Groenten & fruitPremium

Rode biet: zoete kleurenbom

Het veelzijdige kleine broertje van de suiker- en de voederbiet

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet
De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet

 

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Ze zijn meestal rond, maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt. Uw klant kan ze op veel manieren combineren.

aankopen

De rode biet is hele het jaar te koop. Er is een verschil tussen zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn vrij klein ten opzichte van winterbieten. In de wintermaanden komen de bieten zonder loof en meestal gekookt in de handel. Reken ongeveer 250 tot 350 gram gekookte rode bieten per persoon. Voor salades moet je een 100 gram per persoon rekenen.

op de gezondheid

Maximaal tweemaal per week eten, niet opnieuw opwarmen, enzovoort. Aan het gebruik van nitraatrijke groenten zoals postelein werden vroeger allerlei richtlijnen gekoppeld. Die mag je bij het vuilnis zetten. Nitraatrijke groenten zijn simpelweg goed voor de gezondheid. En dat is wetenschappelijk aangetoond.

Bietjes kan je koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse salade
Bietjes kan je koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse smoothie

 

bewaren

Rode biet blijft het best houdbaar op een donkere en koele plaats. Ongekookte bieten kan je een tijdje bewaren. Winterbieten enkele weken, zomerbieten enkele dagen. Gekookte bieten bewaren nog ongeveer één dag in de koelkast.

bereiden

Rauwe bieten moeten eerst grondig gewassen worden. Behoud een eindje loof aan de kop van de biet. Kook de bieten in ruim water. Voor zomerbieten moet je ongeveer 25 minuten kooktijd rekenen. Winterbieten zijn pas gaar na 1,5 tot 2 uur. Na het koken moet je ze afkoelen onder koud water. Stroop vervolgens het vel af en ga aan de slag met de groente. Je kan ze op veel manieren combineren. Bietjes kan je koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse salade met bijvoorbeeld appel of augurk.
Rode bieten moeten een zoete smaak hebben. Als ze meer een aardesmaak hebben, dan zijn ze niet goed klaargemaakt.

piekperiode: december - april

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Flandria27 oktober 2020

Meer weten over

Gerelateerde artikels

De Rode Zegel Club verenigt Belgische kaasverkopers

Wist u dat het Rode Zegel, het trotse keurmerk dat prijkt op de authentieke Noord-Hollandse Gouda, veel meer is dan alleen een belofte van kwaliteit? Het zegel staat ook symbool voor De Rode Zegel Club, een hechte community van onafhankelijke Belgische kaasspeciaalzaken, slagers, bakkers, marktkramers, traiteurs en andere handelaars die Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel verkopen.

De smaak van écht kaasvakmanschap herken je aan het Rode Zegel!

Wist u dat Lutjewinkel, in Noord-Holland, de bakermat is van een van de lekkerste kazen ter wereld? Al bij de eerste hap van onze Noord-Hollandse Gouda proeft u meer dan alleen de rijke, romige smaak – u proeft een eeuwenoude traditie, een vakmanschap dat van generatie op generatie werd (en nog steeds wordt) doorgegeven.

De smaak van écht kaasvakmanschap, herken je aan het Rode Zegel!

Wist u dat Lutjewinkel, in Noord- Holland, de bakermat is van een van de lekkerste kazen ter wereld? Al bij de eerste hap proeft u meer dan alleen de rijke, romige smaak van onze oer-Hollandse kaas – u proeft een eeuwenoude traditie. En laat dat ook net de essentie van Het Rode Zegel zijn, het keurmerk dat trots prijkt op elke kaas die de strikte kwaliteitseisen van onze kaasmeesters heeft doorstaan. Ontdek het unieke verhaal van het Rode Zegel!

Insalatas del mundo: een vleugje frisheid in de herfst

De herfst is daar. Het seizoen van warme kleuren en gezellige avonden, maar ook het moment om hartige gerechten te combineren met frisse en kleurrijke salades!

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine