Bereide vleeswarenPremium

5 TROEVEN van PAARDENVLEES GEFUNDEERD DOOR EXPERTS

Terwijl paardenvlees heel wat troeven heeft, duiken hier regelmatig twijfels of misverstanden over op. In dit artikel geven wij een aantal leveranciers de mogelijkheid om vijf stellingen over paardenvlees te funderen. Aan het woord zijn Olivier Kemseke van Chevideco, Marie-Anne De Nil van De Nil Vleeswaren en Kristof Peeters van Equinox.

paardenvlees troeven

STELLING 1: PAARDENVLEES IS GEZOND

WEINIG VETSTOFFEN

paardenvlees vitamines
Paardenvlees is een voorname bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B en zink

“Paardenvlees heeft een aantal onmiskenbare kwaliteiten." Zo bijt Kristof Peeters van Equinox de spits af. “Het is onder meer een voorname bron van hoogwaardige eiwitten (21 g proteïnes voor 100 g vlees), vitamine B en zink. Daarnaast bevat het zeer weinig vetstoffen (amper 2 tot 4%), de hoeveelheid cholesterol is miniem en het is heel licht verteerbaar. Niet alleen is paardenvlees erg mager, de vetstoffen die er zijn, zijn nog voor 60% tot 70% onverzadigde vetzuren ook. De zeer donkerrode kleur geeft het hoge ijzergehalte aan, zo'n 4 tot 5 mg per 100 g vlees."

NATUURLIJK EN SMAAKVOL

“Al deze aspecten samen geven een bijzonder natuurlijk en smaakvol vlees", stelt Marie-Anne De Nil van het gelijknamige vleeswarenbedrijf. “Het is het gezondste en beste vlees dat je kan vinden. Er is geen enkel dieet of allergie waarbij men geen paardenvlees mag eten. Integendeel, paardenvlees komt veelvuldig voor in diëten voor topsporters. Het bevat alles wat een mens nodig heeft om gezond te leven."

Olivier Kemseke van Chevideco sluit zich hierbij aan: “Dat paardenvlees gezond is, staat buiten kijf. Naast de eigenlijke kwaliteiten is het trouwens ook zo dat paardenvlees vandaag de dag ongetwijfeld een van de meest gecontroleerde, en dus veilige, vleessoorten is."

WETTELIJK VERPLICHT PASPOORT

Marie-Anne De Nil vervolgt: “Elk paard krijgt vanaf de geboorte een wettelijk verplicht paspoort waarbij bepaald wordt of het dier uiteindelijk geslacht zal worden voor menselijke consumptie of niet. Dit komt niet alleen de traceerbaarheid van het vlees ten goede, je weet zo ook welke medicatie het dier toegediend gekregen heeft. Paarden kennen trouwens ook geen ziektes zoals mond-en-klauwzeer, gekkekoeienziekte, varkens- of vogelpest … Wat eens te meer aangeeft hoe gezond paarden, en dus ook hun vlees, wel zijn."

Kristof Peeters: "Paardenvlees bevat zeer weinig vetstoffen en het is heel licht verteerbaar"

STELLING 2: PAARDENVLEES IS EEN TRADITIONEEL PRODUCT

OOK VOOR DE JEUGD

paardenvlees experts
"Paardenvlees is een van de oudste geconsumeerde vleessoorten op onze planeet"

“Paardenvlees heeft inderdaad een zekere traditionele weerklank", dixit Olivier Kemseke. “Het is dan ook een echt product 'van vroeger'. Toch is paardenvlees niet alleen bij de oudere generaties populair. Op beurzen blijft het me bijvoorbeeld telkens weer aangenaam verrassen hoeveel jonge mensen onze stand bezoeken en spontaan bekennen dat ze graag paardenvlees eten. Daarnaast zagen we de verkoop van paardenvlees met gemiddeld 20% stijgen, mede doordat consumenten noodzakelijk zelf achter de kookpotten moesten plaatsnemen door covid-19."

INTERESSE VAN JONGE TOPCHEFS

Marie-Anne De Nil: “Paardenvlees is een traditioneel product, in die zin dat het een van de oudste geconsumeerde vleessoorten op onze planeet is. Het is een vleessoort die zo heel veel geschiedenis met zich meedraagt. Daarbij is onze familie al vier generaties lang gepassioneerd aan de slag met paardenvlees, ook die traditie dragen we uit in onze producten. Daartegenover staat wel dat veel jonge topchefs de dag van vandaag een frisse en vernieuwende kijk brengen op wat er allemaal met paardenvlees mogelijk is. Het moeten niet altijd traditionele klassiekers als stoofvlees of biefstuk zijn. Een carpaccio van paardenvlees kan bijvoorbeeld ook perfect."

ALTERNATIEF VOOR RUNDVLEES

Volgens Kristof Peeters is de traditionele vraag naar paardenvlees in onze streken vooral ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. “Enerzijds was er een hoge vraag naar vlees en anderzijds werd de landbouw meer en meer gemechaniseerd. Paardenvlees groeide zo uit tot een prijsgunstig en kwaliteitsvol alternatief voor het duurdere rundvlees."

Olivier Kemseke: "We zagen de verkoop van paardenvlees met gemiddeld 20% stijgen"

paardenvlees topchefs
"Jonge topchefs brengen een frisse en vernieuwende kijk op wat er allemaal met paardenvlees mogelijk is"

STELLING 3: PAARDENVLEES IS EEN MILIEUVRIENDELIJK PRODUCT

NIETS GAAT VERLOREN

“In feite spelen we bij Chevideco in de paardenwereld de rol van een recyclagebedrijf", lacht Olivier Kemseke. “Paarden die na een rijkgevuld leven op het einde van hun carrière gekomen zijn, verwerken wij van a tot z. De eindproducten zijn uiteraard het vlees voor de slagers en de charcuterieproducenten, maar ook het vel voor de leerverwerkers, producten voor de cosmetische en medische wereld, de petfoodindustrie, opleidingscentra voor veeartsen en hoefsmeden … Niets, maar dan ook niets van de geslachte paarden gaat verloren. Milieuvriendelijker kan niet."

VERWERKING NOODZAKELIJK

Kristof Peeters vult aan: “Paarden worden in principe niet gehouden voor hun vleesopbrengst. Het loont eenvoudigweg niet om paarden te kweken enkel en alleen om ze te slachten. Paarden worden gehouden voor andere redenen, bijvoorbeeld van culturele aard, maar ook als liefhebberij, voor sport, landbouw enz. De paarden die in de slachterijen belanden, zijn paarden die de eigenaars niet meer wensen te behouden. Of het paardenvlees nu verwerkt en geconsumeerd wordt of niet, de paarden zullen er altijd zijn. De invloed op het milieu door het eten van het vlees of het verwerken van andere paardenproducten is met andere woorden zeer beperkt."

paardenvlees geslacht
"Niets, maar dan ook niets van de geslachte paarden gaat verloren"

STELLING 4: ER ZIJN VERSCHILLENDE RASSEN IN PAARDENVLEES

VOLGENS OORSPRONG EN GEWICHTSKLASSE

Bij Equinox wordt paardenvlees, dixit Kristof Peeters, “vooral verhandeld volgens oorsprong en gewichtsklasse. Het is niet onze gewoonte om paardenvlees te verkopen volgens het ras, zoals bij andere diersoorten vaak wel het geval is."

KWALITEIT PRIMEERT BOVEN RAS

“Bij alle paardenrassen zijn er dieren die beter of net minder geschikt zijn voor het leveren van kwaliteitsvlees", verduidelijkt Marie-Anne De Nil. “Vandaar opteren we in ons bedrijf eerder voor een uniforme topkwaliteit dan voor bepaalde rassen."

CONSUMENT BEPAALT TYPE PAARDENVLEES

“Bij Chevideco spelen de diverse paardenrassen wel degelijk een rol", volgens Olivier Kemseke. “Zo heeft Noord- en Zuid-Amerikaans paardenvlees een ietwat zachtere smaak dan ons Europese paardenvlees. Daarbij heeft vlees van volbloedpaarden een nog uitgesprokener smaak dan vlees van niet-volbloeden. Verder zijn er ook rassen waarbij het vlees meer dooraderd is met vet. In bepaalde streken houdt men erg van een bepaald type paardenvlees, vandaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van welke rassen welk soort en smaak van vlees leveren. In Parijs bijvoorbeeld hebben ze graag paardenvlees met een uitgesproken smaak voor hun américain. In de streek van Mons is men dan weer verzot op het rijpere vlees."

Marie-Anne De Nil: "Paarden kennen geen ziektes zoals mond-en-klauwzeer en gekkekoeienziekte"

paardenvlees troef
"Naast de eigenlijke kwaliteiten is het zo dat paardenvlees een van de meest gecontroleerde, en dus veilige, vleessoorten is"

STELLING 5: PAARDENVLEES IS EEN VEELZIJDIG PRODUCT

paardenvlees toepassingen
"Er zijn talloze toepassingen voor paardenvlees, als je maar openstaat voor creatieve ideeën"

Volgens Marie-Anne De Nil zijn er “talloze toepassingen voor paardenvlees, als je maar openstaat voor creatieve ideeën." Kristof Peeters en Olivier Kemseke treden haar volmondig bij: “Met paardenvlees kan men als slager een ruim assortiment uitbouwen dat loopt van vers vlees tot charcuterie. Het verse vlees uit alle spierstukken kan aangeboden worden als filet pur, entrecote, rumsteaks, brochettes, stoofvlees, américain, braadworstjes, soepvlees, carpaccio …"

Wat charcuterie betreft, mag het pittige en smaakvolle paardenrookvlees van de boon, de bovenbil of de platte bil absoluut niet ontbreken. Ook een mooie artisanale paardenboulogne is een lekkernij die niet vergeten mag worden, samen met een gamma van droge worsten zoals Italiaanse paardenworst, rode lookworst, gerookte worst ... Er is wel degelijk voor elk wat wils. Je moet deze kwaliteitsproducten alleen de nodige aandacht en ruimte geven, en er natuurlijk ook over communiceren. Consumenten staan open voor iets nieuws. Het is aan de slager om zich te onderscheiden en ook daadwerkelijk telkens opnieuw met iets nieuws te komen. Paardenvlees is hier een ideaal product voor.

paardenvlees salami

PROJECT RESPECTFUL LIFE
paardenvlees respectful lifeChevideco, De Nil Vleeswaren en Equinox nemen alle drie deel aan het Respectful Life-project, een gezamenlijk initiatief van de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) en de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven); de hoofdrolspelers uit de paardenvleesindustrie bundelen de krachten van 2016 tot en met 2021. Het doel van het project is een door de industrie gedragen verbetering van het paardenwelzijn binnen de bevoorradingsketen van paardenvlees.

Het project is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het vaststellen van meetbare parameters om de goede praktijken en mogelijke problemen op het vlak van dierenwelzijn in de bevoorradingsketen van paardenvlees, tot aan en in het slachthuis, zal hierdoor mogelijk zijn. Daarnaast zullen de aanbevelingen en conclusies van het project waar mogelijk gebruikt worden voor een herziening van het lastenboek HoMeFe. Ontdek de voortgang van het project en tussentijdse rapporten op http://www.respectfullife.com/nl/.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Jade Lambrecht3 september 2021

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine