OMGAAN MET INSPIRATIE
Belangrijke tip: durf Te Kiezen
Ramon Morató is creatief directeur van Cacao Barry en hoofd van het Cacao Barry Lab. Tijdens de Belgium Chocolate Summit sprak hij over het vinden van inspiratie en hoe je ermee omgaat. Inspiratie is overal: in samenwerkingen, in origines, in verpakking, in kleuren, in social media ...
OORSPRONG
De oorsprong van gebruikte ingrediënten kan een inspiratiebron zijn.
Zo ontwierp Ramon een chocoladebar met de coördinaten bij de lancering van de nieuwe Haïti originechocolade, een chocoladedrank met de chocolade en rum vanop het eiland.
SAMENWERKINGEN
Samenwerkingen met collega-chocolatiers en personen uit een andere sector kan zeer inspirerend zijn.
Een project van Ramon en sommelier François Chartier is 'Chocolate x Wine', waarbij - door middel van foodpairing - pralines ontwikkeld werden die pasten bij een specifieke wijn.
Samenwerken kan met personen met een foodachtergrond, maar evengoed met wetenschappers, ontwerpers …
VERPAKKING
Normaal ontwerpen we eerst een product en daarna de verpakking. Het kan inspirerend werken om eerst de verpakking te kiezen en dan een product daarvoor te bedenken.
KLEUR
Ook kleur kan inspiratie bieden. Zo koos Ramon voor de Pantone kleur 156 C bij de ontwikkeling van producten met Zéphyr Caramel chocolade. Emeraldgroen vormde dan weer het uitgangspunt bij de lancering van RaRe Chocolate. Hiervoor liet Ramon een siliconenmoule maken van een steen die hij gevonden had. Deze moule werd gebruikt om het dessert te presenteren.
FUSION
Het mengen van verschillende culturen kan zorgen voor een verrassend resultaat. Zo combineerde Ramon Japan en Peru in het dessert 'Rain over Peru'.
Dit dessert bevat onder meer de Alto el Sol chocolade, miso en Japanse whisky. Deze laatste zat in een verstuiver, die over het dessert gesprayd werd bij het degusteren, waardoor er 'regen' ontstond.
SOCIAL MEDIA
Social media zijn voor chefs superinteressant. In één minuut heb je toegang tot beelden en informatie van over de hele wereld.
PRODUCT
Ook een bepaald product kan een inspiratie zijn. Zo liet Ramon zich inspireren door de regio van truffels waarvan hij afkomstig is. Ze werden verwerkt in een truffel.

GEBRUIK VAN HET MOODBOARD
Het maken van een moodboard, waarbij u verschillende woorden en beelden groepeert, maakt dat u makkelijker keuzes kunt maken en bepaalde aspecten van het thema kunt uitlichten.
LEREN KIEZEN
Creativiteit is ook kiezen. Laat je nooit door te veel zaken in één keer inspireren, anders verlies je het verhaal.
Bij een collectie waarin vijf New Yorkse buurten de inspiratiebron vormden, werkte Ramon Morató rond 'Brooklyn'. Hij verzamelde heel wat kernwoorden, om er uiteindelijk twee over te houden: Black Beer en Brooklynbridge. Zijn praline heeft de smaak van donker bier en een vorm die geïnspireerd is op de brug.
COLLECTIES
Het werken rond een bepaald thema is een ideaal uitgangspunt om een collectie van 4, 5 pralines te maken. Zo brengt u een samenhangend geheel en een mooi verhaal. Werk rond een bepaalde kleur, een regio, samen met collega's ...