Beste Belgische kazen 2025
Aurelie & Lotenhulle Rouge winnen Belgian Cheese Awards
Tijdens de eerste editie van de Belgian Cheese Awards waren Aurelie (Karditsel) en Lotenhulle Rouge (Little Cheese Farm) de grote winnaars. De prijzen werden uitgereikt op 23 februari 2025 in Brouwerij 3 Fonteinen te Beersel.
Belgian Cheese Awards
In Brouwerij 3 Fonteinen te Beersel vonden op 23 februari 2025 de allereerste Belgian Cheese Awards plaats. Naast het uitdelen van prijzen aan de beste Belgische kazen, kon men natuurlijk ook proeven van kazen op de kaasmerkt en diverse kaasbereidingen. Tijdens een kaasbuffet kon men kaasmakers van over heel België ontmoeten. Daarnaast waren er ook workshops waarin men leerde om kaas te pairen met geuze, cocktails, mocktails en pizza's.
Professionele jury
Belgische kaasmakers konden voor de Belgian Cheese Awards hun pronkstuk insturen, waarna een vakjury hun oordeel kon vellen. Belangrijkste regel in het reglement: de kaas moet gemaakt en gerijpt worden in België, met melk afkomstig van dieren die grazen in België.
De jury was verdeeld in teams van 4 proevers met 1 teamcoach. Elk team beoordeelde twee tafels met stalen. Het gemiddelde resultaat van de twee teams is de definitieve score van de eerste beoordeling. Op basis van deze score worden ook de zilveren (70 à 80 punten) of gouden awards (80 à 100 punten) uitgereikt.
Vanuit elke eerste keuring namen de best scorende kazen (met een minimum van 80 punten) deel aan de finale fase. In die finale fase werd de Best Belgian Raw Milk Cheese en de Best Belgian Pasteurised Cheese gekozen door de professionele jury. De jury baseerde hun uiteindelijke beslissing op uiterlijk, zuivel & textuur, aroma, mondgevoel en smaak.
Winnaars
Best Belgian Raw Milk Cheese
Aurelie van Kaasmakerij Karditsel (Lummen) wist de jury te overtuigen met haar romige structuur, diepe smaaklagen en subtiele aardse tonen. De verfijnde balans tussen traditie en ambacht maakte haar creatie tot een verdiende winnaar.
De kaasmakerij in Lummen ontstond in 2015 uit een fair samenwerkingsverband tussen twee ervaren kaasmakers en een geitenboerderij. Karditsel gebruikt grondstoffen uit een biologisch landbouwsysteem. Met passie voor het kaasambacht creëren de kaasmakers authentieke, rauwmelkse geitenkazen die bekend staan om hun hoogwaardige kwaliteit. Karditsel maakt kazen voor mensen die op zoek zijn naar gezonde, eerlijke en smaakvolle voeding.
Best Belgian Pasteurised Cheese
Lotenhulle Rouge van Little Cheese Farm (Lotenhulle) kon de jury dan weer bekoren met zijn romige textuur, subtiele zoutbalans en verfijnde nootachtige toets.
In de kaasmakerij in Lotenhulle worden alle kazen gemaakt naar traditioneel recept. Met eigen recepturen wordt de melk van de eigen koeien omgezet in kaas. Van wrongelbereiding over draineren, persen, pekelen tot en met het rijpen ... het gebeurt allemaal ter plaatse op de Little Cheese Farm. Het terroir van het Meetjesland leent zich uitstekend voor hun traditionele kaasambacht.
OVER DE BELGIAN CHEESE AWARDS
Bezielster Ann Keymeulen (L'Art du Fromage) sloeg voor de eerste organisatie van haar Belgian Cheese Awards de handen in elkaar met vier studenten eventmanagement van de Arteveldehogeschool (Gent). Met grote liefde voor Belgische kazen wil de organisatie de ambachtelijke vaardigheden van onze Belgische kaasmakers in de schijnwerpers zetten. Met de awards willen ze zo onze kazen de erkenning geven die ze verdienen.
