VOORDELEN DIEPVRIES
Volwaardig alternatief voor vers
Diepvriesgroenten kunnen worden beschouwd als een volwaardig alternatief voor verse groenten. Om een voorbeeld te geven: de tijdspanne tussen het oogsten en het invriezen van erwtjes bedraagt slechts 150 minuten. Algemeen genomen, kan men er prat op gaan dat de groenten binnen vier uur na het oogsten worden ingevroren. Die korte tijdspanne garandeert een maximaal behoud van vitamines (tot 92%). Na 6 à 8 uur begint, afhankelijk van de groente, de voedingswaarde immers terug te lopen. Verse groenten doen er vaak langer over om op het bord van de consument te eindigen.
Gebruiksgemak
Omdat de groenten of groentemengelingen los diepgevroren zijn, is het heel gemakkelijk om deze te doseren. Daarnaast zijn diepvriesgroenten al gewassen, gesneden en eventueel geblancheerd of gestoomd, wat een tijdwinst oplevert en op water- en energiekosten bespaart.
Minder verlies
Diepvriesgroenten, dus ook biologische diepvriesgroenten, zijn het hele jaar beschikbaar en zorgen ervoor dat je amper afval hebt. Dit, in samenhang met een vaste prijs, zorgt ervoor dat de kosten onder controle blijven. Bovendien laten diepvriesgroenten een veel betere calculatie toe van de prijs per portie, een niet onbelangrijk gegeven in de foodservice.
DUURDER?
Het prijsverschil is de laatste jaren sterk gedaald. De oude economie stelt dat de vraag de prijs bepaalt: stijgt de vraag, dan stijgt de prijs. Bij bio is het net anders. De stijgende vraag resulteerde in een groter aanbod, waaruit er schaalvoordelen ontstonden. De prijsverschillen van twee- tot driemaal duurder zakten zo naar prijsverschillen van 1,5 tot1,8 maal duurder. Als je op een duurzame manier met bio aan de slag gaat, dan hoeft het totale prijskaartje eigenlijk niet veel duurder te zijn. De aankoopprijs van bio is over het algemeen iets hoger, maar dit kan op andere manieren worden gecompenseerd.
MIXEN
De leveranciers van biologische groenten en fruit voorzien ook een ruim assortiment van mixen. Diverse ingrediënten zijn al vermengd en zijn dus heel gemakkelijk te hanteren. Kant-en-klare maaltijdcomponenten laten ook toe om snel in te spelen op plotse pieken (bijvoorbeeld in ziekenhuizen, bedrijfskantines enzovoort), en dit tegen een minimale personeelskost.
