DessertsPremium

Scoren met desserts die gezond zijn voor de consument en planeet

Tips voor uw aanbod desserts

Grootkeuken dessert Vandemoortele
De consument wil weten wat er allemaal in zijn toetje zit, waar de ingrediënten vandaan komen en hoeveel calorieën, vetten en suikers zijn dessert bevat (foto Vandemoortele)

Meer dan ooit zijn consumenten bezig met hun voeding, en dat geldt ook voor het dessert, de lekkere afsluiter van de maaltijd. Ze leggen de lat alsmaar hoger voor producenten en leveranciers: de klant verwacht een gezond kwalitatief product met een laag suiker- en vetgehalte, liefst op basis van natuurlijke, duurzame en milieuvriendelijke ingrediënten, maar elk toetje moet ook het oog en de smaakpapillen strelen.

Convenienceproducten

Net als vele andere sectoren wordt ook de horeca geconfronteerd met een gebrek aan personeel. Daarop spelen heel wat producenten in met een uitgebreid gamma aan convenienceproducten. De voordelen zijn legio: chefs besparen tijd bij de mise-en-place, ze moeten minder werknemers inschakelen en de kwaliteit van een convenienceproduct blijft consistent. Debic speelt al jaren in op dit marktsegment met halffabricaten, maar ging het afgelopen jaar nog een stap verder met het assortiment van Debic Shapes waarmee je snel en eenvoudig hoogwaardige desserts serveert. De mascarponebalk, de pannacotta-ring en de chocolademousse-quenelle zijn al geportioneerd en ze inspireren elke creatieve chef om ze om te toveren tot een origineel, oogverblindend nagerecht dat zijn signatuur draagt. Deze producten zijn uitermate geschikt voor catering en makkelijk te transporteren. Fribona is al jaren specialist in conveniencevoeding en blijft die focus aanhouden, want ze zijn ervan overtuigd dat de vraag vooral zal toenemen. Maar het bedrijf benadrukt het belang van verse, gezonde kwalitatieve ingrediënten en het aanbieden van constante kwaliteit.

Debic shapes pannacotta
Debic Shapes waarmee je snel en eenvoudig hoogwaardige desserts serveert

Portioneerbare verpakkingen

Minidesserts en handige individuele porties zijn in. Slimme producenten veroveren hiermee een belangrijk marktsegment. In de bakkerij van Galana N.V. worden moelleuxs, muffins en minitaartjes vers gebakken en onmiddellijk diepgevroren. Zo behouden ze optimaal hun smaak en luchtige textuur. De klant haalt enkel uit de diepvriezer wat hij nodig heeft. Zo is er geen foodwaste. De muffins kan je meteen serveren na 2 uur ontdooien, minimuffins na een halfuurtje. De chocolademoelleuxs kunnen rechtstreeks uit de diepvriezer de oven of microgolfoven in en dan kan je ze in een handomdraai serveren. De moelleux van Beldessert lukt altijd, hij is werkelijk idiot-proof. Voor een volwaardig, aantrekkelijk en geslaagd dessertbordje is enkel nog de personal touch van de chef nodig, met een fruitgarnituur, een bolletje ijs of een verrassende topping.

Galana moelleux
 Moelleuxs, muffins en minitaartjes van Galana worden vers gebakken en onmiddellijk diepgevroren. Zo behouden ze optimaal hun smaak en luchtige textuur

Premiumkwaliteit loont

De onzekere economische en politieke situatie die de hele wereld treft, heeft een impact op de levering en de prijzen van grondstoffen, energie, transport, lonen, verpakkingsmateriaal. Gelukkig slagen de producenten er in grote mate in om de leveringsservice van hun producten te blijven garanderen, ook tot ver buiten Europa. Ze stellen vast dat de klanten blijven kiezen voor kwaliteitsproducten en specialiteiten. Daar zit de stevige reputatie van onze Belgische chocolade zeker voor iets tussen! Voor topkwaliteit betaalt de consument graag ietsje meer. Maar je kunt de winstmarge in balans houden door ook seizoensproducten te gebruiken.

Een nieuwe hype is mochi. Met deze Japanse rijstcakejes kan je eindeloos variëren

Gezond en duurzaam

Wat op ons bord komt, moet niet alleen lekker zijn, maar ook gezond. Ook daar stelt de consument hoge eisen. Hij wil weten wat er allemaal in zijn toetje zit, waar de ingrediënten vandaan komen, hoeveel calorieën, vetten en suikers zijn dessert bevat, hij wil natuurlijke ingrediënten en aroma’s, geen dubieuze conserveermiddelen en kleurstoffen … Voor mensen die kampen met allergieën en intoleranties zijn er gluten- en lactosevrije producten. Om de klanten kopzorgen te besparen, stellen producenten technische fiches ter beschikking of bieden ze onder meer vegan desserts aan. Beldessert lanceert vanaf oktober een calorie- en vetarme chocolademoelleux met nutriscore A die 96 % minder suikers bevat en 7 keer meer vezels, gemaakt met Belgische chocolade, zonder in te boeten op smaak, consistentie en smelteigenschappen. Het bewustzijn groeit om met lokale en bioproducten te werken. Het patisseriegamma ReadyChef van Fribona biedt voor elke portie ook een identieke variant aan zonder toegevoegde suikers.

Fribona dessert readychef
Het patisseriegamma ReadyChef van Fribona biedt voor elke portie ook een identieke variant aan zonder toegevoegde suikers

Moderne variaties op klassiekers

Nostalgische retrodesserts in een hip jasje roepen bij consumenten mooie en lekkere herinneringen op. Hippe variaties zoals een hemelse vegan chocolademousse, een eclair met mango of pistache, een full salted caramel moelleux blijven guilty pleasures. Gezouten karamel heeft de markt veroverd, en dat doen ook de karameltaartjes van Galana, met een vloeibare kern van gezouten karamel die het niveau van de traditionele moelleux een niveau hoger tilt. Met Franse macarons kan je eindeloos experimenteren in alle mogelijke kleuren en smaken, van een vulling met tiramisu tot champagne of piña colada.

Sharingconcept en themadesserts

Foodsharing waarbij je voorgerechten of tapas deelt, is al helemaal ingeburgerd. Op feesten of buffetten ga je ongetwijfeld scoren met een sharingconcept rond desserts. Een kleurrijke presentatie van gevarieerde minidessertjes, koekjes, cakejes, fruit enz. wordt gegarandeerd een lekkere blikvanger. Die kun je ook uitwerken rond thema’s zoals Valentijn, Halloween, Kerstmis, een verjaardag, huwelijk of geboorte.

Koffie en exotische smaakmakers

Een zoete donut of een braaf ijsje krijgt een heel andere dimensie als je er een onverwachte smaaksensatie aan toevoegt zoals een vleugje cayennepeper, anijs, basilicum, rozemarijn, gember, yuzu, whisky of kurkuma … Het ijs- en sorbetassortiment van Pagotini zet in op hete zomers met het Parad*Ice-concept. Samen met Tails van Bacardi-Martini presenteren ze cocktails en mocktails waaraan ze een unieke twist geven met een bolletje ijs of sorbet. Zomerse topper is de mojitosorbet. Ook met koffie kan je alle kanten uit. Van een ijskoffie tot een Italiaanse affogato met een likeurtwist en amarettokoekjes, van koffiesoesjes tot een koffieparfait. Of verras je klanten met een heuse koffiebeleving: een perfect geserveerde koffie met een verwenbordje minidessertjes en zoetigheden. Een nieuwe hype is mochi. Met deze Japanse rijstcakejes kan je eindeloos variëren, met zoete vullingen zoals ankopasta of een bolletje ijs.

Galana ijs met siroop
Gezouten karamel heeft de markt veroverd

Tips in een notendop
-Verover de consument met premiumkwaliteit
-Portioneerbare convenienceproducten besparen tijd en beperken de voedselverspilling
-Kom origineel uit de hoek met moderne variaties op klassieke desserts of een sharingconcept
-Pimp een braaf zoet dessert met een exotische smaakmaker
-Ga aan de slag met de veelzijdige aspecten van koffie

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Myriam Van den Putte11 april 2023

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine