Wild & gevogeltePremium

95% VAN DE BELGEN KOOPT REGELMATIG KIP

Gevogelte heeft een laag vetpercentage en een hoog eiwitgehalte. Hierdoor wordt het ook gepromoot door diëtisten, in gezonde recepten en in kookprogramma’s. Jong en oud vindt het lekker en er zijn eindeloos veel bereidingswijzen. De toenemende bevolking en globalisering zorgen voor een verschuiving in consumentenvoorkeuren. Vooral kip is dankzij de beschikbaarheid favoriet en het belandt dan ook zeer frequent op tafel, gevolgd door kalkoen. Wild gevogelte heeft door het beperkte jachtseizoen een exclusiever karakter. De klant stelt keurmerken die de herkomst en productiemethoden garanderen op prijs.

gevogelte onderzoek

BEREID GEVOGELTE BIEDT TALLOZE OPPORTUNITEITEN

Soorten en smaken

Kip en kalkoen zijn traditioneel de klassiekers. Ze lenen zich perfect tot dagelijkse consumptie en bieden veel vrijheid om creatief om te springen met smaken en bereidingen. Chefs van elk niveau zijn er dol op; deze gevogeltesoorten horen bovendien thuis in verscheidene wereldkeukens. Denk aan tajines (Marokkaanse keuken), currygerechten (Indische keuken) of pakweg vol-au-vent en coq au vin (Belgische keuken). Parelhoen, fazant, kwartel, eend, gans, patrijs … vallen onder de categorie wild gevogelte. Ze worden beschouwd als exclusiever en het zijn eerder gevorderde keukenpieten die zich eraan wagen. Maar de bereidingen zijn ook hier erg uiteenlopend. Denk aan rillettes (van eend of gans) of foie gras van eend, fazanten- en patrijspaté, eenden- of bosduivenmousse, gevulde kalkoen, wildkroketten, eendenborstfilets ... Doorgaans wordt wild vooral gebraden of gebakken.

"Ook wild wordt meer en meer gesmaakt"

gevogelte oosterse toets
Met een oosterse toets, in zoetzure saus of Thaise curry

Beschikbaarheid en populariteit

Kip, eendenborst en kalkoen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Kalkoen en vooral kip zijn in grotere mate beschikbaar en vormen zo dus ook de goedkoopste optie. Wanneer de jacht start, is er ook wild gevogelte zoals kwartel, fazant, patrijs. In België is voor het jachtseizoen een onderscheid te maken tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Deze wildsoorten zijn seizoensgebonden en het aanbod is daarom beperkter. Het vlees wordt meestal als filet aangeboden en is iets verfijnder en feestelijker. De populariteit van wild is dan ook groot naar Kerstmis en Nieuwjaar toe.

gevogelte wildseizoen
Tijdens het wildseizoen is fazant erg geliefd

Positieve evolutie

Een groeiende populatie, grotere culturele diversiteit en globalisering zorgen voor een toenemende vraag naar gevogelte, aangezien steeds meer mensen in België geen varkens- of rundsvlees eten. Diverse onderzoeken uitgevoerd door GfK Belgium en iVox in opdracht van VLAM tonen aan dat onze landgenoten weliswaar genieten van een stukje vlees, zeker wanneer dat lokaal geproduceerd wordt. Toch wisselen ze regelmatig af, vooral met gevogelte. Vorig jaar groeide de totale gevogeltemarkt fors, met maar liefst 14%. Koploper binnen dit segment is kip. 95% van de Belgische gezinnen koopt kip of kippenvlees en dit gebeurt gemiddeld 20 keer per jaar. Het thuisverbruik van kip stijgt van 7,9 kg per persoon in 2019 naar 9,1 kg in 2020. Voor kip alleen is dit een toename met maar liefst 16%. Vooral verse kippendelen en verse kipbereidingen winnen volumeaandeel. Dit gebeurt ten koste van braadkip en vriesverse kip. Per capita werd daarnaast 1 kg kalkoen gekocht (+2%) en 0,3 kg ander gevogelte; dit laatste is wel een toename van +15%.

gevogelte vleesbarometer
*Voor sommige categorieën (zoals slachtafval) kan deze schijnbare consumptie overschat worden door het gebrek aan informatie over het aandeel van dergelijk vlees dat in diervoeding wordt gebruikt (VLAM Marketingdienst vleesbarometer 2021)

Best gesmaakte bereidingen

Geroosterd/gebraden of gebakken zijn over het algemeen de meest populaire bereidingswijzen. Filets, bouten en vleugels worden het vaakst geroosterd of gebakken. Gekookte kip komt dan weer voor in tal van specifieke bereidingen: vol-au-vent, pasta’s, rijstgerechten … Kip en kalkoen worden daarnaast vaak gepaneerd, zoals in schnitzel of cordon bleu. Het vlees wordt eveneens gebruikt in worsten.

gevogelte mosterdkip
Ook in de dagelijkse keuken schittert deze mosterdkip met dragon

kwaliteit waarborgen

De consument eet steeds minder rood vlees; dit is positief voor gevogelte. De gekende keurmerken zoals bio, beter leven, scharrelkip ... zijn belangrijk om de kwaliteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid te waarborgen. Waar komt het dier vandaan, hoe wordt het gekweekt? In de praktijk zijn deze keurmerken spijtig genoeg niet altijd even ‘flexibel’: het is als slager moeilijker om de gewenste afnamehoeveelheid te verkrijgen omdat de gevraagde volumes soms niet beschikbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld te wijten aan de langere kweekperiode die bioproducten vereisen.

"Keurmerken zijn cruciaal om de kwaliteit te staven"

INSPIRERENDE RECEPTEN
Drie bereidingswijzen van gekookte kip, recepten van chef Jean Luc Palermo via Meco Group.
gevogelte kip brabant
BRABANTSE KIP VOOR 4 PERSONEN
Ingrediënten
- 125 g kip per persoon
- 2 grote uien
- 2 witlofstronken per persoon
- 2 tot 3 eetlepels zure room per persoon

Bereiding
Vlees laten uitdruppen. Snijd de uien fijn, en fruit aan in een pan. Voeg fijngesneden witloof toe. Voeg zout, peper, nootmuskaat, 1 eetlepel citroensap toe, een beetje water en kippenbouillon. Optioneel: een scheutje witte wijn. Laat 10 minuten sudderen. Voeg de room toe en het gekookte kippenvlees. Laat opnieuw 10 minuten sudderen. Kijk of het nodig is om extra te binden. Proef en pas de kruiding aan. Bestrooi met bieslook en garneer met rijst, kroketjes, pasta of aardappelen. Tip: meng 1 eidooier + 1 eetlepel room en voeg toe voor het serveren.

KIP MET FIJNE GROENTEN VOOR 4 PERSONEN 
Ingrediënten
125 g kip per persoon
kippenbouillon
brunoisegroenten
30 g room/pers.
crème fraîche
bieslook

Bereiding
Vlees laten uitdruppen. Stoof een mengsel van brunoisegroenten. Blus met een beetje water. Voeg kippenbouillon toe. Laat +/- 10 min. sudderen. Mix +/- 30 g/pers. room met crème fraîche en bieslook. Voeg dit mengsel toe aan de groenten. Laat +/- 10 min. sudderen. Voeg het kippenvlees toe en laat +/- 10 min. sudderen om de juiste temperatuur te bereiken. Corrigeer de smaak met zout en peper. Check of het nodig is om extra te binden. Garneer met rijst, kroketten, pasta, aardappelen. Tip: meng 1 eidooier + 1 eetlepel room en voeg dit toe voor het serveren.

SALADE FOLLE VOOR 4 PERSONEN
Ingrediënten
- 125 g gevogelte in blokjes
 - 3 grote gekookte aardappelen
- 4 tomaten
- 3 sinaasappels
- ½ verse ananas
- 1 hardgekookt ei per persoon
- gehakte bieslook

Bereiding
Vlees laten uitdruppen. De overige ingrediënten in stukjes snijden en mengen in een grote kom. Voor de saus: begin met een mayonaisesaus als basis. Voeg paprika, een beetje curry, zout, peper, een beetje ananassap en gehakte bieslook toe. Meng alles voorzichtig. Serveer met een mesclun salade, tomatenschijfjes, stukjes ei en een beetje currypoeder.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Luc Vandenbroeck12 juli 2021

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Het groeipotentieel van gevogelte

Algemeen gezien daalt de aankoopfrequentie van vlees, maar gevogelte houdt stand. In deze categorie blijft kip met een aandeel van 85% dominant met een stijgende voorkeur voor verwerkte en versneden kip. Voor de slager is er nog heel wat potentieel met kip, denk maar aan bereidingen zoals kippengehakt. Ook gevogeltecharcuterie zit in de lift.

Accentueer ecologische aspect bij verkoop wild vlees

Het wildseizoen biedt tal van opportuniteiten voor de slager. Niet alleen is wild breed inzetbaar in de keuken en toepasbaar tijdens elke maaltijd van de dag, ook het ecologische aspect mag zeker in de kijker geplaatst worden. Want de hedendaagse con

Vleesconsumptie thuis stijgt opnieuw lichtjes

Vlees blijft populair op het Belgische bord. In 2024 steeg het thuisverbruik van vlees en gevogelte voor het tweede jaar op rij met 1%, goed voor 28,1 kg per Belg. Ook kant-en-klaar en plantaardig winnen terrein, maar vlees blijft dominant.

Gelabeld gevogelte zit in de lift

Het aandeel van gevogelte (met kip als koploper) groeit sterk: de aankopen van kip en kippenvlees stegen vorig jaar met ruim 4%. De consument koopt vlees in de eerste plaats op basis van zijn zintuiglijke waarneming. Het vlees moet een mooie rode kleur hebben met zo weinig mogelijk vet of pezen. Daarnaast worden de herkomst, de mate van het dierenwelzijn en kwaliteitslabels steeds meer in overweging genomen. 54% van de Belgen verklaart dat de herkomst een zekere invloed heeft op hun aankoop. Enkele slagers aan het woord.

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine