Maak het verschil met verrassende snacksauzen
Pittige smaken blijven favoriet

Leveranciers maken u het leven makkelijk met een hele waaier aan koude sauzen. Gebruik ze creatief, en verander elke snack in een feestje. Geef de voorkeur aan kwaliteitsmerken, die zeker ook bij de consument in de smaak vallen. De voorbije jaren doen vooral pittige varianten het uitstekend. Ze zorgen voor een aparte beleving. Dankzij de handige verpakkingen en eventuele pompsystemen is het gemakkelijk om de hoeveelheid saus precies te doseren.
Creatief aan de slag
Naast een standaard aanbod van klassieke ketchup, mayonaise, cocktail, tartare,… is het cruciaal om enkele bijzondere sauzen in huis te hebben. In lijn met de meest recente foodtrends uit de wereldkeuken, ontwikkelen merken constant innovatieve producten. Deze stellen u in staat moeiteloos nieuwe creaties aan te bieden. Want zeker wie buitenshuis een hapje eet, apprecieert een sausje dat een meerwaarde is voor de snack in kwestie. De smaak is hierbij bepalend.
Terugkerende klanten
Om u te onderscheiden, is uitpakken met lekkere, opvallende varianten dus de boodschap. Op lange termijn levert dit extra winst. Goede kwalitatieve sauzen zijn bij aankoop misschien iets duurder, maar ze maken wel degelijk de nodige impact. De consument proeft het direct wanneer een saus zijn favoriete gerecht net ‘dat tikkeltje meer’ geeft. Hierdoor is hij sneller geneigd terug te keren naar uw zaak, zeker wanneer deze specifieke saus niet verkrijgbaar is in de reguliere retail.
Bijzondere smaakbeleving
Snelle snacks omtoveren tot een culinair meesterwerk is een hele uitdaging, maar uw klanten zijn best bereid om hiervoor wat meer te betalen. Wat u daarvoor nodig hebt zijn premium referenties. Neem nu truffelmayonaise, dat elk gerecht naar een hoger niveau tilt. Past perfect bij frietjes, carpaccio met rucola, een broodje zalm en gepocheerd ei.
Ook black pepper is in opmars; prima bij frietjes, vlees en burgers. Een uitstekende optie zijn bijzondere recepturen die niet door elk merk worden vermarkt. Zoals een hete, halfvloeibare pitasaus met dezelfde basis als pitasaus met look en tuinkruiden, plus extra vurige rode pepers.
Of een rijkgevulde thailandaise met een licht zoute en pikante nasmaak. De combinatie met look en pili-pili zorgt voor een uniek mondgevoel. Ook exotisch is hawaï, verrijkt met fijne kruiden en ananasstukjes. Excellente smaakmaker bij diverse snacks en wraps, pulled chicken en (pasta)salades.
Feestelijke burgers
Om hamburgers opnieuw uit te vinden, zijn er tal van mogelijkheden. Amerikaans getinte barbecuesauzen met een typische rooksmaak blijven hiervoor populair. Denk aan een burgersaus op basis van mayonaise, komkommer en tomaat. De fijne balans van deze ingrediënten in combinatie met specerijen resulteert in een frisse en (licht)zoete smaak, eveneens verrassend op frietjes.
Maar de inspiratie komt ook van elders, een sticky BBQ sauce uit Korea bijvoorbeeld. Of uit het Italiaanse Calabrië, met een lichtpikante smaak dankzij frisse groentjes en kruidige specerijen. De knapperige stukjes tomaat, bloemkool, augurk en ui maken de saus crunchy.
Graag wat pit
U merkt het: pittig is de rode draad als het op sauzen aankomt. Ga bijvoorbeeld de Spaanse/Mexicaanse toer op met salsa, mojo, chimichurri. Mexicaanse chilisaus is daar een goed voorbeeld van. Verder zorgt een Azteekse saus met tomaat en paprika voor een Midden-Amerikaanse toets bij taco’s of salades en gegrild vlees; tevens inzetbaar als dip.
Ook hot shot, kruidig en pikant, heeft zijn naam niet gestolen. Het succes van deze varianten kan niet uitblijven, want vurige condimenten zitten al enkele jaren in de lift. Voor fans van stevig gekruid is er al langer samurai, met chili en paprika, en martino, gemaakt van tomatenpuree, mosterd en kruiden. Deze combinaties passen ook bij frietjes, geschikt als bij- én hoofdgerecht. Voor wie het liever niet té heet heeft, is er de toegankelijke algérienne met stukje ui. Of andalouse, een Belgische topper met tomatenpuree en specerijen, vaak met een vleugje paprika voor een licht pittige, kruidige en romige smaak.
Scoren met gekende merken
Kiezen voor gekende merken, betekent opteren voor vaste waarden die steunen op een uitstekende reputatie. Met een consistente smaak en homogeen uitzicht, zowel belangrijk voor de chef als voor de eindconsument. Deze laatste vertrouwt erop dat u kwaliteit verkiest boven een goedkoper B-product, wat het imago van uw zaak ten goede komt.
Gekende merken gebruiken veelal ingrediënten waaronder groenten en fruit en natuurlijke specerijen om hun sauzen extra smaak en smeuïgheid te geven. Bovendien bieden de meeste grote merken oplossingen voor ieder kanaal en elke operationele omgeving: of het nu een portieverpakking is voor eenmalig gebruik in een fastfoodomgeving, een handig te doseren saus voor een foodtruck of een emmertje voor grootverbruikers.
Zelf doseren is economisch
De ideale portiegrootte verschilt per gerecht, maar over het algemeen is tussen de 25 ml en 50 ml voldoende voor de meeste toepassingen. Het foodservicekanaal heeft de keuze uit heel wat verpakkingen, afhankelijk van merk tot merk. Tubes en kunststof flessen van 875 ml of 1 l passen goed in de hand, voor perfecte controle over de hoeveelheid saus. Verder zijn er onbreekbare PET-potten van 3L, ook beschikbaar met stijlvol en hygiënisch pompsysteem in rvs, zonder restverlies. Daarnaast is er keuze uit emmers van 5 en 10 l met stalen pomp en gemakkelijk te hanteren bidons van 6 l met een praktische pomp. Sommige pompsystemen werken met 2,5 l en 5,0 l pouches. Ze zijn eenvoudig te installeren, gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Ze doen het prima in het brasserie- en snackbarkanaal. Grote voordeel van pompen is dat ze altijd dezelfde dosering afgeven, wat uiteindelijk economischer uitpakt. Belangrijk voor een goede en langdurige werking is het frequent reinigen van de pompen. Geef de voorkeur aan handwas met lauw water en een neutraal reinigingsmiddel. Goed laten drogen is cruciaal.
Portieverpakkingen
Grotere verpakkingen om zelf de saus precies te doseren en minutieus aan te brengen zijn wellicht de meest logische opties. Individuele porties raken een beetje op hun retour. Er zitten nadelen aan, waaronder de vaak hogere kosten per portie en de milieu-impact van het verpakkingsafval. Ze zijn minder flexibel omdat u niet zelf de hoeveelheid bepaalt. Portieverpakkingen blijven wel gemakkelijk in takeaway of wanneer gerechten op voorhand worden klaargemaakt; in dit geval kan er iets sneller worden gewerkt. Er is een uitgebreid aanbod aan portieverpakkingen in diverse formaten. Sommige zijn 100% recycleerbaar.
Met medewerking van Anda, Délino, GB Foods, Heinz, Jermayo, Manna, Vandemoortele en Verstegen

