Verse vis & schelpdierenPremium

HET BESTE GROOTKEUKEN-VISGERECHT

Winnaars: Bart Denys, Patrick Pollentier en zevende jaar Ter Groene Poorte

De wedstrijd 'Het beste grootkeuken-visgerecht' werd georganiseerd door de vereniging van West-Vlaamse grootkeukenkoks en Marine Harvest Pieters. Uit de vele inzendingen werden Bart Denys (beste directiemenu), Patrick Pollentier (beste dagmenu) en het zevende jaar gemeenschapsrestauratie Ter Groene Poorte o.l.v. Koen Strubbe (originaliteit) uitverkoren. De prijsuitreiking ging vergezeld van een toelichting over vangsttechnieken en een degustatie.

WEDSTRIJD

De vereniging van West-Vlaamse grootkeukenkoks en Marine Harvest Pieters organiseerden voor alle West-Vlaamse grootkeukenkoks de wedstrijd 'Het beste grootkeuken-visgerecht'. Er vielen prijzen te winnen in de categorie beste dagmenu, beste directiemenu en er was een prijs voor het origineelste gerecht.

VIS IN DE GROOTKEUKEN

Wat is het belang van vis in de grootkeuken?

Rik Van Hooren, purchase- manager bij Marine Harvest Pieters: “Na vlees is vis de tweede belangrijkste voedingsgrondstof die makkelijk haar weg vindt in de keuken, en zeker in de grootkeuken. De afwisseling in vissoorten speelt een zeer grote rol, niet alleen bij het opstellen van een gezond menu, en ik denk dat koks ook houden van variatie bij het klaarmaken van gerechten."

Hoe vaak zet men het best vis op het menu?

“In de grootkeuken plaatst men meestal wekelijks vis op het menu. Ook is het mogelijk vis onderdeel van de avondmaaltijd te maken. Dat hoeft niet altijd verse vis te zijn, dat kan ook gerookte, opgelegde vis zijn. Je kunt als grootkeukenkok tot driemaal per week vis op het menu zetten, een keer vers, tweemaal op andere manieren. Ook bij een feestmaaltijd verdient vis zeker een plaatsje op het menu."

Waar en hoe wordt vis ingekocht?

“Wij kopen onze verse vis waar de vissoort het meest courant is. Aan onze Belgische kust is de variatie niet zo groot, omdat je hier enkel platvis hebt. Wil je ronde vissoorten hebben zoals kabeljauw, koolvis, alaska polak of roodbaars, dan moet je naar polaire gebieden trekken. Die regio start vanaf Denemarken, en loopt door naar Noorwegen, de Faeröer eilanden en ten slotte Ijsland, het visparadijs bij uitstek."

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Ambacht in elke stap: het productieproces achter onze kookhammen

Een perfect stukje kookham. Een fijn sneetje beenham. Een sappige beet Leielander. Bij Imperial lijken die producten misschien vanzelfsprekend, maar achter elk van onze vleeswaren zit een proces van zorg, tijd en vakmanschap. Al meer dan 70 jaar maken we bij Imperial kwaliteitsvolle vleeswaren, gedragen door een visie die vandaag nog even sterk is als vroeger: ambacht en traditie, gecombineerd met moderne technieken.

Chocolade & persoonlijkheden bekroond op Artisan

Tijdens Artisan in Kortrijk Xpo werden op dinsdag 30 september de Food Personality Awards én de Belgium Chocolate Awards 2025 uitgereikt. 7 uitzonderlijke persoonlijkheden werden in de bloemetjes gezet, net als 6 winnaars in de chocoladecategorieën.

De smaak van écht kaasvakmanschap, herken je aan het Rode Zegel!

Wist u dat Lutjewinkel, in Noord- Holland, de bakermat is van een van de lekkerste kazen ter wereld? Al bij de eerste hap proeft u meer dan alleen de rijke, romige smaak van onze oer-Hollandse kaas – u proeft een eeuwenoude traditie. En laat dat ook net de essentie van Het Rode Zegel zijn, het keurmerk dat trots prijkt op elke kaas die de strikte kwaliteitseisen van onze kaasmeesters heeft doorstaan. Ontdek het unieke verhaal van het Rode Zegel!

Horeca Expo inspireert ook de moderne versspecialist

Horeca Expo is al jaren een vaste waarde in de Belgische voedingssector, en dat geldt ook voor zelfstandige versspecialisten. Van 16 tot 19 november 2025 brengt de beurs opnieuw een rijk aanbod aan producten, apparatuur, inrichting, trends en inspiratie naar Flanders Expo.

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine