Belgian Butcher Bulls klaar voor titelstrijd
Eerste keer op World Butchers' Challenge
Jeroen Lievens, Bart Maertens, Filip Ceursters, Robby Vandewiele, Jan-Klaas Decupere en Robin Buermans
Eind maart strijden zes traditionele Vlaamse slagers als de Belgian Butcher Bulls om de wereldtitel op de World Butcher's Challenge in Parijs. België neemt voor het eerst deel aan deze competitie waarbij rund, lam, varken en kippen binnen 3,5 uur culinair moeten verwerkt worden. Op 17 maart gaf het zestal, gesteund door sponsors en sterke vrouwen achter het team, een persconferentie over hun voorbereidingen.
6 slagers
Jeroen Lievens (Avelgem), Bart Maertens (Brugge/Sijsele), Robby Vandewiele (Dentergem), Jan-Klaas Decupere (Beselare/Wervik), Filip Ceursters (Oud-Turnhout) en Robin Buermans (Herselt). Dat zijn de namen van de 6 slagers die in 2025 als de Belgian Butcher Bulls naar Parijs trekken voor de World Butchers' Challenge. Zij worden gesteund door een resem Belgische sponsoren, en natuurlijk ook door de sterke vrouwen achter de slagers: Joyce, Lore, Angelique, Lies, Els en Anke. Els en Angelique staan ook standby als reserveslagers voor het team.
Underdog op WK
Het was Jeroen Lievens die via social media de World Butchers Challenge ontdekte en via zijn reactie daarop door de organisatie werd gecontacteerd. "België had nog nooit deelgenomen en ik was meteen gewonnen voor het idee. Ik contacteerde een aantal gelijkgestemde collega's en zo waren de Belgian Butcher Bulls geboren."
"We startten als underdog in deze competitie omdat België nog niet eerder deelnam", klinkt het bij het team. "Duitsland is als titelverdediger dé topfavoriet, maar ook Australië en Frankrijk hebben een te duchten team. Wij hopen als nieuwkomer meteen hoog te mikken. Het motto is 'going for gold' en we voelen ons zelfzeker genoeg om met die ambitie naar daar te trekken. Gesteund door zes bussen vol supporters genieten we alvast van een quasi-thuisgevoel. Zij zullen tussen de 3.000 toeschouwers ook helpen de Belgische eer hoog te houden."
Oefenen bij PIVA
In het Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen - waar Filip & Robin hun opleiding genoten - vonden de Butcher Bulls een thuishaven om hun wedstrijd intensief voor te bereiden.
Bart Maertens neemt de rol van teamkapitein op zich en vertelt over de trainingen: "Tijdens het wereldkampioenschap moet in 3,5 uur tijd een rund, een lam, een varken en vijf kippen omgetoverd worden in culinaire creaties. Daarbij moet zoveel mogelijk van de karkassen benut worden want elke niet-verwerkte kilo telt. Daarom kwamen wij hier elke week trainen tot iedereen zijn taak perfect kan uitvoeren en we de automatismen vonden. Als kapitein ben ik het aanspreekpunt voor de jury. Vragen over kruiding en vaktermen moet ik in het Engels beantwoorden dus daar kroop ook wel wat opzoekwerk in."
Juryleden WBC
Elk deelnemend land vaardigt ook juryleden af naar de World Butchers' Challenge. Die moeten dan de andere landen beoordelen. Voor België zijn dat PIVA-vakleraar Tony De Clerck en Gentse ambachtelijke slager en oud-leraar Norbert van Speybroeck. De twee juryleden stonden ook de Belgian Butcher Bulls bij met raad en daad tijdens de voorbereidingen.
Over de World Butchers' Challenge
De World Butchers' Challenge is het driejaarlijkse wereldkampioenschap voor slagers. In 2025 vindt dit kampioenschap plaats in Parijs Expo Porte de Versailles van 27 tot 31 maart.
Teams uit meer dan 15 landen krijgen er 3,5 uur om een volledig karkas van een rund, een lam, een varken en vijf kippen om te toveren tot een indrukwekkende vitrine van culinaire creaties. Alles draait om ambacht, creativiteit en vakmanschap.
Elk deelnemend land vaardigt ook juryleden af, die op de wedstrijd enkel jureren bij de andere landen.
