CERTIFICERING BIOSECTOR GARANTIE VOOR U
Het gebruik van de termen 'bio', 'biologisch', 'eco' ... is wettelijk beschermd voor een aantal producten. Dit betekent dat men aan een aantal wettelijke voorwaarden moet voldoen, voor men producten met deze verwijzingen op de markt mag brengen. Deze bedrijven staan onder de biologische controle van een erkende controleorganisatie, die een certificaat aflevert. Dit certificaat is de garantie en de bescherming voor elk bedrijf, maar eveneens voor de consument. Bio wordt over de hele keten gecontroleerd. Elke schakel in de biosector moet zich verplicht laten controleren door een van de erkende controleorganisaties: Certisys, TüV Nord Integra, Quality Partner, Control Union Certifications. Bij de boer kijkt de controleorganisatie onder meer de boekhouding na en de verpakking of kistkaarten; hij neemt stalen van de bodem of het product en inspecteert de stallen. Bij de verwerker gaat de controle-organisatie na of de biologische ingrediënten en producten van de gangbare gescheiden zijn. De verpakking van de producten wordt bekeken, er wordt een boekhoudkundige controle uitgevoerd en er worden eventueel productstalen genomen.
UITPAKKEN MET BIO
Bioproducten zijn door de keten heen goed gecontroleerd. Door de grootkeuken ook onder Biogarantie controle te plaatsen, geef je de klant de garantie dat het eindproduct effectief met biologische ingrediënten is gemaakt. Wie onder controle staat, kan met het Biogarantie certificaat uitpakken. Omdat ook de eerste stappen met bioproducten gewaardeerd worden, zijn er verschillende mogelijkheden qua controle.
Certificaat voor het volledige biogerecht
Deze optie is interessant voor wie werkt met vaste recepten en een duidelijke afbakening heeft tussen de gerechten, of voor wie grote volumes van één menu produceert.
Certificaat voor ingrediënten
Hiermee kun je aanduiden voor welke ingrediënten je helemaal voor bio gaat. Zo kun je op het certificaat laten vermelden dat bijvoorbeeld de pasta, rijst of groenten bio zijn.
Certificaat met percentage
Je kunt er ook voor kiezen om een bepaald percentage bio aan te kopen. Dit is vooral interessant voor keukens die van start gaan met bioproducten en dus een laag percentage kiezen, maar eveneens voor wie helemaal bio gaat en een 100% bio-certificaat wenst te behalen.
