Verpakking & labelPremium

Verpakken is 'Chefsache', geen ontkomen meer aan 

Column 

De discussie rondom verpakkingen en duurzaamheid is niet meer te negeren. De milieucrisis dwingt ons onze verantwoordelijkheid te nemen. En met ons bedoel ik bedrijven in de fast-moving consumer goods (FMCG) sector en hun verpakkings-leveranciers.

Verpakkingen
Verpakkingen zijn 'Chefsache' geworden (Foto: Condigo Design) 

In diverse publicaties heb ik eerder al de noodzaak benadrukt dat de industrie zelf proactief moet zijn in het vinden van oplossingen. Zelfs nu met het besluit rondom de PPWR lijkt er een vicieuze cirkel te ontstaan waarbij FMCG-producenten wachten op de verpakkingsindustrie, die op haar beurt wacht op recycleerders, terwijl iedereen uiteindelijk de verantwoordelijkheid neerlegt bij de huishoudens.

Echter, huishoudens kunnen dit probleem simpelweg niet oplossen. Met alle goede intenties zullen huishoudens niet de kennis, de mogelijkheden hebben. Nog niet eens gesproken over een gebrek aan tijd: waar haalt een jong gezin de tijd vandaan om ook nog alles heel zorgvuldig te recycleren? De verantwoordelijkheid ligt bij de industrie: verpakkingen zijn nu een 'Chefsache' geworden.

Huidige stand van zaken

We dienen verantwoordelijkheid te nemen op diverse aspecten: virgin-plastics of recycled? Plastics of papier? Fossil-based of bio-based? In de industrie kennen we het dilemma: de consument wil geen plastic meer, en vertrouwt meer op papier. Maar papierproductie zorgt voor een veel hogere uitstoot van CO2. Dus wat heeft daar prioriteit: marketing die papieren oplossingen wil, of duurzaamheid die wil gaan naar bio-based? En wat te doen met de barrière-eigenschappen? Durven we in te leveren op houdbaarheid? Ook de bestaande regelgeving rondom het Digital Product Passport (DPP), gaat antwoorden vragen van de chef: dit DPP wordt hét communicatie-moment tussen consument en producent. Wat communiceren we, hoe communiceren we? Chefsache.

Rol composteerbare verpakkingen

Uiteindelijk ben ik van mening, dat composteerbare verpakkingen de sleutel zijn tot het oplossen van het verpakkingsprobleem. Composteerbare verpakkingen bieden een duurzame oplossing die de afhankelijkheid van recyclage vermindert. Recyclage is mooi en dat moeten we ook doen. Maar recyclage is ook enorm complex en de vraag is of we genoeg materialen terug het systeem in krijgen. Composteerbare verpakkingen keren na gebruik simpelweg terug naar de aarde zonder schadelijke residuen achter te laten, indien goed gemanaged geven zij zelfs CO2 terug aan onze bodems. Maar ook: composteerbaar vraagt om aanzienlijke investeringen en innovaties van de industrie. Ook op dat terrein echter is het nodig dat we keuzes maken.

Innovatie en verantwoordelijkheid

Peter Stael
Peter Stael (Across-Consult)  

Dit alles betekent investeren in onderzoek en ontwikkeling van composteerbare materialen en de infrastructuur om deze op grote schaal te produceren en te verwerken. Het betekent dat duurzaamheid geen bijzaak meer kan zijn. De hoogste leidinggevenden, de 'chefs', moeten duurzaamheid centraal stellen in hun bedrijfsstrategieën. Dit vereist een paradigmaverschuiving waarin de impact van verpakkingen op het milieu een kernonderdeel wordt van de besluitvorming. Duurzaamheid moet worden geïntegreerd in elke stap van het productieproces, van ontwerp tot distributie en afvoer. Geen bedrijf kan deze uitdaging echter alleen aan. Er is een geïntegreerde aanpak nodig waarbij producenten, verpakkingsontwikkelaars en recycleerders samenwerken aan duurzame oplossingen. Dit kan leiden tot innovatieve partnerschappen en gedeelde investeringen in nieuwe technologieën. De transitie vereist moedige beslissingen en een langetermijnvisie. Maar zoals gezegd, huishoudens kunnen dit probleem niet oplossen; het is aan ons als industrie. De tijd van afwachten is voorbij. Verpakkingen zijn niet langer een bijzaak, maar een 'Chef-Sache'. Alleen door deze verantwoordelijkheid te accepteren, kunnen we een duurzame toekomst veiligstellen. 

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Peter Stael21 augustus 2024

Gerelateerde artikels

Tal van opties voor langere houdbaarheid

Om uw bereide gerechten efficiënt en voedselveilig te verpakken, hebt u de keuze tussen verschillende verpakkingsmethoden. Van klassiek verpakken in een pot met een al dan niet te verzegelen deksel, over sealen waarbij u de voeding in een bakje/schaaltje afgedekt met folie bewaart, tot het vacuümverpakken. Zowel bij het sealen als vacuümverpakken kunt u ook nog kiezen voor verpakken onder MAP. U bewaart uw bereide gerecht dan onder een aangepaste atmosfeer. Wat zijn de voordelen en aandachtspunten van deze methoden? En op welke investeringskost moet u rekenen?

Goede kaas heeft steeds een verhaal

Wie in België op zoek gaat naar een autoriteit op het vlak van kaas kan moeilijk om Ann Keymeulen heen. Delicatesse ging langs ten huize l'Art du Fromage om er te spreken met de gedreven kaasmeester.

Charcuterie: ambachtelijk vakmanschap en innovatieve smaken

Charcuterie is een hoeksteen van de Franse culinaire traditie en onmisbaar in elke Belgische beenhouwerij en delicatessenzaak. In dit artikel verkennen we de populairste charcuterieproducten in België en gaan we dieper in op de trends en nieuwigheden.

Vacuümgaren

Voor traiteurs en slagers biedt vacuümgaren heel wat voordelen. Onder vacuüm bereide producten bewaren aanzienlijk langer. Daardoor kunnen bereidingen beter worden ingepland en kan er kostenefficiënter worden gewerkt. Vacuümgaren, op lagere temperaturen dan bij klassiek koken, geeft bovendien een hoger rendement en een beter behoud van de smaken. Nagenoeg alles kan vacuüm worden bereid, van vlees, vis en groenten tot fruit, pasteitjes, nagerechten en sauzen.

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine