Ben Somers wint opnieuw Kristallen Kroon
Strijd om de beste boerenpaté
geflankeerd door Marc Van Tilborgh (algemeen directeur Keurslagers)
Voor de vierde keer al kon Keurslager Ben Somers uit Boechout de Kristallen Kroon op zak steken. Deze 16e editie gingen Keurslagers de strijd aan om de beste boerenpaté van het land te maken. Nieuw in 2023 is dat er ook een nationale scholenwedstrijd doorging, waar leerlingen eveneens hun boerenpatés aan elkaar afmeten. COOVI (Anderlecht) – met winnende leerling Dialinas Nikos – ontving de scholencup uit handen van jurylid Paul Van Himst.
Eerste nationale scholencup
De Kristallen Kroon, traditioneel een wedstrijd onder Keurslagers, streek voor de editie van 2023 neer in Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA). Omdat er voor het eerst ook een wedstrijd was onder leerlingen van de slagerijscholen, werd beslist te roteren qua locatie. De voorgaande jaren was Ter Groene Poorte (Brugge) steeds het toneel van de wedstrijd en uitreiking.
Met ruim 50 leerlingen was de eerste editie van de scholenwedstrijd een succes. Bij de uitreiking kregen de scholen ook nog lof toegedicht door Marc Van Tilborgh (algemeen directeur Keurslagers) omdat ook de leerlingen een hoog niveau haalden en de keuze – zowel voor de preselecties als voor de finale – heel moeilijk maakten.
Uiteindelijk behaalde de boerenpaté van Dialinas Nikos – die schoolloopt bij COOVI (Anderlecht) – de overwinning. Mooi ook dat de eerste scholencup werd overhandigd door jurylid Paul Van Himst. De Anderlechtcoryfee – het weekend ervoor net 80 jaar geworden – komt uit een slagersfamilie en begon ooit een beenhouwersopleiding voor hij in het eerste mauve elftal terecht kwam. Hij is al sinds jaren jurylid voor de Kristallen Kroon.
kristallen kroon
100 Boerenpatés proeven
Voorafgaand aan de ultieme tasting van 5 professionele boerenpatés en 5 boerenpatés gemaakt door de leerlingen, stelde een vakjury o.l.v. Jan Buytaert ca. 100 inzendingen op de proef. Bijna 40 Keurslagers waagden hun kans, en met dus ruim 50 leerlingen was ook de eerste scholenwedstrijd een succes.
beste professionele boerenpaté
De Kristallen Kroon bekroont telkens de beste Keurslager in een bepaalde categorie; voor 2023 dus ambachtelijke boerenpaté. Keurslager David en Liselotte (Moerbrugge), Keurslager Demuynck (Blankenberge), Keurslager Decock (Knokke) en Keurslager Ortwin en Patricia (Veurne) behaalden de finaleplaatsen, maar de West-Vlamingen moesten de duimen leggen voor Ben Somers uit Boechout.
Niet alle geheimen werden door Ben Somers prijsgegeven, maar de samenstelling van zijn boerenpaté werd wel bekendgemaakt:
- 33% varkenslever
- 27% keelspek
- 27% buikspek
- 4% melk
- 4% room
- 4% kruiden, hulpstoffen en NPZ
- 1% reuzel
De winnende boerenpaté bevatte uiteindelijk 13% vleeseiwit, 27% vet en een verhouding collageen/eiwit van 12% ... Goed binnen de wettelijke samenstellingsnormen van min. 10% vleeseiwit, max. 40% vet en max. 25% verhouding collageen/eiwit dus.
VIERDE KRISTALLEN KROON
Ben Somers is met de Kristallen Kroon 2023 niet aan zijn proefstuk toe. Hij was eerder al de primus in 2014 (chipolata) en 2018 (hespenworst). Ook zijn préparé leverde al in 2021 een overwinning op. De succesvolle slager begon op 13-jarige leeftijd al aan de stiel, en leerde het vak op de schoolbanken maar ook in de werkplaats waar hij nu de baas is. Na zijn overname van de zaak in 2010 kreeg de winkel twee jaar later een make-over. De gediplomeerde slager/spekslager/traiteur wordt vandaag geholpen door zijn echtgenote, 5 gediplomeerde slagers, een kok met ruim een kwarteeuw ervaring en een aantal winkelbedienden.
