Aziatische toetsen worden zeker gesmaakt
Fabrikanten inspireren volop met verrassende receptideeën
Voor consumenten staat variatie centraal; er is dan ook veel interesse in schotels met een Aziatisch tintje. Deze keuken is tegelijk gezond en toegankelijk, bijzonder geschikt voor combinaties met vlees, vis en vegetarische of veganistische opties. Leveranciers inspireren met receptideeën en tonen de multidimensionaliteit van dit rijke palet, van creatieve maar eerder vertrouwde fusion tot traditionele wereldgerechten. De toepassingen zijn legio, dankzij specerijenmixen, vijzelpasta’s, marinades … De kant-en-klare sauzen hebben als extra troef dat ze direct inzetbaar zijn.
Snel, lekker en door iedereen geliefd
Ook in de Belgische snackbar en bistro zijn Aziatisch geïnspireerde smaken en opties helemaal ‘hot’. Opvallend is het succes van zaken die zich focussen op één specifiek gerecht, zoals wok, sushi, dumplings, summer rolls of bao buns. Eén menu wordt doorgaans in verschillende varianten aangeboden, voor vlees- en visliefhebbers én met vegetarische en veganistische keuzes.
De populariteit van deze gelegenheden hangt samen met de streetfoodtrend: snel, smaakvol en vaak gezonder dan klassieke gefrituurde snacks. Veel van deze eetconcepten koppelen oosterse toetsen aan plaatselijke ingrediënten voor een ‘fusion’ aanpak. Deze aroma’s combineren inderdaad goed met onze klassiekers, zoals soepen en stoofpotten.
Burgers en friet passen ook in dat plaatje, bijvoorbeeld een burger met Korean BBQ-saus of srirachamayonaise, en frietjes met Thaise curry of romige satésaus. Met verrassende sauzen inspireert u telkens opnieuw en zet u margepakkers op de kaart.
Consumenten zijn er dol op
De groep tussen 18-35 jaar waardeert lekkere en visueel aantrekkelijke gerechten die furore maken op sociale media. Sharingformules zijn bovendien erg aantrekkelijk voor een uitje met vrienden. Trendgevoelige foodies van alle leeftijden zoeken dan weer unieke smaakervaringen uit diverse wereldkeukens én zijn bereid te betalen voor premiumgerechten.
Aziatische schotels zoals groenterijke poké bowls en lichte salades spreken op hun beurt vegetariërs, veganisten en gezondheidsbewuste klanten aan. Deze keuken werkt uitstekend in grootsteden, dankzij de diversiteit en de grote vraag. In dorpen of kleinere gemeenten vinden we deze invloeden eerder in afhaalgelegenheden; oosterse take away blijft immers extra lang heerlijk geuren.
De basissauzen
We onderscheiden een aantal basissauzen: sojasaus is een umamirijke saus voor marinades, dips en wokgerechten. Vissaus zorgt voor een hartig accent in Vietnamese en Thaise gerechten zoals pho, nem, of curry’s. De diepe, zoetige tonen van oestersaus komen uitstekend tot hun recht in wok-, groente- en vleesgerechten. Hoisinsaus, zoet en hartig, is ideaal voor dips bij loempia’s of als glazuurlaagje op BBQ-gerechten. Het milde en nootachtige van sesam-sojasaus past perfect als dressing op poké bowls of salades.
Chilisauzen, van pittig tot zoet
Chilisauzen verenigen het authentieke palet met veelzijdigheid en gebruiksgemak. Sriracha, een pikante, lichtzoete saus, is geschikt voor dips (frietjes, loempia’s), marinades, of als topping op burgers en poké bowls. Gochujang is een pittige, gefermenteerde pasta voor BBQ-marinades of dips. Sambal is dan weer een chilipasta die vaak als dip bij snacks wordt gebruikt of in wokgerechten. Chili-olie kan dienstdoen als topping voor soepen, noedels, of fusiongerechten zoals Vietnamese wontons. Een zoete chilisaus is mild, en ideaal als dipsaus voor loempia’s of kipnuggets.
Welke keukens doen het prima?
Aziatische sauzen winnen aan populariteit in de professionele keuken, met invloeden uit uiteenlopende landen en culinaire tradities. Elke regio brengt zijn eigen typische smaken en toepassingen met zich mee:
Thailand
Thaise smaken blijven populair, met klassiekers als groene en rode curry, pindasaus en het frisse aroma van citroengras. Deze sauzen vinden hun weg naar zowel traditionele als moderne gerechten.
Vietnam
De Vietnamese keuken inspireert met toevoegingen als vissaus, limoen en koriander. Deze ingrediënten komen vaak terug in gerechten zoals pho en nem, en zorgen voor een lichte, verfijnde smaakbalans.
Japan
Uit Japan komen vertrouwde accenten zoals sojasaus, maar ook uitgesproken smaken zoals wasabi en miso, rijk aan umami. Deze sauzen zijn onmisbaar in sushi-concepten en fusiongerechten.
China
Voor een Chinees tintje blijven klassiekers als zoetzure saus geliefd, met name bij loempia’s, kipgerechten en wokbereidingen. Ook hoisinsaus wordt veel gebruikt voor zijn rijke, zoet-hartige smaak.
Indonesië
Indonesische sauzen zijn in opmars. Denk aan het zoet-kruidige karakter van ayam kecap of de diepe, romige smaken van rendang, op basis van kokosmelk en specerijen.
Korea
Koreaanse specialiteiten zoals kimchi en andere gefermenteerde groenten winnen terrein, mede door hun uitgesproken, pittige smaken en gezonde imago.
India
Ook Indiase sauzen zijn in trek, vooral in snackbars en foodtrucks. Denk aan tikka masala, tandoori, kurkuma en de populaire butter chicken: een romige, milde saus met een uitgesproken tomatensmaak en lichte zoetheid.
Fabrikanten spelen in op de groeiende interesse in wereldkeukens door een breed assortiment aan verrassende specialiteiten aan te bieden. Inspirerende receptideeën zijn essentieel om chefs te laten zien hoe veelzijdig deze sauzen zijn en hoe ze zich perfect laten integreren in uiteenlopende horeca- en retailconcepten.
Combineer naar hartenlust
Specerijen uit het oosten zijn vlot te combineren met diverse bereidingen. In eerste instantie met rijst- en noedelgerechten: sojasaus en ketjap manis, vissaus en hoisinsaus zijn onmisbaar in nasi goreng, wokgerechten of ramennoedels. In de vegetarische keuken zorgen ze voor meer diepte; tofu en groenten gaan hand in hand met pindasaus, curry of, voor vegan opties, sweet chili. Poké bowls en salades komen met sesam-soja dressings of limoen-chilisaus volledig tot hun recht. Koreaanse BBQ-marinades, zoet-hartige teriyaki of currysauzen passen bij gegrild vlees, kip, of scampi. Bij scampi’s is Asian Pepper voortreffelijk, net als bij dim sum, wontons en loempia’s, maar ook in frisse gerechten waaronder zalm mi-cuit met groenten. Ook ideaal trouwens voor wie wil uitpakken met eigentijdse creaties zoals ricepaper rolls met pulled pork, of een Thai beef salad. Chinese saus past zowel bij kippenballetjes met udon noodles als bij zalm met eiernoedels, maar ook bij nems of een bladerdeegtaartje met kip. Met Indische curry kan u dan weer alle kanten op: van zalm en varkenskoteletten tot kipbrochetten of pastasalades. Thai Red Curry schittert bij kip en noedels, maar evengoed in combo’s met scampi’s en tagliatelle. Daarnaast leent de saus zich perfect voor barbecuegerechten, in een vispannetje of zelfs bij tapasgerechten zoals gehaktballetjes met een Thaise twist.
Allround inzetbaar
Aziatische sauzen zijn ontwikkeld om professionals maximale afwisseling en gebruiksgemak te bieden. Ze worden ingezet als marinade, dienen tijdens het koken als basis of woksaus, én bij het dresseren als dressing, dip of topping. Bovendien zijn ze een prima toevoeging in diverse sauzen, soepen en stoofpotjes. Dankzij deze multifunctionaliteit verrijken chefs met één enkel product verschillende gerechten, wat zowel tijd als ingrediënten bespaart en tegelijkertijd consistente, authentieke wereldsmaken garandeert.
Wat zijn de beloftes?
Belgische consumenten waarderen claims die betrekking hebben op gezondheid, transparantie en duurzaamheid. Sommige producten gaan prat op een lager caloriegehalte, zonder toegevoegde suikers, kunstmatige smaakversterkers of conserveringsmiddelen. Plantaardige sauzen zonder vissaus of zuivel zijn een antwoord op de groeiende vraag naar vegetarische en veganistische keuzes. Een duidelijke labeling van ingrediënten en herkomst wekt vertrouwen. Ingrediënten zoals pakweg RSPO-gecertificeerde palmolie, eieren van vrije uitloop,… en milieuvriendelijke en recycleerbare verpakkingen spelen in op de vraag naar meer duurzaamheid.
Diverse vormen
De oosterse verleiding wordt in allerhande vormen verkocht: als droge mix, authentieke vijzelpasta’s voor curry of Indonesische bumbu, (olie)marinades, pasta’s, spreads,… Kant-en-klare sauzen zijn direct inzetbaar. Met een houdbaarheid van 6 tot 8 maanden bieden deze producten veel flexibiliteit in aankoop en gebruik, zodat ze altijd beschikbaar zijn wanneer inspiratie of menu-uitbreiding nodig is.
Uiteenlopende verpakkingen
De verpakkingen zijn afgestemd op uiteenlopende toepassingen: porties zoals sachets en dippots voor snackbars en bezorging, flessen (220-400 ml) geschikt voor tafelservice. Knijpflessen van 1l zijn geschikt voor meer vloeibare sauzen die als dip, dressing of marinade gebruikt worden. De knijpfles zorgt voor portiecontrole, wat ideaal is bij het wokken of het afwerken van gerechten. Dispensers zijn makkelijk wanneer het product in een ramekin komt of door de gast zelf wordt ‘getapt’. Bulkverpakkingen (875ml-2,15l en emmers/jerrycans van 3 en 5 kg of 10l) vormen een prima alternatief voor drukke keukens met een hoge omloopsnelheid.
Benut alle potentieel
Er is nog veel groeipotentieel voor smaken uit het oosten. Leveranciers volgen de laatste trends en vertalen die naar innovaties en receptinspiratie. Eenmaal de chef deze leert kennen, gaat er een zee van vrijwel eindeloze mogelijkheden open. De authentieke nuances bieden maximale flexibiliteit, terwijl de bereiding eenvoudig en efficiënt blijft. Snackbars en bistro’s verrijken op deze manier hun menu, introduceren nieuwe gerechten en spelen in op de vraag naar wereldse, aangename en toegankelijke opties, zonder daarvoor een hele resem ingrediënten in stock te hebben of complexe bereidingen te volgen.
Met medewerking van: Délino, Heinz, Manna en Verstegen

