10 VARKENSVLEESLABELS DIE VERTROUWEN SCHEPPEN
De laatste jaren zetten steeds meer gemotiveerde varkenskwekers toprassen met specifieke eigenschappen op de kaart onder hun eigen label of merknaam. Die labels scheppen herkenbaarheid en vertrouwen tussen kweker, slager en consument. Slagers en traiteurs die kiezen voor een kwaliteitslabel en die hun klanten meenemen in het dierenverhaal van zaadje tot karbonaadje zullen zich makkelijk onderscheiden van concurrenten. We bespreken een aantal bekende en minder bekende rassen.
1. THE DUKE OF BERKSHIRE
The Duke of Berkshire® is afkomstig van het Berkshire-ras, een zeldzaam Keltisch varkensras uit het Engelse graafschap Berkshire. De mannelijke varkens zijn zwart van kleur, met een witte snuit, witte pootjes en een wit puntje aan de staart. De zeugen zijn wit of roze. De kruising van deze varkens is The Duke of Berkshire®, een ras dat geprezen wordt om zijn fysiologische en smaaktechnische kwaliteiten. De smallere en fijnere spiervezels in combinatie met een uitgelezen voeder zorgen voor excellent mals vlees met zachte smaak. Het vlees is ouderwets gemarmerd met een donkerroze kleur en een mooie textuur. Door de hoge pH-waarde heeft het een uitstekende vochtretentie.
2. BRASVARKEN
In de velden van het landelijke Nevele kweken Kristof en Angelique al jaren het BRASVAR'ken. Het is een Duroc-varken dat op een duurzame manier gekweekt wordt. De 'bras'voeding wordt op de hoeve zelf samengesteld op basis van hoofdzakelijk lokale producten. Het opwaarderen van deze nevenstromen komt alvast ons milieu ten goede. Bovendien gebruiken ze maïs die ze zelf kweken rond de hoeve en inkuilen om gedurende het ganse jaar te voederen.
3. DUROC D’OLIVES
Duroc D'Olives is het resultaat van een zoektocht van Bart en Bénédicte Mouton uit Lochristi en Filip Van Laere uit Kruisem naar een malser en gezonder varkensvlees. Duroc d'Olives is varkensvlees afkomstig aan moederszijde van een kruising van het Deense Landras en de Deense Large White. De moederlijn zelf wordt gekweekt binnen de eigen fokkerij op Belgische bodem. Langs vaderszijde stamt het varken af van een eindbeer van Duroc. De varkens zijn herkenbaar aan hun roodbruine beharing en lange oren. Het vlees heeft minimale dripverliezen en typeert zich door de mooie marmering van het intramusculaire vet. De dieren worden uitsluitend gevoederd met zuivere, natuurlijke granen van eigen productie en olijfolie als vetbron. Vooral het nieuwe Rouge label van Duroc d’Olives is met z’n honderd procent raszuiver Duroc varkensvlees en extra intramusculair vet erg geliefd.

4. SLAGERSVARKEN
Om aan de hoge eisen van de slager te kunnen voldoen, zocht Danis naar een ideale combinatie tussen een constante en uniforme vlees- en karkaskwaliteit met een hoog uitsnijrendement, een betaalbare hoge constante kwaliteit, van mals en sappig vlees met een gering vochtverlies. Deze veredelde varkenssoort kwam tot stand dankzij strenge normen met betrekking tot ras, gezondheid, voeding en slachtproces. De kenmerken zijn onder andere het op basis van een Piétrainras gekweekt varkensvlees, dat werd verkregen door een strenge selectie op pH en dripverlies.
Gemotiveerde varkenskwekers zetten toprassen met specifieke eigenschappen op de kaart
5. GLORIUS
Op het bedrijf van de familie Goemaere-Lafaut in het landelijke Merkem vind je het Glorius-varken. Alle stappen van in de stal, op het land tot in het bord wordt door dit ene gezin beheerd. Uniek in België is het voeder van eigen gekweekte granen dat aangevuld wordt met kruiden zoals tijm, rozemarijn en kurkuma. De kruiden ondersteunen gezonde luchtwegen, werken onstekingsremmend en spijsverteringsbevorderend voor de varkens. Het ondersteunt bovendien lever, gal en pancreas en de varkens worden stressbestendiger. Ze krijgen zachter en gezonder vet. De kruiden zorgen ervoor dat het vlees lekker ruikt en langer zijn 'verse' kleur bewaart. Ten slotte zorgen de kruiden voor minder dripverlies en het voorkomen of uitstellen van oxidatie.

6. LIVAR
De oorsprong van deze kloostervarkens, zoals de Livar-varkens ook wel eens worden genoemd, ligt op de oude kloosterboerderij van Abdij Lilbosch in Echt, Nederlands Limburg. Het varken is een kruising tussen drie basisrassen: Landvarken, Duroc en Essex. Deze rassen hebben aanleg om intramusculaire vetten te ontwikkelen. Het varken is speciaal gefokt op vlees. Dat is donker van kleur, doorregend met vet, en heeft een sterke, aangename en natuurlijke smaak.
7. HOEVEVARKEN ‘LE PORC FERMIER’
Le Porc Fermier is onderdeel van Porc Qualité Ardenne (PQA), een coöperatieve vennootschap van ambachtelijke varkenshouders. Ze werd in 1989 opgericht in de Ardennen door 14 lokale landbouwers en een slager. Deze groene regio met weidse oppervlakten leent zich perfect voor de duurzame kwaliteitsproductie van het gedifferentieerd varkensvlees van de korte PQA-keten. Elke schakel binnen het beperkte circuit wordt intern beheerd in overeenstemming met de strikte regels van de drie nauwkeurig beschreven lastenboeken, streng gecontroleerd door een externe onafhankelijke erkende certificeringsinstantie. De dieren krijgen 100% plantaardige voeding met minimaal 75% granen, zonder antibiotica en GGO’s, voor een optimale gezondheid en vleeskwaliteit.
8. BELGASCONNE
Een Belgisch varken van zuiderse oorsprong: zo kan de Belgasconne best omschreven worden. Zijn roots liggen enerzijds in Frankrijk en Spanje, waar de vader als neef van het Iberico-varken fel gegeerd is, maar dichterbij ook in Pittem, waar de moeder op het St. Amandshof geboren is. Lieven & Tania Lafaut van het St.Amandshof zijn deze unieke nieuwe variant beginnen hoeden omwille van de uitmuntende fijne kwaliteit. Belgasconne-vlees herken je aan zijn fijn gemarmerde structuur en de specifieke olieachtige vetrand. Bij bereiding laat je de vetrand er best nog even aan: zo garandeer je de specifieke smaak. Het eigen varkensvoer op basis van een eigen recept stimuleert het natuurlijk langzaam groeiproces van het Belgasconne-varken en garandeert mals en sappig vlees.
9. PIGFIJN
In 2004 namen Christophe en Griet Decaigny het varkensbedrijf van Christophe zijn ouders over in Izegem. In 2007 ontstond het label PIGfijn, dat geen naam werd voor een nieuw product op de markt, maar wel aan een 'verbeterd' varkensvlees naam en erkenning wou geven. Door de kruising van het Yorkshire-ras en het Nederlandse Landras ontstond er een 'vette' moederlijn, die op het bedrijf zelf wordt gekweekt. Aan vaderszijde wordt er gebruikgemaakt van een Piétrain, die zich kenmerkt door zijn uitzonderlijke gespierdheid en zijn hoge voederefficiëntie. De combinatie heeft als resultaat vleesvarkens met een hoog versnijdingsrendement en weinig dripverlies. Het vlees is mager, maar toch sappig en smaakvol.
10. MEIKENSVLASVARKEN
De Meikensvlasvarkens uit Aarsele zijn afstammelingen van drie authentieke rassen: Hampshire, Schwäbisch-hällische en Saddleback. Het zijn oudere en sterkere rassen met meer intramusculair vet wat aanleiding geeft tot meer malsheid en smaak van het vlees. Ze verblijven in een ingestrooide stabiele groepshuisvesting zodat ze gehard zijn en langer op het bedrijf vertoeven. De biggen ontwikkelen meer intramusculair onverzadigd vet door voeding met gemalen graan en lijnzaad, afkomstig van vlas uit de streek.