PLAATGEBAK ALS INDULGENCEPRODUCT IS SUCCESVERHAAL
Convenience, uniformiteit en aantrekkelijke prijs Zijn sleutelwoorden
Gebak is opnieuw een puur indulgenceproduct. Mensen houden ervan zich op tijd en stond eens te verwennen met iets lekkers. Bovendien is cake bijzonder hip, in al zijn vormen. Met plaatgebak zit je alvast goed, want het is niet alleen lekker maar heeft ook oneindig veel mogelijkheden. In dit artikel zetten we de vele voordelen van plaatgebak op een rijtje. We checken het aanbod en de porties. Last but not least vertellen we hoe je gebak op platen nog extra kunt pimpen.
PLAATGEBAK
Consumptiemogelijkheden
Plaatgebak is geschikt voor een breed publiek en kan op zowat alle tijdstippen van de dag worden geconsumeerd. Vaak eet men het in het weekend als vieruurtje, in combinatie met koffie of thee. Uiteraard doet gebak het ook prima als dessert. Andere mogelijkheden om plaatgebak te serveren, zijn onder meer ontbijtbuffetten, recepties en bedrijfsmeetings (tijdens de koffiepauze).
Doelgroepen
Gebak op platen kan voor diverse doelgroepen worden ingezet: brasseries, koffiebars, broodjeszaken, bedrijfsrestaurants, ziekenhuizen, hotels, airlinecatering, social en commercial catering enzovoort.
CREATIEF MET PLAATGEBAK
Om plaatgebak extra in de kijker te zetten, kun je het creatief afwerken en/of verpakken. Toppings met zaden, noten en chocolade scoren altijd. Icing is dan weer bijzonder trendy. En ook met stukjes fruit of glazuur kun je het gebak pimpen.
Die afwerking hoeft trouwens niet op alle exemplaren te worden aangebracht. Bij één op vijf krijgt de totaalpresentatie al een heel andere look. Voorts kun je ook leuke vormen halen uit plaatgebak en de 'reden van samenkomst' of het thema van de dag in de presentatie verwerken. Leuk voor bedrijven, voor familiefeesten enzovoort. Tot slot kun je het gebak aanvullen met een anglaisecrème op het bord, wat vanille-ijs, vers fruit enzovoort.
NIETS DAN VOORDELEN
Snel en uniform
Wie snel over grote hoeveelheden moet beschikken, kiest het best voor plaatgebak. In een erg kort tijdsbestek kun je immers hoge volumes neerzetten, en dat voor een aantrekkelijke prijs. Bovendien zien de producten er allemaal hetzelfde uit. Uniformiteit is dus ook zeker een grote troef van plaatgebak.

Diepvries of ready-to-serve
Plaatgebak is zowel in diepvries als ready-to-serve beschikbaar. Bij de diepvriesproducten zijn er verschillende toepassingen. Zo moeten sommige platen enkel en alleen worden ontdooid (in de koelkast) terwijl je ander plaatgebak even moet ontdooien en vervolgens afbakken in een voorverwarmde oven. Het voordeel van diepvries is dat de producten een langer shelflife hebben.
No waste
Bij plaatgebak is elk stukje bruikbaar/ verkoopbaar. Er zijn geen resten, de fabrikanten hebben de randen zelf al weggesneden. Bovendien kun je diepgevroren plaatgebak ontdooien in functie van de vraagvan de dag, zonder veel overschot te hebben. En is er onverwacht veel rotatie, kun je snel beslissen om nog een plaat uit de diepvries te halen en af te werken. De snelle ontdooiingstijd en/of dito afbaktijd zorgen trouwens ook voor een gemakkelijk stockbeheer.
Gemakkelijk portioneerbaar
Een andere grote troef is dat plaatgebak gemakkelijk portioneerbaar is. Je werkt met grote platen die samen kunnen worden ontdooid en/of afgebakken. Daarbij kies je zelf welke portie er wordt gebruikt of hoe je het gebak snijdt. Een groter formaat voor het dessert, een kleiner stukje voor bij de koffie, … alles is mogelijk.
UITGEBREID AANBOD
Lekkere klassiekers
Belgen houden van kwalitatieve traditionele producten als het op plaatgebak aankomt. Appel blijft met stip de favoriete smaak van de Belgische consument. Daarna volgen chocolade en vanille. Het favorietenlijstje wordt aangevuld met klassiekers zoals carré confiture, frangipane en cheesecake maar ook met seizoensgebonden gebak, zoals walnoot pruimen, rabarber, woudvruchten … Opvallend: in Wallonië apprecieert men nog meer fruit in plaatgebak, zoals rabarbergebak en appelgebak op plaat.
Hippe nieuwkomers
Naast de klassiekers zijn er ook enkele trendy varianten. Denk bijvoorbeeld maar aan carrotcake, toffee-hazelnotencake en red velvet cake. Deze laatste is ondertussen uitgegroeid tot een echte hype en is vaak ongesneden, omdat die zo ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt, zoals een bruidstaart.
PORTIONERING
Wel of niet voorgesneden
Plaatgebak bestaat zowel voorgesneden als niet voorgesneden. Voorgesneden platen hebben als voordeel dat ze nog sneller te verwerken zijn, waardoor het gebruiksgemak toeneemt. Bovendien, niets weerhoudt de verkoper om de porties nog aan te passen en die bijvoorbeeld in nog kleinere stukjes te snijden om als koekje bij de koffie te geven. Niet voorgesneden plaatgebak laat dan weer toe om zelf de porties te bepalen, naargelang van het seizoen, het cliënteel, de gewenste prijszetting enzovoort.
Formaten
Bij voorgesneden plaatgebak zijn er verschillende formaten beschikbaar: mini, small, medium en large. Het kleinste formaat kan het 'doodgewone koekje bij de koffie' vervangen. Small en medium formaten kunnen dienen als dessert bij een maaltijd. En het large formaat is een volwaardig vieruurtje. Het gewicht van elke portie hangt af van het type gebak.
VOOR U SAMENGEVAT
• Plaatgebak is geschikt voor een breed publiek en kan op alle tijdstippen van de dag worden geconsumeerd.
• Gebak op platen is zowel in diepvriesversie als ready-to-serve beschikbaar.
• In een erg kort tijdsbestek kun je hoge volumes neerzetten. Bovendien zien de producten er allemaal uniform uit.
• Plaatgebak is gemakkelijk portioneerbaar en elk stukje is ook verkoopbaar.
• Appel blijft met stip de favoriete smaak van de Belgische consument.