paastrends in 2022
Ongewone smaken en artistieke afwerkingen

Pasen is een van de absolute hoogdagen voor chocolatiers en wordt in het hele land gevierd met heerlijk snoepgoed voor groot en klein. Aan de iconische en populaire paasfiguren valt niet te tornen, maar met een focus op kwaliteit en een oog voor bijzondere smaakcombinaties en kunstzinnige versieringen kan men wel degelijk het verschil maken.
Klassieke paasfiguren blijven het populairst
Wanneer we denken aan Pasen schieten ons onmiddellijk klassieke vormen te binnen die voornamelijk hun inspiratie putten uit het dierenrijk. De paashaas is natuurlijk alomtegenwoordig, zowel op zichzelf als met een mandje met eieren. Ook konijntjes, vogelnestjes, kippen en kuikentjes maken erg vaak deel uit van de paascollectie. Daarnaast zijn ook de paasklokken vertegenwoordigd, zij het in mindere mate. Een manier om creatief om te springen met paasdecoratie is het combineren van verschillende vormen om zo nieuwe figuren samen te stellen of door de bestaande figuren te personaliseren met eigen decoratietechnieken. Ook grappige figuren met een kwinkslag worden door de consument naar waarde geschat.
Wees origineel door te spelen met bijzondere kleureffecten en texturen
Eieren zijn de absolute bestseller
Uiteraard mogen de paaseitjes, zowel de grote en holle eieren als de kleine en gevulde versie, zeker niet ontbreken in een paasassortiment. Eieren zijn en blijven voor Pasen nu eenmaal razend populair. De eitjes zijn niet alleen verkrijgbaar in een gladde versie, maar worden ook versierd met motieven die passen bij het lenteseizoen. Nieuwere vormen spelen in op originaliteit en worden gedecoreerd met gestileerde tekeningen van bloemen of cacaobonen of krijgen een meer modernistische en strakke diamantvorm. Ook worden paaseitjes steeds meer tot regelrechte kunstwerkjes verheven waarbij chocolatiers en patissiers zich van hun beste en meest artistieke kant laten zien.
Een gebalanceerd aanbod
met traditionele én originele smaken
De tijd dat paaseitjes slechts in drie smaken verkrijgbaar waren – witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade – ligt ver achter ons. Klassiekers die ieder jaar opnieuw terugkomen zijn eitjes gevuld met (krokante) praliné, hazelnoot, koffie (mokka of cappuccino) pistache, speculaas en nougat. Maar vandaag zijn de meer bijzondere smaken aan een flinke opmars bezig. Gezouten karamel is al even een onbetwistbare trend op vlak van chocolade en snoepgoed, en dat valt ook te merken bij het paasaanbod. Ook fruitige smaken doen het goed, zoals framboos, banaan of het nieuwere yuzu, een Aziatische citrusvrucht die uitstekend samengaat met chocolade. En dan zijn er nog de speciale ‘dessertvullingen’ zoals tiramisusmaak, crème brûlée, speculaas, cuberdon, macaron of brownie.
Met uitgebalanceerde smaakcombinaties van kruiden, noten of fruit verrast u de klant
Durf aan de slag te gaan met exotische specerijen
Wie graag unieke paaseitjes wil, kan zelf aan de slag gaan met uitgebalanceerde combinaties van kruiden, noten of fruit, zoals bijvoorbeeld aardbei en rabarber. Ook originele en minder zoete ingrediënten zoals gember, sesamzaadjes, chili of het populaire superfood matcha, dat zich uitstekend laat combineren met witte chocolade, geven een onverwachte en unieke toets aan het klassieke paaseitje en staan u zo toe om op te vallen met een meer dan doorsnee aanbod.
Natuurlijke kleuren en artistieke effecten
Tegenwoordig opteren vele chocolatiers om te werken met de natuurlijke chocoladekleuren wit, bruin en zwart. Eitjes vervaardigd uit de nieuwere rozegetinte ruby-chocolade kunnen een leuke en innovatieve toevoeging zijn aan het bestaande aanbod, zonder dat er nood is aan artificiële kleurstoffen. Of geef de eitjes een ongewone twist en versier ze met lijnen, ombré- of marmereffecten, verfspatten of eetbaar goud. U kan ook verder denken dan enkel kleur om de eitjes een mooie look te geven. Waarom niet werken met ongewone texturen door de chocolade te besprenkelen met nootjes, snoepjes of suikerbolletjes? Wie kiest voor eitjes in zilverpapier neemt vaak vrolijke en felgekleurde verpakkingen die aantrekkelijk zijn voor kinderen en ook gemakkelijk kunnen gespot worden als ze verstopt worden in de tuin voor het traditionele ‘paaseieren rapen’.

Verpakkingen in frisse lentekleuren of trendy tinten
Lekker snoepgoed is nog leuker om te krijgen wanneer het verpakt zit in een oogverblindende emballage. Verpakkingen voor Pasen zijn vaak beschikbaar in de typerende lentekleuren zoals frisgroen en heldergeel, maar men kan zich ook laten inspireren door de heersende modetrends en kiezen voor hippe schakeringen van roze en paars. Kleine paaseitjes worden traditiegetrouw in verpakkingen in de vorm van een groot ei verpakt, zowel in een eetbare emballage gemaakt uit chocolade als in een kartonnen versie met een grote strik, of in handige rechthoekige cadeauverpakkingen. Ook de gekende transparante zakjes of doosjes met een strikje blijven immer populair. De laatste jaren zien we ook langzaam maar zeker de opkomst van duurzame verpakkingen die lief zijn voor het milieu in plaats van hun niet-recycleerbare tegenhangers.
Vegan chocolade en snoep met minder suiker
hebben van een kunstwerk
De Belg is de laatste jaren steeds meer op zoek naar gezonde alternatieven voor desserts en snoepgoed, en dat is ook het geval bij zijn of haar chocoladeverbruik. Een eerste duidelijke trend is de toenemende vraag naar chocolade die minder suiker bevat. Daarnaast mag men ook de populariteit van vegetarische en veganistische producten niet onderschatten. Witte chocolade en melkchocolade kunnen niet volledig plantaardig vervaardigd worden, maar pure chocolade kan wel diervrij geproduceerd worden, op voorwaarde dat men geen melkpoeder gebruikt. Al is de vraag hiernaar momenteel niet al te groot en beperkt deze laatste trend zich dit eerder tot een nichepubliek.
Onderscheid uzelf met hoogwaardige producten
Als chocolatier kan men zich niet alleen onderscheiden door een hoog niveau van originaliteit qua figuren, kleuren en bijzondere smaken, maar ook door het maken van een hoogwaardig product. Nu ambachtelijke producten en lokale of eerlijk verkregen ingrediënten hoe langer hoe belangrijker worden voor de klant, kan de chocolatier zich gemakkelijk differentiëren van het paasaanbod in de supermarkten. Veel chocolatiers kiezen er tegenwoordig ook voor om figuren slechts miniem in te kleuren, waar er vroeger meer voor kleur werd geopteerd. Dit speelt perfect in op het verlangen van de consument naar meer natuurlijk uitziende producten met zo weinig mogelijk artificiële ingrediënten.
INSPIRERENDE IDEEËN VOOR PASEN
- Durf bij het versieren van paaseieren origineel uit de hoek te komen door niet alleen te spelen met bijzondere kleureffecten, maar ook met verschillende texturen;
- Combineer verschillende smaken of kies voor (exotische) ingrediënten zoals pepers, gember, yuzu of matcha voor een verrassende smaakbeleving;
- Ga aan de slag met met de hand getekende decoraties en creëer zo een uniek en ambachtelijk vervaardigd product dat een echte eyecatcher is.






