brie zo’n 10 dagen in een koele ruimte. Daar vormt zich de witte laag en het typische aroma. De lekkernij wordt in ademend papier in open doosjes verpakt om rustig verder te ontwikkelen. De kaas varieert van zacht romig en stevig als ze jong gedegusteerd wordt, tot pikant en smeuïg na volledige rijping.
Geitenbrie Fenegriek
Vroeg in de bereiding worden fenegriekzaadjes toegevoegd. Dit kruid schittert in de oosterse en Indiase keuken en zorgt voor een zachte, walnootachtige toets. Deze Geitenbrie is uitstekend op brood, heerlijk gegratineerd en onweerstaanbaar in combinatie met gedroogde ham.

