Bereide vleeswarenPremium

Ben Somers wint opnieuw Kristallen Kroon

Strijd om de beste boerenpaté

Ben Somers & Marc Van Tilborgh
Ben Somers, met Kristallen Kroon en zijn winnende boerenpaté,
geflankeerd door Marc Van Tilborgh (algemeen directeur Keurslagers)

Voor de vierde keer al kon Keurslager Ben Somers uit Boechout de Kristallen Kroon op zak steken. Deze 16e editie gingen Keurslagers de strijd aan om de beste boerenpaté van het land te maken. Nieuw in 2023 is dat er ook een nationale scholenwedstrijd doorging, waar leerlingen eveneens hun boerenpatés aan elkaar afmeten. COOVI (Anderlecht) – met winnende leerling Dialinas Nikos – ontving de scholencup uit handen van jurylid Paul Van Himst.

Eerste nationale scholencup

De Kristallen Kroon, traditioneel een wedstrijd onder Keurslagers, streek voor de editie van 2023 neer in Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA). Omdat er voor het eerst ook een wedstrijd was onder leerlingen van de slagerijscholen, werd beslist te roteren qua locatie. De voorgaande jaren was Ter Groene Poorte (Brugge) steeds het toneel van de wedstrijd en uitreiking. 

Met ruim 50 leerlingen was de eerste editie van de scholenwedstrijd een succes. Bij de uitreiking kregen de scholen ook nog lof toegedicht door Marc Van Tilborgh (algemeen directeur Keurslagers) omdat ook de leerlingen een hoog niveau haalden en de keuze – zowel voor de preselecties als voor de finale – heel moeilijk maakten.

patés leerlingen
De 5 boerenpatés in de finale van de scholencup. De eerste paté (links) is de winnende.

Uiteindelijk behaalde de boerenpaté van Dialinas Nikos – die schoolloopt bij COOVI (Anderlecht) – de overwinning. Mooi ook dat de eerste scholencup werd overhandigd door jurylid Paul Van Himst. De Anderlechtcoryfee – het weekend ervoor net 80 jaar geworden – komt uit een slagersfamilie en begon ooit een beenhouwersopleiding voor hij in het eerste mauve elftal terecht kwam. Hij is al sinds jaren jurylid voor de Kristallen Kroon.

Jan Buytaert & Paul Van Himst
Juryvoorzitter Jan Buytaert & jurylid Paul Van Himst tijdens de finaletasting

kristallen kroon

100 Boerenpatés proeven

Voorafgaand aan de ultieme tasting van 5 professionele boerenpatés en 5 boerenpatés gemaakt door de leerlingen, stelde een vakjury o.l.v. Jan Buytaert ca. 100 inzendingen op de proef. Bijna 40 Keurslagers waagden hun kans, en met dus ruim 50 leerlingen was ook de eerste scholenwedstrijd een succes. 

beste professionele boerenpaté

De Kristallen Kroon bekroont telkens de beste Keurslager in een bepaalde categorie; voor 2023 dus ambachtelijke boerenpaté. Keurslager David en Liselotte (Moerbrugge), Keurslager Demuynck (Blankenberge), Keurslager Decock (Knokke) en Keurslager Ortwin en Patricia (Veurne) behaalden de finaleplaatsen, maar de West-Vlamingen moesten de duimen leggen voor Ben Somers uit Boechout.

patés professionelen
De boerenpatés van de professionele Keurslagers. De tweede (van links) is die van Ben Somers en kreeg de Kristallen Kroon 2023

Niet alle geheimen werden door Ben Somers prijsgegeven, maar de samenstelling van zijn boerenpaté werd wel bekendgemaakt:

  • 33% varkenslever
  • 27% keelspek
  • 27% buikspek
  • 4% melk
  • 4% room
  • 4% kruiden, hulpstoffen en NPZ
  • 1% reuzel

De winnende boerenpaté bevatte uiteindelijk 13% vleeseiwit, 27% vet en een verhouding collageen/eiwit van 12% ... Goed binnen de wettelijke samenstellingsnormen van min. 10% vleeseiwit, max. 40% vet en max. 25% verhouding collageen/eiwit dus. 

logo SomersVIERDE KRISTALLEN KROON
Ben Somers is met de Kristallen Kroon 2023 niet aan zijn proefstuk toe. Hij was eerder al de primus in 2014 (chipolata) en 2018 (hespenworst). Ook zijn préparé leverde al in 2021 een overwinning op. De succesvolle slager begon op 13-jarige leeftijd al aan de stiel, en leerde het vak op de schoolbanken maar ook in de werkplaats waar hij nu de baas is. Na zijn overname van de zaak in 2010 kreeg de winkel twee jaar later een make-over. De gediplomeerde slager/spekslager/traiteur wordt vandaag geholpen door zijn echtgenote, 5 gediplomeerde slagers, een kok met ruim een kwarteeuw ervaring en een aantal winkelbedienden.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Dieter Devriendt16 oktober 2023

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Uitstervend beroep, maar groeiend respect

Een viervoudige winnaar van de Kristallen Kroon (wedstrijd van Belgische Keurslagers vzw) is geen gewone slagerij. Ben Somers viel in 2023 in de prijzen met zijn boerenpaté, maar had ook al eerder succes met zijn chipolata, hespenworst en préparé. Delicatesse sprak met de bekroonde slager.

Verenigde slagers hebben meer slagkracht

U staat er als zelfstandig slager vaak beter voor als u de krachten kunt bundelen met andere collega’s. Dat kan door u aan te sluiten bij een beroepsvereniging: je blijft baas in eigen zaak, maar je krijgt wel de ondersteuning van een organisa­tie met slagkracht. Maar welke voordelen biedt de aansluiting bij een vereniging en hoe gaat dat er precies aan toe? We laten de verschillende Belgische slagers­verenigingen aan het woord en geven een inkijk in de wondere wereld van het slagersambacht.

Winnaar beste droge worst én Belgisch kampioen in charcuterie

In het West-Vlaamse Avelgem staat sinds 20 oktober de Kristallen Kroon te pronken bij Keurslager Jeroen en Joyce. Tijdens de nationale wedstrijd 'De Beste Droge Worst', bekroonde chef-kok Peter Goossens Joyce en Jeroen hun droge worst als de beste.

Schouwspel om ambacht in de kijker te zetten

Op 30 en 31 maart 2025 nam met de Belgian Butcher Bulls voor het eerst een Belgisch team deel aan de World Butchers' Challenge. Het strijdtoneel was voor deze editie Paris Expo Porte de Versailles. De 6 Belgische slagers namen er het op tegen teams uit alle uithoeken van de wereld.

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine