Partnercontent

100 jaar Debic, 100 jaar gastronomie

Dit jaar vieren we 100 jaar Debic. Een eeuw waarin heel wat culinaire stromingen de revue passeerden. Maar één constante bleef: ingrediënten van topkwaliteit. Producten die tot stand komen door uitstekend samen te werken. Want als er iets is dat tijdens die 100 jaar duidelijk werd, dan is het wel dat teamwork ontzettend belangrijk is in elke keuken.

Een eeuw aan topkwaliteit

EEN EEUW AAN TOPKWALITEITOm de beste creaties te maken, moet u blind vertrouwen: op uw team, maar ook op de ingrediënten waar u mee werkt. En die filosofie hebben ze bij Debic goed begrepen. Want met een assortiment, gemaakt voor en door professionele chefs, staat het bedrijf garant voor producten van topniveau. En dat al sinds 1920, toen melkophaler Jean Debije zijn eigen zaak oprichtte. Het was de periode waarin de Michelingids het levenslicht zag, maar ook de Franse keuken in volle bloei was. De stroming die nog steeds hét fundament vormt voor elke menukaart.

Nouvelle cuisine

NOUVELLE CUISINEBegin jaren 70 begon de populariteit van de klassieke Franse keuken af te nemen en beleefde de nouvelle cuisine, de opvolger van de Franse keuken, zijn hoogtepunt. Onder meer door het manifest, geschreven door Henri Gault – één van de oprichters van Gault&Millau. Ook voor het bedrijf van Debije waren de jaren 70 een periode van grote veranderingen, want in 1970 kreeg het bedrijf een nieuwe naam. Eigenlijk wilde men ‘Debije’ gebruiken, maar door een tikfout van een ambtenaar werd het ‘Debic’. En in 1972 bracht Debic de allereerste slagroom in spuitbus op de markt. 
Een uitvinding die nog steeds wereldwijd wordt gebruikt.

De (r)evolutie gaat verder

DE (R)EVOLUTIE GAAT VERDERTerwijl de nouvelle cuisine verder evolueerde, waren de jaren 80 het startpunt van een nieuw product. In 1982 kwam Debic Culinaire Room op de markt. Een kookroom met ongeëvenaarde eigenschappen zoals een kortere reductietijd en de beste binding, textuur en smaak. Dé room die aansloot bij de hogere tijdsdruk waarmee professionele keukens te maken kregen.
De jaren 90 stonden dan weer in het teken van de fusion keuken, die kwam overgewaaid uit de Angelsaksische wereld. Ook fusion veranderde de gastronomie drastisch. Technieken zoals wokken en het inrollen van producten in rijstvellen zijn nu niet meer weg te denken.

Nieuw millennium, nieuwe ideeën

NIEUW MILLENNIUM, NIEUWE IDEEËNNet voor de eeuwwisseling lanceerde Debic de Debic Bakken & Braden, maar de jaren 2000 hadden nog meer in petto. Terwijl de moleculaire keuken de wereld veroverde – dankzij chefs als Heston Blumenthal – richtte Debic zich nog meer op gebruiksgemak voor de chef met de introductie van een assortiment kant-en-klare dessertbasissen. 2020 wordt voor Debic dan weer een jaar om te feesten. Met fantastische acties voor al hun klanten, bijvoorbeeld, maar ook heel wat inspiratie dankzij de Debic-ambassadeurs, die hun kennis en kunde een jaar lang delen met Debic. U mag alvast de volgende namen verwachten: de Belgische driesterrenchef Gert De Mangeleer, bijvoorbeeld. Maar ook de Franse topchef Adeline Grattard, sterrenchef Clément Bouvier en de Nederlandse chef Sidney Schutte.

Klik hier en kom meer te weten over dit ongelofelijke jubileumjaar!

 100 JAAR DEBIC

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine