3 REDENEN OM VOOR KONIJN TE KIEZEN

Wie konijn hoort, denkt vaak aan de oeroude klassieker met pruimen op grootmoeders wijze. Een nostalgische gedachte, maar wat we wel eens durven vergeten, is dat konijn verrassend veel meer te bieden heeft. Een stukje konijnenvlees is licht en overladen met smaak, het is een bron van omega 3-vetzuren en de culinaire mogelijkheden zijn grenzeloos veelzijdig. Kies je daarnaast voor parkkonijn van bij ons, dan krijg je gegarandeerd kwaliteit.
STIJGENDE POPULARITEIT
Konijn profiteert van stijgend thuisverbruik
Corona heeft een grote, maar tijdelijke impact op waar we eten en kopen. Het thuisverbruik van verse voeding schoot de hoogte in ten koste van consumpties buitenshuis en daar profiteerde konijn van. De besteding aan verse voeding steeg in 2020 met dubbele cijfers om in 2021 te dalen, maar bleef vorig jaar ruim boven het niveau van vóór corona. Het thuisverbruik van konijn steeg in 2020 met 9% en ook in 2021 kwam er een percentje bij tot 0,222 kg per capita. Hiermee ligt het thuisverbruik van konijn 10% hoger dan in 2019. De gemiddelde prijs van konijnenvlees in de winkel bedroeg vorig jaar 10,19 euro per kg. De Belg besteedt nu 2,26 euro aan konijnenvlees, wat een stijging is met 3% t.o.v. 2020.
Vooral oudere doelgroep
Konijnenvlees wordt bijna uitsluitend vers gekocht en vaker door oudere mensen en gepensioneerden. Bij de 65-plussers koopt één op de drie al eens konijn, terwijl dit bij de jonge consumenten (<30jaar) twee op de honderd is. Zo blijkt uit gegevens van GfK Belgium, dat in opdracht van VLAM het aankoopgedrag voor thuisverbruik volgt van 6.000 Belgische gezinnen.
Konijn is in vergelijking met ander vlees een bron van
omega 3-vetzuur
3 redenen WAAROM JE KONIJN BEST een kans geeft
1. Past prima in gezond voedingspatroon
Konijn is rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine B6, vitamine B12, vitamine B3, selenium en zink. Een gemiddelde portie van 100 g zorgt zo voor een belangrijk deel van de benodigde hoeveelheid essentiële voedingsstoffen. Konijn heeft bovendien een gunstige vetzuursamenstelling. Twee derde van de hoeveelheid vet bestaat uit gunstige onverzadigde vetzuren en een derde uit verzadigde vetzuren. De bil van het dier is zelfs arm aan verzadigd vet. Ten slotte is konijn in vergelijking met ander vlees een bron van omega 3-vetzuur. De gunstige vetzuursamenstelling en de fijne smaak van konijnenvlees is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding van de dieren met onder meer luzerne en lijnzaad.
Check als je konijn koopt de herkomst van het vlees
2. Kwaliteitsvol vlees van bij ons
Genieten van een stukje konijn begint met de zekerheid dat de kwaliteit van wat op je bord ligt, gewaarborgd is. Dat kan alleen door een integrale ketenbewaking en kwaliteitszorg. Bij het slachten, versnijden en verwerken worden zeer strenge kwaliteitsnormen gehanteerd om een uiterst hygiënisch product af te leveren bij de verkooppunten. Sinds 1 januari 2016 mogen in België geen vleeskonijnen meer gehuisvest worden in kooisystemen. De minimale standaard is vanaf dan de zogenaamde diervriendelijke “parkhuisvesting”.
Liliane Driesen, woordvoerder VLAM, licht toe: "Check als je konijn koopt de herkomst van je konijnenvlees. België speelt namelijk een pioniersrol op het vlak van dierwelzijnsstandaarden. Onze Belgische parkkonijnen genieten van voldoende bewegingsruimte, krijgen uitsluitend plantaardig voeder en worden deskundig en met zorg geslacht en verwerkt. Je koopt dus niet alleen lokaal, maar ook diervriendelijker."
3. Allround lekkernij met veel kanten
Konijn is culinair veelzijdig en de mogelijkheden zijn legio, zowel als filet, bouten of in z’n geheel in de befaamde stoofpotjes of als afzonderlijke, lichte lekkernij. Wil je verrassend uit de hoek komen en je klanten iets nieuws presenteren met een buitenlandse toets? Kies dan bijvoorbeeld voor konijn op z’n Marokkaans met spinazie of met Mexicaanse quesadilla. Wie houdt van pittig Thais kan het dan weer over een compleet andere boeg gooien, met loempia van konijn of konijnenbouten met rode curry. Voor de culinaire oversteek naar Japan kijken we naar een tempura van konijn of yakitori, de fijne spiesjes van konijn.
LAAT JE INSPIREREN
Liliane Driesen, woordvoerder VLAM, vertelt enthousiast: "Bij konijn denken we vaak aan stoofpotten uit grootmoeders keuken. Superlekker, maar met konijn kan je zo veel meer. Wat dacht je van een loempia, quesadilla of wrap met konijn? Een broodje ‘pulled rabbit’? Of een waanzinnig lekkere springroll? Met parkkonijn van eigen bodem kan het allemaal!"
SPRINGROLLS MET KONIJN, COURGETTI, WORTEL EN PINDASAUS
Ingrediënten (4 personen)
200 g rijstpapier
300 g konijnfilets
1 courgette
1 sjalot
4 el wortelen
peper
zout
cayennepeper
pindasaus of chilimayonaise
bakboter
2 el sesamzaad
Bereiding
1. Snijd de konijnenfilets in reepjes en bak ze in wat boter of olijfolie krokant. Kruid met peper, zout en een beetje cayennepeper.
2. Snipper de sjalot fijn. Snijd met een spiraalsnijder de courgette in fijne linten. Roerbak de courgettelinten en de gesnipperde sjalot in een wokpan met wat olie.
3. Week één voor één het rijstpapier in warm water gedurende 30 à 90 seconden. Leg het op een proper werkvlak.
4. Leg in het midden wat reepjes gebakken konijn, wat courgettelinten en geraspte wortel, strooi er nog wat sesamzaadjes over en rol de springrolls op.
5. Serveer met pindasaus of chilimayonaise.
BROODJE PULLED RABBIT MET BARBECUESAUS
Ingrediënten (4 personen)
4 konijnenbouten
Voor de spice rub:
10 g gerookt paprikapoeder
10 g komijnpoeder
20 g kandijsuiker
10 g konijnkruiden
olijfolie
300 ml troebel appelsap
peper
Voor de barbecuesaus:
1 ui
50 g kandijsuiker
50 g honing
300 ml donker abdijbier (Orval of Ciney)
100 ml ketchup
50 ml sojasaus
Tabasco
4 hamburgerbroodjes
100 g gemengde sla
0,50 komkommer
8 radijzen
2 lente-uien
0,50 citroen (sap)
1 el olijfolie
Bereiding
Dag voordien:
1. Verwarm de oven voor tot 150 °C.
2. Maak de spice rub: Meng alle kruiden, bruine suiker en een scheut olijfolie. Wrijf de konijnenbillen royaal in met de marinade. Leg de gekruide bouten in een ovenschaal, giet er het appelsap bij en dek af met aluminiumfolie. Plaats in de voorverwarmde oven gedurende 2 uur en 30 minuten. Draai daarna de oven uit en laat de konijnenbouten een nachtje rusten en afkoelen.
De dag zelf:
1. Snipper voor de barbecuesaus de ui fijn en stoof op een matig vuur met de ketchup, bruine suiker, bier, honing, sojasaus en een beetje tabasco naar eigen smaak.
2. Laat de saus 30 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot ze voor de helft is ingekookt.
3. Pluk het vlees van de gare bouten, trek het met 2 vorken uit elkaar en roer er de helft van de barbecuesaus doorheen
4. Spoel de gemengde sla en zwier droog.
5. Maak een vinaigrette van de olijfolie, citroensap en peper en zout. Besprenkel over de salade.
6. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes, eventueel met behulp van een mandoline.
7. Snijd de komkommer in lange dunne plakken met een dunschiller of mandoline.
Afwerken:
1. Snijd de broodjes doormidden.
2. Beleg ze met de salade, komkommerplakjes, radijsjes en een flinke schep van het vlees. Dek af met het broodje en serveer meteen.
