
KEURSLAGER STESSENS KIEST VOOR KWALITEIT EN EXCLUSIVITEIT
Twee generaties, goed voor bijna 50 jaar slagerij
Keurslager Stessens bestaat al sinds 1969. Samen met huidig zaakvoerder Benny Stessens en zijn vader Karel blikken we terug op bijna 50 jaar slagerij en kijken we vooruit naar de toekomst. Daarin zien ze minder, maar beter vers vlees, onlinebestellingen en een terugkeer naar het ambacht en gezelligheid.

ANNO 1969
Slagerij Stessens werd in 1969 geopend door Karel Stessens. “Ik ben zelf afkomstig van Lommel maar hier in Geel was plaats doordat een slagerij in de buurt gestopt was. We zijn toen begonnen in een pand aan de overkant van de huidige winkel. Na twee jaar zijn we verhuisd naar de huidige locatie, een nieuwbouw."
Keurslager sinds 1974
Karel Stessens was tot eind 2017 ook voorzitter van de Belgische Keurslagers en is er al van in het begin bij. Karel: “We zijn gestart in 1974 als lid bij de Keurslagers in Nederland. We waren met verschillende collega's uit de buurt aangesloten. Toen had je in België enkel de vereniging voor Fijnkostslagers, maar daar waren er al twee van in Geel. Daarom zijn we bij de Keurslagers terechtgekomen. Bij de oprichting van de Belgische afdeling, zijn we hier bij aangesloten."
Zoon Benny zit al sinds 1990 in de zaak en heeft deze overgenomen in 2001. Karel is nog dagelijks aanwezig in de slagerij. Ook Benny blijft verder doen onder de vlag van Keurslager. Benny: “We hebben maandelijks contact en dat is heel waardevol. Je leert veel van elkaar." “Het zijn geen concurrenten maar collega's", vult Karel aan. Benny: “Het gaat ook niet altijd over producten, maar vaak ook over algemene zaken, zoals personeel, management ..." Daarnaast kunnen we bij de keurslager ook terecht voor advies, commerciële tips … We worden ook gekeurd. Je moet je K waard zijn", zegt Karel. Benny: “In hele grote steden zijn er wel meerdere Keurslagers maar die hebben dan wel hun eigen marktgebied. In de gemeentes heb je vaak 1 Keurslager. Het is toch een herkenbaar iets, het K-logo."

EVOLUTIE: MINDER VERS VLEES
Karel en Benny hebben het slagersbestaan door de jaren heen sterk zien evolueren.
Karel: “Een belangrijke evolutie is het veranderde consumentengedrag. De mensen hebben geen tijd meer om eten te maken. Dat zien we in het aandeel vers vlees dat verkocht wordt. Vroeger hadden we bijvoorbeeld 1 rund per week dat we op karkas binnenkregen en verwerkten, dat is nu een stuk minder. Het aandeel vers vlees blijft zakken - ook al door de negatieve berichten in de media. We zien een groei bij panklaar vlees, zoals hamburgers, schnitzels … en bereide maaltijden."
Bij Keurslager Stessens kun je bereide gerechten zowel in bulk aankopen als aparte dagschotels die klaar zijn om thuis op te warmen in de microgolfoven.
KWALITEIT EN EXCLUSIVITEIT AANBIEDEN
Benny: “Hoewel het aanbod vers vlees daalt, proberen we onze klanten wel een goed stuk vlees voor te stellen. Daarom kiezen we voor ons rund- en varkensvlees voor twee merken waarvan we overtuigd zijn van de kwaliteit. Voor varkensvlees is dit Brasvar en voor rundvlees werken we met Bocquillon. We kopen altijd in op karkas. Bovendien hebben we exclusiviteit in de streek voor deze producten. Zo kunnen we ons onderscheiden van concurrenten en kun je bovendien een verhaal vertellen aan uw klanten."
De exclusiviteit wordt bovendien doorgetrokken naar het volledige aanbod. Benny: “We zitten met 5 slagers in Geel en van elke supermarktketen is er eentje. Onderscheiden is dus heel belangrijk. Bied je hetzelfde aan als je concurrenten, dan gaan klanten puur op prijs vergelijken."
Streekproducten
Keurslager Stessens heeft ook twee streekproducten in het aanbod, die nergens anders te verkrijgen zijn. “In het najaar maken we een boerenpaté op basis van het Zeunt-bier, een bier uit Geel. Daarnaast hebben we ook het Dimpnagebraad, een gedroogd en gerookt gebraadje vernoemd naar de patroonheilige van Geel. We merken een stijgende interesse naar ambachtelijke streekproducten. Wat echt van hier - Geel - is, trekt de mensen aan."
HUISELIJKHEID EN GEZELLIGHEID
Vorig jaar kreeg de winkel een make-over. “Ik heb gekozen voor een gezellige, huiselijke sfeer. Zo kreeg onze inox achterwand een bestickering met een tegelprint. De pilaar in het midden van de winkel werd bekleed met hout", vertelt Benny.
Boven de nieuwe toonbank werden ook lusters opgehangen. Opvallend is de zitbank in de winkel. “Ik wilde dat klanten die dat wensen, even kunnen gaan zitten en een tasje koffie kunnen drinken. Dit is een ongelooflijk succes!"
ONLINE BESTELLEN
Bij Keurslager Stessens kunnen klanten die niet willen wachten, hun bestelling ook online plaatsen. “Online bieden we de basisartikelen aan. Dit loopt wel goed, voornamelijk in het weekend. Betalen en afhalen doen ze in de winkel."