TOT 90% WARMTE RECUPEREREN VIA AFZUIGINSTALLATIE
Zorg voor een energie-efficiente omgeving
Professionele keukens vormen een bijzonder moeilijke omgeving wat ventilatie betreft. Desalniettemin heeft iedere grootkeuken nood aan een goede afzuiginstallatie. De rendabiliteit en het concurrentievermogen hangen samen met de handhaving van een economische, productieve en gezonde keukenomgeving. Gezien de stijgende energieprijzen bieden leveranciers systemen aan die ervoor zorgen dat u zelfs tot 90% van de geproduceerde warmte kunt recupereren.
ENERGIEVERSLINDERS
Zoals we allemaal wel weten, kan men in een grootkeuken behoorlijk wat energie verslinden. De ventilatie slorpt daarvan een groot deel op, ongeveer 30% van het totale energieverbruik. Gelet op de steeds stijgende energieprijzen is het aangewezen om zo veel mogelijk energie te besparen of te recupereren. We gingen te rade bij verschillende spelers.
VETVRIJE LUCHT DOOR UV-LAMPEN
Mark Blondeel, Halton: “Met onze systemen, zowel dampkappen als plafonds, creëren we een gezonde en productieve werkomgeving door te beletten dat de warmte en contaminanten zich in de werk- of restaurantzone verspreiden. Onze installaties met vangluchttechnologie zijn minstens 35% efficiënter dan traditionele methodes en ze beperken het energieverbruik dankzij de lagere luchtdebieten. Bij de vangluchtkap wordt er met hoge snelheid een kleine hoeveelheid lucht doorheen de kapruimte geblazen, naar de achteraan geïnstalleerde vetvangfilters. Hierdoor ontstaat een onderdruk langs de voorzijde van de kap; dat helpt bij het vangen en bufferen van warmte en contaminanten in kritieke zones waar mensen aan het werk zijn. Vangluchtkappen zorgen voor een lager luchtdebiet en bijgevolg is ook de behoefte aan compensatielucht kleiner. Onze mechanische vetfilter beoogt het afscheiden van vetpartikels uit de afgezogen luchtstroom en het creëren van een goede brandbeveiliging door te voorkomen dat vlammen in de kap en het kanaal gaan. In een grootkeuken moet ervoor gezorgd worden dat de lucht die buiten komt zo vetvrij mogelijk is. Door alle vetten weg te halen uit de lucht wordt het rendement van een warmterecuperatiesysteem bovendien aanzienlijk verhoogd. Daar een volledig vetvrije lucht door enkel mechanische filtering onmogelijk is, maken wij gebruik van een uv-C-systeem om de resterende contaminanten bloot te stellen aan ultravioletstralen, waardoor de vetmoleculen tot kleinere, onschadelijke verbindingen worden afgebroken. Deze inerte residu's worden samen met de afgezogen lucht afgevoerd. Het resultaat: vetvrije kanalen en slechts beperkte geuren in de ventilatorafvoerzone. Dankzij het gebruik van uv-lampen in combinatie met een kruisstroomwisselaar kan er zo'n 80 à 90% en zelfs meer energie worden gerecupereerd. De derde pijler in de besparingsfilosofie van Halton is onze intelligente MARVEL oplossing. Dit systeem kan onafhankelijk functioneren of in verbinding staan met om het even welk gebouwbeheersysteem. Het laat een realtime beheer van de afgezogen lucht per keukentoestel toe zonder aan filterefficiëntie of comfort in te boeten. Het debiet wordt dus niet globaal verhoogd of verlaagd maar lokaal aangepast aan de noden van elk toestel afzonderlijk. Naast de optimalisatie van de debieten kan MARVEL eveneens de groepen en de kleppen beheren om ook hier voor een minimaal elektrisch verbruik te zorgen."
BENADERING OP VERSCHILLENDE MANIEREN
Filip Vercamer, De Kobra: “We houden de extractiedebieten zo laag mogelijk. Hierdoor zal er minder lucht uit de ruimte weggezogen worden. Dat heeft tot gevolg dat er ook minder lucht gecompenseerd moet worden met een belangrijke energiewinst als resultaat. Wij voorzien onze installaties verder van een intelligente sturing. Dankzij temperatuursensoren in de kanalen en optische ogen in de dampkap zal een processor de gewenste afzuigcapaciteit regelen. We kunnen ook gebruikmaken van dampkappen die werken volgens het inductieprincipe. Hierdoor kan men van de energie, nodig om de afgezogen lucht te compenseren, tot 50% recupereren. Waar mogelijk maken we gebruik van warmterecuperatie. Bij recuperatie maakt men het best gebruik van kruisstroomwisselaars. Met dat principe kan men gemakkelijk een rendement behalen van 75% en meer. Omdat we echter te maken hebben met vettige dampen moeten filters met een hoog afscheidingsrendement gebruikt worden en moet men gebruikmaken van de laatste uv-technologie om de kleine vetdeeltjes af te breken met ozon. Belangrijk hierbij is dat de uv-lampen zich buiten de luchtstroom bevinden. Bovenstaande filters en uv-technologie kan men vervangen door de recentste ontwikkeling in filtersystemen, de zogenaamde Turboswing."
INSTALLATIE OP MAAT
Bart Jasperse, Vianen Kitchen Ventilation: “Voor een optimaal resultaat is een installatie op maat nodig. We brengen de cruciale factoren in kaart: de grootte en de indeling van de keuken, het soort apparatuur, de warmtebronnen, luchtstromen en werkpatronen. Dan vertalen de ingenieurs alle gegevens naar een efficiënt systeem. Dat is een ontwerp van techniek, plaatsing, luchtkanalen, filters en capaciteit. Ook de afmeting is van belang. Tien centimeter meer overstek boven de oven kan een wereld van verschil betekenen. De noodzaak van goede afzuiging is bekend. Het houdt het werkklimaat hygiënisch en prettig. Met het oog op gezondheid is een restaurant dat aan zijn personeel verplicht, maar het betaalt zich ook uit in hogere productiviteit en minder verzuim. Ook op onderhoud worden kosten bespaard. Een belangrijke rol hierbij is voor onze Fecon filters weggelegd. Die kennen een dusdanige kwaliteit en rendement dat de luchtkanalen schoner blijven. Hierdoor worden de ventilatoren niet onnodig extra belast en gaan ze aanzienlijk langer mee. De Fecon filter is ontworpen om vetdeeltjes uit de afgevoerde luchtstroom van ventilatiesystemen in commerciële keukens te halen. De vergrendelende halfronde bladen van het filter creëren meerdere centrifugale krachten, naarmate de lucht door het filter gaat, wat een efficiëntie van 95% mogelijk maakt. Ook kunnen de afzuigkappen voorzien worden van uv-systemen, die het vet uit de afgezogen lucht wegnemen. Dat resulteert in schone kanalen en een gereduceerde geurafgifte. Combinaties van de diverse technieken kunnen aanzienlijke besparingen opleveren. De meest recente technologie is het VeTec systeem. Die regeling laat het ventilatiesysteem daar functioneren waar activiteiten zijn in de keuken, hierdoor kunnen opnieuw enorme besparingen gerealiseerd worden in combinatie met kruisstroomwisselaars."
VENTILATIE VIA PLAFOND
Jo Foubert, Magec: “Gebruikmaken van een ventilatieplafond kan eveneens een oplossing bieden. Ons cassetteventilatiesysteem beschikt over aparte cassetten die werken als een nieuw type vetvanger, die de traagheid van massa benut om de verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. Het systeem bedient zich daarbij van het condensatie-effect op het grote profiel en het effect van de traagheid van massa in de afscheidingsruimte. Dit afscheidingsproces doet zich niet voor in de ruimte tussen het bouwkundige plafond en het verlaagde plafond. Daar bevindt zich een luchtruimte. In deze ruimte is de luchtweerstand veel lager dan in de sleuven van de aparte cassetten, waardoor een onderdruk ontstaat. Het resultaat is dat de lucht gelijkmatig over het gehele plafondoppervlak wordt afgezogen. De luchtdoorlaat van elke cassette is niet apart regelbaar. Dat houdt in dat deze aparte doorlaten zo optimaal mogelijk kunnen worden afgesteld. Het ventilatieplafond is heel gemakkelijk te reinigen en zorgt ook voor de nodige flexibiliteit: veranderingen van het plafond zijn niet nodig bij een eventuele herinrichting van de keuken."

