Mobiele barbecuecateringspecialist staat voor kwaliteit
Burning Butchers: grill. smoke. eat. enjoy
Op menig feest of bedrijfsevent sprongen de smokers van Burning Butchers al in het oog. Die indrukwekkende barbecues - en zelfs een mobiele keuken - hebben hun uitvalsbasis in bedrijventerrein Verrekijker in Wingene. Delicatesse ging langs voor een goed gesprek met het ondernemende cateringkoppel Mathijs en Ann-Sophie dat met passie en vuur al bijna 10 jaar het hele land doorkruist.
Van slager/kok tot pitmaster
Mathijs Debou is de zoon van Antoon Debou, die in Rumbeke (Roeselare) Keurslagerij De Fijnkost uitbaat. Hij kreeg de liefde voor het vlees dus al van kleinsaf mee. "Het was voorbestemd dat ik ook die richting uitging", vertelt Mathijs. "Ik volgde dan ook de slagersopleiding in het Atheneum van Diksmuide. Daarna doorliep ik ook nog de opleiding tot kok in Spermalie Brugge. Toen ik afgestudeerd was, was het voor mijn vader nog te vroeg om de slagerij over te laten. Daarom zocht ik mijn eigen weg. Ik was al van kindsaf gefascineerd en gepassioneerd door vuur, dus was barbecue een voor de hand liggende keuze."
Wat aanvankelijk begon als bijberoep in 2016 groeide in twee jaar tijd uit tot een succesvol hoofdberoep waardoor Mathijs en vrouw Ann-Sophie Vergauwe in 2018 fulltime voor Burning Butchers gingen.
"Ik was na een bacheloropleiding toegepaste psychologie aan de slag gegaan in de boekhoudsector", vertelt Ann-Sophie. "Ik kon in de weekends bijspringen voor de barbecuecatering, maar met Burning Butchers waagden we in 2018 als koppel voltijds de sprong. Met de kennis en kunde van Mathijs was het logisch dat hij alles wat het grillen en smoken voor zijn rekening zou nemen. Ikzelf ging met de boekhoudkundige ervaring aan de slag voor de planning, administratie ... Daarnaast sta ik tijdens het feest ook voor een stuk in voor de zaal én het barbecuewerk."
Smokers
Het plan van Burning Butchers was om aanwezig te zijn op allerhande festivals en ook streetfoodevents, maar niet met een alledaags barbecuetoestel. Om zich te differentiëren gingen Mathijs & Ann-Sophie op zoek naar een speciale grillinstallatie ... ze trokken zelfs naar Nederland om er de expertise te vinden voor hun smoker op maat.
Nederlandse inspiratie
"We gingen o.a. kijken bij Jord Althuizen van Smokey Goodness, die op zijn gebied een pionier is want in Nederland stonden ze al veel verder op dat vlak. Wij lieten onze eerste smoker dan ook in Nederland bouwen, volledig volgens onze eigen specificaties. Die bouw nam wel enkele maanden in beslag. Met een lengte van 6,5 m hadden wij toen ook meteen de grootste barbecue van België in huis. Dat toestel liet toe om tot 700 stuks tegelijk klaar te maken."
Custom toestellen & installaties
Op vandaag beschikt Belgisch pionier Burning Butchers niet alleen over dat oorspronkelijke toestel van 6,5 m lang (The Holy Smoke) maar heeft de onderneming ondertussen ook nog een exemplaar van 9 m (The Big Ax), een BBQ & pizza-truck én zelfs een volledig uitgeruste mobiele keuken. Mathijs toonde Delicatesse trots zijn paradepaardje.
"De mobiele keuken is volledig opgebouwd op een vrachtwagen naar onze eigen specificaties en wensen. Eens stationair kan de zijkant uitplooien tot ruim dubbele omvang. Verder beschikt de keuken over friteuses, fornuis, eigen afzuiging, warmhoudstations ... Het vergde wel een investering, maar het betekent een grote meerwaarde voor ons werk. Ondertussen broed ik alweer op een volgend idee. Innovatie is belangrijk, om zo het verschil te blijven maken."
"Innovatie is belangrijk om het verschil te blijven maken"
Thuishaven Wingene
Om de smoker(s) en het materiaal onder te brengen, zocht het barbecuekoppel ook naar de geschikte locatie, die ze eind 2016 al vonden.
"Op bedrijventerrein Verrekijker in Wingene sprak een uitgebreid terrein met ruim gebouw ons aan. Als West-Vlamingen leek die locatie ons ideaal. Niet heel ver van belangrijke toegangswegen, maar ook niet te druk omdat wij er ook moesten wonen. Het grote voordeel van een bedrijventerrein is ook dat we geen buren storen wanneer we 's nachts laat terugkomen en nog in- of uitladen."
Concepten op maat
Festivals en foodtruckevents waren oorspronkelijk het doel van Burning Butchers maar ondertussen zijn de formules op maat beschikbaar vanaf 45 personen. De barbecuecatering verzorgt op vandaag allerhande evenementen, van trouwfeesten tot bedrijfsevents. De onderneming functioneert steeds meer ook als eventplanner omdat alles in overleg met de klant gebeurt.
Klant is koning
"Vaststaande standaardformules wilden wij van bij het begin vermijden", weet Ann-Sophie. "We hebben wel een aantal mogelijkheden - zoals tafelhapjes, walking dinner, sharingbuffet, dessertbuffetten en streetfood - maar dat kunnen klanten volledig naar wens invullen. Zo is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid tot een volledige veggie of vegan catering ... klant is koning. Dé voorwaarde is echter wel dat we onze catering goed kunnen doen. Alle opdrachten die we uitvoeren, moeten reclame zijn voor Burning Butchers. Anders passen we liever."
Mijlpalen
"Vaak zijn we aanwezig op mijlpalen in de klant zijn bestaan. Een huwelijk of een verjaardagsfeest ... het zijn unieke momenten waarop je maar 1 kans krijgt om het goed te doen. Wij hebben ondertussen een goed gevuld orderboek, dus is het niet onze ambitie om te groeien in aantal opdrachten. Onze filosofie is er eerder op gericht om alsmaar beter en nog kwalitatiever te werken. Dat sluit ook aan op het belang dat we hechten aan innovatie: beter materiaal voor een nog betere barbecue-ervaring."
Persoonlijk contact
Belangrijk in de aanpak van Burning Butchers is het persoonlijke contact met de klant.
"Iedere klant heeft rechtstreeks contact met minstens één van ons twee", klinkt het bij het koppel. "Vanaf de aanvraag tot bij de afrekening houden we persoonlijk contact. Ook tijdens het event zijn wij aanwezig (zie verder) om de communicatie rechtstreeks en eenvoudig te houden. Sowieso staan wij erop om voordat we een offerte opmaken een persoonlijk gesprek te hebben. Aangezien elke feest uniek is en onze catering helemaal op maat en naar wens wordt uitgewerkt, moeten wij kunnen afstemmen met de klant."
Zorgvuldig met vlees
Naast de barbecue-installatie is ook wat er op de rooster komt heel belangrijk voor Mathijs & Ann-Sophie.
"Wij selecteren zorgvuldig onze leveranciers en ons vlees", vertelt Mathijs. "Wij benen ook meestal zelf uit. De verwerking van het vlees gebeurt sowieso in-house. We kennen op die manier onze producten van bij de basis en zijn er goed vertrouwd mee. Dat creëert zowel voor ons als voor de klant de zekerheid dat we kwaliteit kunnen voorschotelen. Bovendien zijn ook het hout en de houtskool die we gebruiken duurzaam. Zo kan men gerust genieten."
Ervaren crew o.l.v. zaakvoerders
Naast het barbecue-vakmanschap en de kwaliteit is de derde pijler van Burning Butchers zijn medewerkers.
"Hoe heerlijk en goed bereid gerechten ook zijn, zonder degelijke bediening zal je als eventcateraar moeilijk scoren", weten Mathijs en Ann-sophie. "Daarom beschikken wij over een vaste pool van een dertigtal flexijobbers. Het komt slechts uitzonderlijk voor dat wij via een extern bureau nog op zoek moeten naar extra medewerkers. Onze groep medewerkers zijn allen ervaren, en worden in het veld begeleid door een maître. In de keuken krijgen we versterking van twee medewerkers, waarbij de ene ook meegaat naar de events."
"Er is ook altijd minstens een van de zaakvoerders aanwezig op het event. Zo is er direct contact en overleg mogelijk en verloopt alles vlot. Vriendelijk en bekwame bediening maken de totaalervaring compleet. Wij gaan ook voor niets minder dan perfectie. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame ... dus daarom moeten al onze eventcaterings echte reclame zijn voor Burning Butchers."
5 BURNING BUTCHERS BARBECUETIPS
Pitmaster Mathijs Debou geeft ook nog enkele tips mee voor zijn collega's waar eveneens de hobby-grillers/smokers mee op weg geholpen zijn.
1: Geloof in jezelf
In principe kan iedereen barbecueën ... begin aan de klus met zelfvertrouwen. De andere tips die volgen, kunnen helpen om vertrouwen te tanken.
2: Denk logisch
Vlieg er niet meteen volle bak in, maar ga beredeneerd te werk en plan op voorhand. Denk eraan om het vlees tijdig uit de koelkast te halen. Speel met de diverse hoogtes van de roosters en deel het barbecuetoestel in in verschillende zones.
3: Voorbereiding is het halve werk
Aansluitend bij de vorige tip wordt ook aanbevolen om de praktische voorbereidingen te treffen. Stel een (haalbaar) menu samen en maak daarbij ook al een volgorde van grillen op.
4: Rust is belangrijk
Eens vlees 'te ver' gebakken is, is het te laat. Het is dus beter om voorzichtig te zijn. Een van de meest vergeten zaken is het laten rusten van het vlees, al dan niet in aluminiumfolie of onder gesloten barbecuedeksel.
5: Hulpmiddelen toegelaten
Wie nog steeds onzeker is over zijn barbecuekunsten, kan altijd gebruikmaken van een thermometer. Dat is - zeker voor beginners of hobbyisten - geen schande. Door oefening en ervaring leer je na verloop van tijd zelfs op zicht de cuissons herkennen.
