DEZE SLAGERS SCOREN MET KAZEN
Focus ligt op kwalitatieve en eerlijke kaasproducten
De moderne slagerij beperkt zich niet alleen tot vlees. Ook een uitgebreid assortiment kazen mag niet ontbreken. En dat hebben slagers Thomas, Ann, Didier en Johan goed begrepen. Smaakvol, smeuïg, pittig, romig ... Net zoals voor het vlees stellen deze slagers ook hoge eisen aan hun kaasassortiment. Kwaliteit staat dus centraal en daarvoor trekken ze de kaart van hun eigen specifieke kaasleverancier.

Didier Vandekerkhove Slagerij Didier - Roeselare
Slagerij Didier is al 25 jaar actief in het vak, en dat met veel liefde voor de ambacht. De slagerij is ondertussen uitgegroeid tot een echt familiebedrijf, met Didier en Mildred, dochter Chloé en schoonzoon Maarten. Daarnaast zijn er ook nog 10 personen in dienst.
Aangename beleving
Didier: “Naargelang het seizoen proberen we onze klanten tevreden te stellen met een dertigtal kaasreferenties. Door ze te laten proeven, de juiste uitleg te geven en flyers en pancartes in te zetten, creëren we een aangename beleving in onze winkel.“
Streekproducten
“Ik ben steeds op zoek naar kwalitatieve, eerlijke producten die aan de wensen van mijn klanten kunnen voldoen. Zij weten immers heel goed wat lekker is. Streekproducten, en dan vooral deze met mooie bekroningen zoals de Flandrien Kaas die beloond werd met een World Cheese Award, mogen niet ontbreken in ons assortiment. Onze klanten vragen trouwens ook spontaan naar Flandrien Kaas. De smaak, smeuïgheid en lichte zoutkristallen bij Flandrien Oud zorgen ervoor dat deze kaas uitgegroeid is tot een van de vaste waarden op onze welbekende tapasschotel. Laatste nieuwkomer in ons kaasassortiment is dan weer de Flandrien Light. Met dezelfde volle smaak en smeuïgheid past hij perfect in ons rijtje Flandrien kazen.”
Ann Degelas Keurslager Bruno & Ann Sint-Genesius-Rode

Bruno en Ann Degelas zijn de vierde generatie slagers die samen al meer dan 100 jaar slagerij op de teller hebben staan. Momenteel werken dochter en zoon ook mee in de zaak. Misschien wel de vijfde generatie …
250 wisselende kaasreferenties
Ann: “Wij voeren zo'n 250 wisselende kaasreferenties. Als slager hebben wij steeds veel ruimte voorzien voor kaas. In de winter bieden we wel wat meer kaas aan, in de zomer komt er wat extra vlees bij voor de barbecue. Elk seizoen heeft ook zijn typische specialiteiten: in de winter verkopen we vlotjes harde kazen, zoals Comte, en is Raclette heel populair. In de zomer staan mozzarella en burrata van koe- en buffelmelk in de kijker. Gouda is dan weer een stabiel product dat het hele jaar door een goede verkoop kent.“
Romige smaak
”Wij kiezen voor de Gouda’s van Lalero, omdat wij ervan uitgaan dat dit de beste Gouda op de markt is. De trage rijping en speciale receptuur zorgen immers voor een romigere smaak. Ook de lay-out van het etiket is perfect geschikt voor onze slagerij. De koe verwijst naar de kaas, maar eveneens naar het vlees. Voor een slagerij is dit het perfecte huwelijk. In de Lalero Gouda kozen we voor de volgende leeftijden: jong, belegen en brokkel-VSOC. In de andere referenties Mekkerstee fenegriek, Mekkerstee honing-klaver, Tynjetaler, Villa Nella en Villa Truffo.”
Proevertjes
”We promoten onze kazen door proevertjes uit te stallen, zeker bij de start van een nieuw product. Zo beslist de klant zelf op basis van wat hij geproefd heeft, of hij voor de kaas wil gaan. De eenvoudigste en eerlijkste manier. Bovendien werken we met een kleine leverancier die hoofdzakelijk met ambachtelijke producten werkt. Lalero zoekt tweewekelijks nieuwe kaasjes op de vroegmarkt in Parijs. Zij kennen steeds de oorsprong van het product en kunnen me er heel wat over vertellen. Het contact is met de zaakvoerders zelf, waardoor er steeds heel persoonlijk advies wordt gegeven. Mijn leverancier kent mijn assortiment en zorgt dat het steeds in evenwicht blijft als er nieuwigheden worden toegevoegd.”
Thomas Aerts Slagerij De Tram - Oostmalle
Ambachtelijke slagerij De Tram is een bekende naam in Malle en omgeving. Veruit het grootste deel van het gespecialiseerde assortiment wordt gemaakt in het eigen moderne werkhuis. De Tram is ook een echte familiezaak, want zoon Thomas Aerts is dagelijks in de slagerij actief.
Goed verhaal
Thomas: “Voor de kazen voorzien wij een halve tot een hele meter in onze toonbank. De verkoop daarvan loopt erg goed. En dat heeft zeker ook te maken met onze keuze voor Landana Jersey kaas. Voor deze onderscheidende Hollandse kaas met een goed verhaal komen klanten echt terug. Het meest bijzondere aan Landana Jersey kaas vinden wij de smaak. Deze is smeuïg, smaakvol én pittig. Bovendien is hij anders dan veel traditionele kazen. Het complete verhaal van de Jerseykoe en de pure, niet afgeroomde melk – waarvan de kaas gemaakt is – spreekt ons enorm aan. De kaas wordt gebruikt voor kaasplateaus en vleesschotels, maar ook voor warme en koude gerechten. Zo hoor ik van onze klanten dat ze de kaas bijzonder lekker vinden om croque-monsieurs mee te maken.”
Aanbod
Thomas: “In De Tram verkopen wij de twee varianten Landana Jersey Mild en Belegen. Maar we gaan nu ook van start met de nieuwe Jersey Oud. Deze kaas heeft zichtbare zoutkristallen en een heerlijke volgerijpte romige smaak. Ik ben alvast erg benieuwd naar de eerste reacties van onze klanten. Wij zullen deze kaas zeker promoten. Als onze klanten ernaar vragen, zullen wij hun de nodige informatie geven en uiteraard laten we hen ook proeven als ze geïnteresseerd zijn. Vandersterre ondersteunt het verhaal bovendien met diverse promotiematerialen, zoals kaasdummy’s, toonbankkaarten, acties, receptenboekjes en videomateriaal. De POS-materialen trekken de aandacht en zijn kosteloos verkrijgbaar. Hier zijn we erg blij mee.”

Johan Demeulemeester Slagerij Demeulemeester - Kruisem
In 1907 werd Slagerij Demeulemeester opgericht door overgrootvader Ivo. De zaak werd eerst voortgezet door zoon Omar en echtgenote Louise en vervolgens door zijn zoon Lievin en echtgenote Rita. Na jarenlang hard werken gaven ze de fakkel uiteindelijk door aan Johan, Stefaan en Greet, die sinds 2006 aan het hoofd van de slagerij staan.
60 soorten
Johan: “Als slagerij verkopen wij heel veel kaas. We bieden dan ook meer aan dan het standaard ‘slager’-assortiment. Zo zijn er steeds een 35-tal soorten kaas die voorgesneden worden in kleinere porties. Een groot deel daarvan hebben we het jaar door, een aantal soorten wordt aangepast naargelang het seizoen. Daarnaast zijn er steeds 20 tot 25 soorten kaas die gewoon in sneden verkocht worden. Alles samen hebben we dus steeds een 60-tal soorten kaas in ons assortiment. We nemen verschillende huismerken van De Kaasboer af: Kaasboer Houtgerijpt, Gentenaer, Gentse Keizer, Wittekop en Rosse Jeanette. Deze kazen zijn bijzonder smaakvol en verkopen ook vlot in een slagerij.“
Van jong tot oud
“Ze kunnen zowat iedereen bekoren, van jong tot oud, en zowel bij het ontbijt als bij een aperitiefje of een frisse pint. Bij de huismerken van De Kaasboer loopt momenteel trouwens een stripactie ‘De Gouden Kaaswielen’, die wij ook uitstallen en verdelen. Dit stripverhaal laat duidelijk zien om welk type kaas het gaat en op die manier raakt de consument ook beter vertrouwd met de kaas. Voor onze kazen hebben wij een aparte koeltoog in zelfbediening voor de voorgesneden kaas. Verder hebben we een gekoelde nis waar we onze aangesneden kazen presenteren die we in sneden verkopen. Alle kazen worden aantrekkelijk en duidelijk zichtbaar gepresenteerd, en dat onmiddellijk bij het binnenkomen van de winkel.”
