ITALIAANSE BEREIDE GERECHTEN NIET MEER WEG TE DENKEN
Italië, het land waar de uitspraak ‘la dolce vita’ door elk straatje echoot en waarvan de gastronomische creaties wereldwijd geliefd zijn. De Italiaanse keuken is al enige tijd naar België overgewaaid en is ondertussen volledig ingeburgerd. Ook u als slager of traiteur kan het zuiderse gevoel triggeren bij klanten door mee te surfen op de blijvende hype en Italiaanse bereide gerechten aan te bieden in uw zaak. Uw vakblad Delicatesse zocht uit waarom het aanbieden van die gerechten een meerwaarde is en welke maaltijden inspelen op de wensen van de klant.

ITALIAANSE KEUKEN VERKOOPT HET HELE JAAR
Gerechten spelen in op vakantiegevoel
De Italiaanse bereide gerechten zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse slagerij en daar zijn gegronde redenen voor. Bij het ontleden van de populariteit stuiten we al gauw op een aantal verklaringen. Allereerst kijken we naar het toerisme. Italianen kenden in het verleden reeds momenten van massale migratie, waardoor bereidingen ook onze contreien veroverden. Daarnaast trekken veel Belgen richten het zuiden in de vakantieperiode, waar ze de Italiaanse keuken extra leren kennen. Bij terugkeer wensen ze een verlengstuk van de reis, waardoor de Italiaanse bereidingen perfect in het plaatje passen. Het zuiderse gevoel wordt nog even getriggerd en consumenten worden teruggekatapulteerd naar mooie herinneringen.
Toegankelijk en eenvoudig
De Italiaanse keuken is gezegend met toegankelijke en niet te uitgesproken smaken. De gevarieerde gerechten met verse ingrediënten verkopen het ganse jaar door en spreken een ruim doelpubliek aan, van de allerkleinsten tot de oudere generaties. De bereide maaltijden zijn bovendien perfect voor wie gebonden is aan een strak werkschema, maar toch wil genieten van een smaakvolle en verse bereiding.
Het gemiddelde Italiaanse gerecht is tenslotte eenvoudig te bereiden. Met een drietal ingrediënten hebt u reeds een smaakvolle maaltijd die de klant thuis enkel maar hoeft op te warmen. Niets complex, volledig vers en snel klaar; de Italiaanse bereide gerechten zouden wel eens de sleutel tot succes kunnen zijn.
Italiaanse bereide gerechten zijn eenvoudig klaar te maken en verkopen bovendien het hele jaar
INGREDIËNTEN EN BEREIDINGEN
Olijfolie, het vloeibare goud
Veel Italiaanse bereidingen staan of vallen met een kwalitatieve olijfolie, de basissmaakmaker van gerechten. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat dit ingrediënt het vloeibare goud wordt genoemd. Twee elementen bepalen hoofdzakelijk de kwaliteit: enerzijds de zuiverheid van de olijfolie (afhankelijk van de zuurgraad) en anderzijds de manier van persing. Op basis van die kenmerken wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘extra vergine’, ‘vergine’ en gewone olijfolie. De meest prestigieuze olijfolie krijgt de stempel ‘extra vergine’, afkomstig uit de eerste koude persing, met een zuurtegraad lager dan 0,8% en perfect voor salades of vinaigrette. De vergine olijfolie heeft een iets hogere zuurgraad (2%) en is ideaal om te bakken. Spendeer dus voldoende tijd bij het zoeken naar de goede, kwalitatieve olijfolie om elk gerecht tot het hoogste niveau te tillen.
Klassieke bereide gerechten blijven scoren
Wie aan de Italiaanse keuken denkt, droomt weg bij de gedachte aan de smaakvolle lasagne, versgemaakte pizza en spaghetti met parmigiano; de klassiekers der klassiekers die de mens als gewoontedier blijven bekoren. Hoewel deze klassiekers slechts het topje van de ijsberg zijn, maken ze een belangrijk deel uit van de Italiaanse keuken en ze mogen dan ook niet in uw aanbod ontbreken. Een lasagne van de chef (al dan niet vegetarisch), spaghetti bolognaise, penne all'arrabiata en pasta alla carbonara schuiven vaak over de toonbank en daar zal de toekomst weinig verandering in brengen. Ook de klassieke koude gerechten zoals carpaccio van rund met rucola en parmezaan en de tomaat met mozzarella en pesto stillen perfect de eerste honger en verkopen gemakkelijk het hele jaar door. Het is aan te raden om het assortiment regelmatig aan te passen om uw klanten te verrassen, maar laat de klassiekers steeds terugkomen.
Klassiekers mogen niet in uw aanbod ontbreken
Verras uw klanten met nieuwe gerechten
De Italiaanse keuken is echter meer dan enkel de gekende bereide gerechten. De vele ingrediënten maken unieke smaakcombinaties mogelijk en consumenten durven het gekende af en toe aan de kant te schuiven. We geven alvast wat inspiratie voor enkele voor- en hoofdgerechten, die perfect in het plaatje passen van bereide gerechten, en voor net dat tikkeltje extra smaakbeleving zorgen.
- Voorgerechten: vitello tonnato; gegratineerde aubergine met tomaatjes en basilicum; vongole in pikante tomatensaus; tagliata di manzo; gegrilde zuiderse groentjes met pesto en burrata ...
- Pasta: orecchiette puttanesca; linguine met boerenkool en venkelballetjes; ravioli met eekhoorntjesbrood en truffelsaus; linguine fruite di mare; pappardelle met sint-jakobsnootjes in de wijnsaus; cannelloni met ricotta en spinazie ...
- Risotto: risotto funghi; risotto met tomaat, asperges en mozzarella; risotto met Sint-Jakobsvruchten, groene asperges en mascarpone, risotto met scampi en pancetta ...
- Visgerechten: kabeljauwfilet met aspergesaus; gamba’s in de witte wijnsaus; bouillabaisse op Italiaanse wijze ...
- Vleesgerechten: Milanese ossobuco (kalfschenkel) met polenta; scaloppine (kalfslapjes) met kappertjes en olijven; Italiaanse hamburger met boschampignonsaus; Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus ...
De Italiaanse keuken leent zich perfect voor bereide gerechten. Voorzie daarbij steeds het volledige gerecht, mooi proportioneel in een klein bakje of ovenschoteltje, zodat klanten het eenvoudig kunnen opwarmen. Door het drukke tijdschema hebben consumenten oren naar het totaalconcept dat inspeelt op het gebruiksgemak.

GEZELLIG TAFELEN MET UNIEKE PIZZA PARTY
Door de wereldwijde COVID-19-pandemie hechten we nog meer belang aan het samenzijn met onze naasten en leren we de charme van een staycation echt kennen. Gourmet en fondue zijn daarbij al langer een geliefde tafelpartner, maar steeds meer veroveren slagers onze contreien met een nieuw concept: de pizza party. Het idee is eenvoudig, klanten kunnen huisbereide minipizza’s samenstellen met een ruim aanbod aan garnituren en die vervolgens zelf bakken in een kleine terracotta oventje. Wees creatief met de ingrediënten en voorzie voor ieder wat wils: tomatensaus, mozzarella, looksaus, olijven, paprika, rucola, champignons, ajuin, ananas, salami, ham, rundergehakt en zelfs zalm, scampi of shoarmavlees. Wil je extra speciaal uit de hoek komen? Voeg dan ook een pizzabodem op basis van bloemkool toe aan de mogelijkheden. Kortom, alles wat nodig is om de ideale pizza te maken. De pizza party is veilig, origineel, eenvoudig én lekker; de perfecte combinatie om elke generatie te doen watertanden.
Met dank aan: Butcher Bart, Lamon traiteur, Ruggeri Delicatessen en Slagerij De Laet
