
VLEESINDUSTRIE GAAT VOOR VLEES VAN DE TOEKOMST
Michael Gore, CEO FEBEV, aan het woord
In juni ondertekenden de leden van FEBEV, de Belgische beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels van vlees, unaniem het charter 'Vlees van de toekomst'. Hiermee wil de sector zich engageren voor een duurzame, integere en veilige vleesketen. Michael Gore, CEO van FEBEV, legt uit wat dit nu precies betekent en welke acties er ondernomen worden.
OVER FEBEV
De Federatie van het Belgische Vlees, FEBEV, is de nationaal erkende beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels die actief zijn in de varkens-, runder-, paarden- en schapensector. FEBEV telt een 130-tal leden, verspreid over de drie gewesten. Deze leden vertegenwoordigen meer dan 90% van het omzetcijfer in de Belgische roodvleessector.

BETER IMAGO
De vleessector kreeg het afgelopen jaar te maken met een aantal incidenten waarbij vaak de hele sector over dezelfde kam geschoren wordt. Om zich hier beter tegen te wapenen, werden in het charter 'Vlees van de toekomst' enkele maatregelen opgesteld.
KETENOVERLEG
Plaats in de keten
CEO van FEBEV, Michael Gore: “Bij problemen rond vlees worden wij vaak als de oorzaak gezien. Bij het schandaal rond Veviba, bijvoorbeeld, wordt de hele sector onder vuur genomen. Ik geloof niet dat je met moddergooien ergens komt. Wij willen aanzien worden als een betrouwbare partner. Wij vragen onze leden om te vegen voor eigen deur, zodat we op het einde van de rit een propere straat hebben. Onze leden hebben hiervoor een nieuwe gedragscode ondertekend, waarbij transparantie centraal staat."
Dierenwelzijn
“Als federatie zijn wij niet betrokken in de gewestelijke raden van dierenwelzijn. De overheid laat zich wel adviseren door deze raden, maar wij worden niet gehoord. We hebben er al meermaals op aangedrongen om als sectorfederatie hieraan te mogen participeren."
Geschillenregeling
“Bij problemen is er een geschillenregeling voorzien, met een onafhankelijke voorzitter."
ANONIEM MELDPUNT
“Een tweede punt is het opzetten van een anoniem meldpunt bij problemen. Dit kan op het vlak van voedselveiligheid, sociale
inspectie, dierenwelzijn ... Nu zijn er wel mogelijkheden om meldingen te doen, maar enkel met naam en toenaam. Door dit anoniem te maken, wordt de drempel verlaagd. We willen meldingen krijgen, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit ten bate van de hele sector is.
ETHISCH VERANTWOORD ONDERNEMEN
“Hierrond is nogal wat discussie geweest. Door verschillende incidenten worden bedrijven in vraag gesteld. Elk FEBEV-lid moet ethisch verantwoord ondernemen integreren in zijn bedrijf. Dit zal uiteraard tijd vragen. Op het vlak van ethisch verantwoord ondernemen kijken we onder meer naar faire handelsrelaties, geen deloyale concurrentie … Hiervoor volgen we de aanbevelingen uit Code Buysse III (nvdr: leidraad voor niet-beursgenoteerde ondernemingen - www.codebuysse.com)."
SECTORGIDS
“De bestaande sectorgids moet een echte autocontrolegids worden. Naast voedselveiligheid wordt er ook informatie over dierenwelzijn en karkasclassificatie aan toegevoegd. Deze twee laatste zijn regionaal bepaald."
EXPERTISECENTRUM
“Met FEBEV Academy richten we een expertisecentrum op, waar we verschillende opleidingstrajecten gaan aanbieden voor kwaliteitsverantwoordelijken, specifiek voor de sector. Kwaliteitsverantwoordelijke is een knelpuntberoep: er is heel wat verloop en inwerken kost tijd. Door deze opleidingen komen we daaraan tegemoet. Daarnaast willen we ook een soort van basisopleiding voorzien voor mensen binnen de vleessector die de taal niet machtig zijn. Heel veel bedrijven werken via onderaanneming en veel medewerkers spreken geen Nederlands. Door dit basispakket aan te bieden in verschillende talen, kunnen we de kwaliteit vrijwaren."

EVALUATIE EIND 2018
“Eind dit jaar moeten de verschillende projecten uitgerold zijn. Dan willen we de resultaten evalueren. We voorzien een jaarlijkse evaluatie met rapportage en op de algemene vergadering zal het aantal meldingen bij het meldpunt bekeken worden."
GROOTSTE UITDAGING: MAATSCHAPPELIJK DEBAT
En hoe ziet Michael Gore zelf de vleesconsumptie evolueren in de toekomst?
“De grootste uitdaging is het maatschappelijk debat. De positie van vlees op het bord van de consument staat onder druk. Bij de lancering van de nieuwe voedingsdriehoek kreeg vlees een negatief advies. Maar voor elke bewering voor is er ook een bewering tegen. Op dat vlak ben ik ervan overtuigd dat, binnen een evenwichtig voedingspatroon, vlees zijn plaats heeft.
Er moet gestopt worden met vlees in een verdomhoekje te duwen. We hebben producten waar we fier op mogen zijn, maar die we niet altijd onder de aandacht kunnen brengen. Vlees is een goede bron van eiwitten en de industrie maakt er werk van het product te verduurzamen. We merken dat de vegetarische lobby politiek gehoord wordt, maar hun stem is niet de stem van de burger in de straat. Dat er vleesnamen worden gegeven aan vegetarische producten, vindt FEBEV absoluut uit den boze. Pure marketing."