PROPERE GLAZEN HET IDEALE VISITEKAARTJE
Glazenwasser draagt bij tot uitsparen van tijd en geld
Een vaatwasser is een zegen voor een grootkeuken, maar een glazenwasser kan nog dat beetje extra bijdragen voor het uitsparen van tijd en geld. Ook het gezondheidsrisico van de klant wordt sterk gereduceerd. De werking van een glazenwasser is bijna pure scheikunde, de factoren tijd, chemie, temperatuur en waskracht zorgen ervoor dat de glazen er brandschoon en quasi droog uit komen, zodat je ze enkel maar netjes op hun plaats hoeft te zetten. De machines kunnen ook perfect geïntegreerd worden in de werkomgeving.
VOORDELEN GLAZENWASSER
Glazen gaan langer mee
De levensduur van de glazen wordt significant verlengd en er is een hogere kwaliteit van het wasresultaat. Er is ook minder glasbreuk dan bij het handmatig afwassen.
Tijdwinst
Tijd is in gastronomische bedrijven een kostbaar goed en net tijdens spitstijden telt elke minuut. Een wasprogramma van ongeveer 60 seconden kan voldoende zijn om een glazenrek met 25 glazen te reinigen.De speciale programma's voorkomen corrosie en er is een derde wateringang voor de toevoer van gedemineraliseerd water, zodat er een perfecte spoeling is, de glazen zuiver zijn en er geen mineraalresten achterblijven. Hierdoor hoeft het personeel geen opblinkwerk meer te doen en zullen de glazen op termijn niet verkleuren of mat worden. Kortom, een glazenwasser spaart personeelsuren uit omdat een nabehandeling van de glazen niet meer nodig is. Indien er osmose aanwezig is, hoeft het personeel enkel met handschoenen aan de glazen nat weg te zetten, ze drogen zonder sporen op.
Hygiënischer
Na een dag
bevat een theedoek die in de horeca gebruikt wordt, ongeveer 150.000 ziektekiemen. Bij het machinaal afwassen worden er beduidend meer ziektekiemen gedood dan bij het manueel afwassen.
Ruimtebesparend
Nog een andere reden om te investeren in een glazenwasser kan plaatsgebrek zijn. Glazenwassers zijn veel compacter dan gewone vaatwassers. Sommige glazenwassers kunnen trouwens ook gewone vaat afwassen. Die zijn uitgerust met de nodige programma's, maar bieden enkele voordelen als ze gebruikt worden voor glazen. Bv. wanneer de glazen koud moeten worden gespoeld in de eindfase om er daarna bier in te schenken.
WAAR ZIT HET VERSCHIL?
Het verschil tussen een gewone vaatwas en een glazenwasser zit in de temperaturen en de waskracht. Er worden ook andere reinigingsmiddelen gebruikt. Het wasresultaat bij glazenwassers is afhankelijk van de temperatuur, de waterkwaliteit, de tijd en de reinigingsmiddelen (chemie). Dit principe heet de cirkel van Sinner, deze factoren beïnvloeden elkaar; als één factor groter wordt, wordt de andere kleiner. Je kunt met deze factoren spelen om een proper wasresultaat te krijgen. Bij machinale afwasmethodes worden deze factoren precies bepaald en garanderen ze een hygiënisch resultaat. Er zijn wel aangepaste zepen vereist. Hoe hoger de temperatuur, hoe beter de chemie werkt. Als de temperatuur in de afwasmachine te laag is, kunnen de vuile resten niet volledig van het glaswerk worden verwijderd en kunnen de ziektekiemen niet volledig gedood worden. Als de temperatuur te hoog is, kan dit leiden tot glascorrosie en glasbreuk. De wastemperatuur moet op ongeveer 55 °C liggen en de naspoeltemperatuur op ongeveer 60-70 °C.
OPGELET!
Een glazenwasser moet, net zoals zijn grote broer de vaatwasser, gekeurd worden door Belgaqua. Dit is een belangrijke en dure verplichting, maar vermijdt dat bij storingen vuil water terug in het properwatercircuit kan terechtkomen. Opgepast, want vandaag worden nog heel veel toestellen zonder deze verplichting verkocht. Uw watermaatschappij kan bij het gebruik van niet-gekeurde toestellen het gebruik ervan verbieden of zelfs het water afsluiten. Eis dus een gekeurd toestel!
OSMOSEWATER
Leidingwater
bevat een hoeveelheid minuscule onzuiverheden zoals zouten, kalk, zink, nikkel enz. Als je dat water filtert en onder hoge druk door een membraan met fijne gaatjes stuwt, worden deze onzuiverheden er praktisch allemaal uit gehaald.Het resultaat is een vloeistof die bijna uitsluitend bestaat uit waterstof en zuurstof. Het membraan van het osmosetoestel houdt onzuiverheden tegen, maar laat gassen door en zo bevat het osmosewater meer zuurstof dan gewoon water. Deze zuurstof verlaagt de zuurtegraad van het water, dit resulteert in een nog beter oplossend vermogen. Omdat het osmosewater ook ontdaan is van alle zouten, droogt na een zorgvuldige spoeling de vloeistof volledig streeploos op, met als resultaat een onberispelijk proper, streeploos glas zonder dat er chemicaliën aan te pas zijn gekomen.

