Tweede studiedag “Bodem-Buik-Brein”
Beweging rond planetair gezondheidsdieet meer slagkracht geven

De almaar oplopende cijfers over mentale problemen en burn-out zetten de overheidsfinanciën zwaar onder druk en bezorgen ook ondernemers steeds meer kopbrekens. Meer inzetten op preventieve gezondheid zou voor heel wat soelaas kunnen zorgen. En dat begint met gezonde lokale voeding die afkomstig is van een gezonde bodem. Daarom organiseren de “bodem-buik-brein” versnellers op zaterdag 27 september een tweede studiedag die draait rond verbinding en versnelling. “Door de krachten te bundelen”, zeggen de initiatiefnemers Eric Boydens en Gil Dumarey, “kunnen we werken aan een planetair gezondheidsdieet dat iedereen ten goede komt.”
Werken aan een noodzakelijk nieuw gezondheidssysteem…
Een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen geeft nog maar eens aan hoezeer onze gezondheid onder druk staat. En hoe groot dan ook de nood is aan preventie. “Het is een aloude wijsheid dat voorkomen beter is dan genezen. en daar hoort "preventief “antibiotica-gebruik meestal niet meer bij , ook niet in de landbouw: de vele micro-organismen in onze landbouwbodem en eigen darmflora zijn daar helemaal niet mee gediend? Gezonde voeding voor bodem en mens is dus de basis”, zeggen gewezen huisarts Eric Boydens en voedingsspecialist Gil Dumarey. Zij zijn de initiatiefnemers van de “bodem-buik-brein-versnellers”.
….begint met verbinden en versnellen
Op 27 september brengen die tijdens een studiedag voor de tweede keer boeren, koks, dokters, voedingsdeskundigen en ondernemers samen. “We willen”, zo legt Eric Boydens uit “voor een sneeuwbaleffect zorgen dat netwerken uit gezondheid, natuur, landbouw, onderwijs en economie met elkaar verbindt rond één centrale vraag: ‘Hoe maken we gezonde voeding vanzelfsprekend — ook in de zorg , op school, in de horeca ?’"
Eén en ander moet leiden tot een planetair gezondheidsdieet. Met de boer als lokale ondernemer, de burger die steunt maar daardoor ook preventief aan zijn of haar gezondheid werkt, het beleid dat faciliteert, de natuurverenigingen, de gezondheidsinstellingen, de landbouworganisaties, de middenveldorganisaties, de universiteiten, de klimaatdeskundigen, die weten dat goed voor de bodem zorgen, ook bijdraagt aan de oplossingen rond milieuvervuiling, biodiversiteitsverlies en klimaatontwrichting, de artsen, die via het promoten van gezonde voeding aan "positieve gezondheid" kunnen werken en de ondernemers die dankzij gezonde medewerkers meer kunnen inzetten op innovatie, creativiteit en samenwerking.
“We zijn ervan overtuigd dat ons initatief zaadjes plant om miljarden te besparen in de sociale zekerheid”, geven Eric Boydens en Gil Dumarey ook nog mee. .
Meer info: Eric Boydens , eric@ericboydens.be of 0479/504251