DUTCH PASTRY AWARD WINNAAR IS … EEN BELG
Elk jaar nemen gepassioneerde patissiers het tegen elkaar op in de strijd om de Dutch Pastry Award en de titel van ‘Beste Patissier van Nederland’. Onze landgenoot Joeri Vandekerkhove (27) slaagde er dit jaar in om zijn vijf Nederlandse tegenstanders af te troeven en de prestigieuze titel in de wacht te slepen. Hij is hiermee de tweede Belg ooit, na Jurgen Willems, die de wedstrijd bij onze noorderburen wint. “Ik heb getracht om klassieke smaakcombinaties opnieuw uit te vinden en er een hedendaagse twist aan te geven”, aldus Joeri.

POLAR EXPRESS ALS INSPIRATIEBRON
Een metalen constructie met een roestige locomotief en een houten kistje; het is een kunstwerkje van de hand van Joeri Vandekerkhove dat meer dan een meter hoogt pronkt. De creatie is volledig opgebouwd in chocolade; een streling voor het oog én de smaakpapillen volgens de jury.
Thema destination
Het chocolade beeldhouwwerk deed Joeri niet met de vingers in de neus. “Zodra het thema destination werd aangekondigd, wist ik dat ik iets met een trein wou doen. De link met de Amerikaanse animatiefilm The Polar Express was gauw gelegd, maar dan begon het echte werk. Er gingen maanden voorbereiding aan vooraf”, vertelt de jonge West-Vlaming. “De locomotief vorderde gestaag en ook de details kregen steeds meer vorm. Wie de film kent, zal een aantal elementen meteen kunnen thuisbrengen: de sneeuwvlokken van de Noordpool, de gouden treintickets gemaakt door Leman of het zilveren belletje, wat tot stand kwam in samenwerking met Dimitri Salmon van La Dacquoise. De smaak van het taartje heb ik op punt gezet samen met Foodpairing. Elke week zakte ik af naar Gent om het door kenners te laten beoordelen en dan ging ik met de tips aan de slag. Zo heb ik de Madagaskar-vanillestokjes vervangen door Tahiti, omdat dit beter aansluit bij de kruidige cassis. En dat is slechts één voorbeeldje, dergelijke tips maken het verschil.”
Klassiek met moderne twist
Wie de creatie aanschouwt, heeft ogen te kort om alles in detail te bekijken. En wat de smaken betreft? Daar heeft Joeri zijn eigen uitleg over. “Door de jaren heen heb ik een bepaalde stijl ontwikkeld. Ik wil klassieke smaakcombinaties opnieuw uitvinden en in een hedendaags jasje droppen; klassiekers met een moderne twist dus. Zo is de basis van het taartje een combinatie van amandel, vanille en cassis. In eerste instantie lijkt dit een typische combinatie, maar door te werken met Merlot rood fruit azijn krijgt het geheel toch een speciale touch. De belangrijkste ingrediënten van één taartje zijn 45 g amandelpraliné, 150 g vanille crémeux, 100 g cassis gelei, 400 g mousse vanille-amandelpasta, 2 keer een schijf van 14 cm moulleux amandel en 170 g witte glaçage.”
Benieuwd naar het volledige recept van dit chocoladekunstwerk? Ontdek hier hoe Joeri zijn winnende creatie tot stand bracht.
Ik wil klassieke smaakcombinaties opnieuw uitvinden en in een hedendaags jasje droppen
DEEL VAN HET DUTCH PASTRY TEAM
De gouden medaille en titel van Beste Patissier van Nederland zijn mooi meegenomen. Nog belangrijker echter is het aspirant-lidmaatschap bij het Dutch Pastry Team. “Het Nederlandse patisserieteam promoot onze sector, zodat de bakkerijbranche naar een hoger niveau getild kan worden. De teamleden verzorgen onder meer demonstraties, delen inspiratie, nemen deel aan internationale wedstrijden en ontwikkelen recepturen. Als team dragen we ons vak een warm hart toe en dankzij de overwinning kan ik daar vanaf nu ook mijn steentje aan bijdragen”, vertelt de jonge patissier. Joeri is nog maar de tweede petit belge die de wedstrijd kon winnen en dat gaat gepaard met een bitterzoete nasmaak. “Jurgen Willems was het enige Belgische lid van het patisserieteam, maar hij verloor in 2015 de oneerlijke strijd tegen kanker. Sindsdien draagt de motivatieprijs in de wedstrijd zijn naam. Hij was een goede vriend van mij, dus ik draag dit avontuur graag aan hem op.”
JONG EN GEDREVEN
Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Joeri reeds een indrukwekkend parcours afgelegd. De passie voor patisserie ontstond in Ter Groene Poorte, gevolgd door een aantal werkplaatsen in gerenommeerde zaken om ervaring op te doen, waaronder Patisserie Noppe in Harelbeke, Joost Arijs in Gent en nu bij Deleye Products in Moeskroen, als demonstrateur en productontwikkelaar. “Vanaf deze zomer start ik aan mijn zelfstandig avontuur. Ik ga het werken bij Deleye combineren met mijn eigen bedrijf in onder meer consulting, workshops en demo’s. Na 2,5 jaar heb ik mijn draai goed gevonden bij Deleye, dus waarom iets verlaten waar je tevreden bent”, besluit Joeri.




